Ζήκας Σεραφείμ

Φαρμακοποιός, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας, ταμίας Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Με πολιτικοκοινωνική δράση!

Έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία με  ενασχόληση του με τον κλάδο της φαρμακευτικής παράλληλα ανέπτυξε και πολιτικοκοινωνική δραστηριότητα.

Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του είναι πολλά. Ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας, αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες επιμόρφωσης με μορφή εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εισηγήσεων για την επιμόρφωση των μελών του συλλόγου, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Στα πλαίσια της υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ως προς τη συμβολή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, συνέβαλε στη λειτουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων επιμόρφωσης των φαρμακοποιών στο ινστιτούτο διά βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης φαρμακοποιών (Ι.Δ.Ε.Ε.Α.Φ). Επιπλέον, συνετέλεσε στην υλοποίηση της καινοτόμου ιδέας και τη σύσταση της πολυμετοχικής εταιρίας φαρμακοποιών Ε.Κ.Ε.Π.Υ. Ως μέλος της δημαρχιακής επιτροπής του δήμου Θηβαίων, διεκπεραίωσε  την αποκατάσταση σχολικών δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων. Ως αντιδήμαρχος εκτός των άλλων συνέβαλε και στην εγκατάσταση νέου συστήματος αποκομιδής σκουπιδιών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο εξατάξιο Γυμνάσιο Καισαριανής το 1974. Στη συνέχεια εισήχθη στο τμήμα φαρμακευτικής της φυσικομαθηματικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (1975-1979). Το 1980 απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Τη διετία 1980-1982 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην πολεμική αεροπορία ως Σμηνίας υγειονομικός φαρμακοποιός. Από το 1994 είναι κάτοχος πιστοποίησης ομοιοπαθητικού φαρμακοποιού

Η καριέρα του άκρως σημαντική.Το 1982 ιδρύει και λειτουργεί το δικό του φαρμακείο στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα. Από το 1984 έως και σήμερα διατηρεί την ατομική του επιχείρηση στη Θήβα. Αναγνωρίζοντας το επάγγελμα του φαρμακοποιού ως λειτουργού προστασίας της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος, επικεντρώθηκε στην παροχή και διακίνηση πιστοποιημένων προϊόντων. Η διαρκής ενημέρωση και η επιστημονική επάρκεια οδήγησαν στη συνεχή αναβάθμιση της επιχείρησης του, αναπτύσσοντας τμήματα που άπτονται του τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο φαρμακείο του διατίθενται προϊόντα βρεφικής ανάπτυξης, στοματικής υγιεινής, συμπληρωμάτων διατροφής και τμήματα ορθοπεδικών και ανατομικών ειδών. Επίσης, έχει εντάξει προϊόντα ομοιοπαθητικής, φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, ασφαλή και ελεγμένα δερμοκαλλυντικά και φυτικά καλλυντικά. Επιπλέον, στον εργασιακό του χώρο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο-παρασκευαστήριο στα πρότυπα GLP. Τα τμήματα και υποτμήματα του φαρμακείου αναπτύσσονται σε χώρους: ισόγειο 270 τ.μ και επίσης 270 τ.μ υπόγειο πλήρως μηχανοργανωμένους. Το 1993-2000 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης πολυμετοχικής εταιρίας φαρμακοποιών Ε.Κ.Ε.Π.Y. (επιστημονικό κέντρο επιλογής προϊόντων υγείας). Παράλληλα με την ενασχόληση του με τον κλάδο της φαρμακευτικής ανέπτυξε και πολιτικοκοινωνική δραστηριότητα. Το χρονικό διάστημα 1991-1992 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Θήβας. Το 1994 στις δημοτικές εκλογές εκλέγεται πρώτος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης. Την περίοδο 1995 -1996 διετέλεσε μέλος της δημαρχιακής επιτροπής και το 1998 αντιδήμαρχος του δήμου Θηβαίων. Θεωρείται διακεκριμένος στο χώρο του. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων επιστημονικού ενδιαφέροντος. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε κλαδικά περιοδικά. Συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας.

Είναι πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θήβας από το 2007 και ταμίας του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου από το 2011. Από το 1984 είναι εκπρόσωπος του φαρμακευτικού συλλόγου Θήβας στον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο. Τα ενδιαφέροντά του είναι ο αθλητισμός, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Γλ: Αγγλικά. E-Mail: serafimzikas@gmail.com, serzik@otenet.gr

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (8η έκδοση, 2013) εδώ.