Μαίρη Παπακωνσταντίνου

«Έφυγε» η Γλύπτρια της καρδιάς μας και των Διεθνών Βραβείων Who is Who!

Prix des Femmes d’ Europe

Καλό ταξίδι Μαίρη! Τώρα θα φιλοτεχνείς τα γλυπτά του παραδείσου!

 

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου ήταν Ελληνίδα γλύπτρια, η οποία γεννήθηκε στη Χίο το 1933 και απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 23 Νοεμβρίου 2020. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1956. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης στην Πολυτεχνική Σχολή Καλών Τεχνών (Polytechnic School of Fine Arts) του Λονδίνου, κοντά στον G. Deely.

Έργα της υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό σε δημόσιους χώρους, μουσεία και συλλογές καθώς και στο Λευκό Οίκο των Η.Π.Α., στο Μουσείο της πόλης Βρότσλαβ της Πολωνίας, στην Ακαδημία Salgo – Magiore της Ιταλίας, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλλιεργούσε στα έργα της έναν αφηρημένο εξπρεσιονισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στον αυθορμητισμό της έκφρασης, όπου η πραγματικότητα παραμορφώνεται με σκοπό να υποδηλώσει τα συναισθήματα και την ατομικότητα της καλλιτέχνιδας.

Το έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Τεχνών, Γραμμάτων και Επιστημών της Ιταλίας (Academia Italia delle Arti, delle Lettere e le Science) το 1978, το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Ζωγράφων – Γλυπτριών – Χαρακτριών (Παρίσι, 1969), το Γκραν Πρι ντε Μπεντόρ (Κορσική, 1970), το Δίπλωμα της Διεθνούς Ένωσης Καλών Τεχνών Μόντε Κάρλο κ. ά. Το 1990, τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Βραβείο των Γυναικών της Ευρώπης (Prix des Femmes d’ Europe). Τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλεως Παρισίων, Στρασβούργου και Αθηνών. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλών Τεχνών (I.A.G.) και της Accademia Europea.

Έχει επιμεληθεί το βραβείο – γλυπτό αποκλειστικά για την τιμητική εκδήλωση βράβευσης «WHO IS WHO International Awards» στην κατηγορία Διεθνείς Γυναίκες Ηγέτες και συμβολίζει τη «ΝΙΚΗ». Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αναπαράσταση της γυναικείας φύσης και της Ελληνίδας γυναίκας.

Το έτος 2007 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 170 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής (1837), πραγματοποιήθηκε έκθεση της Μαίρης Παπακωνσταντίνου με 31 γλυπτά της και με θέμα «Μητρότης». Το Μάρτιο του 2009, οργανώθηκε έκθεση της γλύπτριας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με 21 έργα της από μάρμαρο και με θέμα «Η αρπαγή της Ευρώπης», που διηγούνταν την ερωτική ιστορία της Ευρώπης και του Δία.

Ανάμεσα στα έργα υπαίθριας γλυπτικής της Μαίρης Παπακωνσταντίνου, που κοσμούν δημόσιους χώρους στην Αθήνα, περιλαμβάνονται:

 • «Στην Ελληνίδα Γυναίκα» (1998, Αθήνα – Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, έναντι Πύργου Αθηνών).
 • «Γυναίκα μετά το μόχθο» (2000, Αθήνα – Πλατεία Μαβίλη).
 • Προτομή Γρηγορίου Ξενόπουλου (2000, Αθήνα – Πάρκο Ελλήνων Λογοτεχνών, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων).
 • Προτομή Ιωάννη Χατζηπατέρα (2000, Αθήνα – Οδός Χατζηγιάννη Μέξη).
 • «Ο Φαέθων με το άρμα του» (Αθήνα – Περιστέρι).
 • Ανδριάντας Αθανασίου Διάκου (2010, Αθήνα – Πλατεία Αγίου Βασιλείου στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, Μπραχάμι).
 • Άλλα γλυπτά σε δημόσιους χώρους στη γενέτειρά της Χίο και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, είναι:
 • «Ο Όμηρος» (Χίος, Πλατεία Δημαρχείου).
 • «Ολυμπιονίκης Χρήστος Μάντικας» (Χίος, Στάδιο).
 • Ο Στρατιώτης του 1912» (Χίος, Θυμιανά).
 • Προτομή Κωνσταντίνου Άμαντου (1874 – 1960), βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού (2004, Ζυφιά της Χίου).
 • Ανδριάντας Ιωάννη Διαμ. Πατέρα (1770 – 1840), εθνικού ευεργέτη (Χίος).
 • «Η Δόξα» (Πόρος, Γαλατάς).
 • «Κίτσος Τζαβέλας» (Σούλι, Παραμυθιά).