Βασίλειος Μόσχου

«Ο πολυσχιδής Αξιωματικός Στρατού με την αστείρευτη καλλιτεχνική φλέβα!»

Απόστρατος Αξιωματικός Στρατού (Γ.Υ.Σ), Μηχανολόγος Μηχανικός, Ζωγράφος-Γλύπτης


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες την Τριάδα (1979, Απόφοιτη Πληροφορικής του Α.Π.Θ., με Master στα Multi Media U.K. Επίσης διαθέτει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Glamorgan) και την Φλώρα (1981, Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων U.K.).

Προέρχεται από οικογένεια με κοινωνικές ανησυχίες και ανθρωπιστικές ευαισθησίες με γονείς τον Παρασκευά Μόσχου και την Φλώρα Χαριτοπούλου. Έλκει την καταγωγή του από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας και τη Σαντορίνη. Η οικογένεια του πατέρα του ήρθε στην Ελλάδα το 1922, ο παππούς του Μόσχος Μόσχου σκοτώθηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο παππούς του Νικόλαος Χαριτόπουλος διατηρούσε ένα από τα παλαιότερα παγοποιεία στην Αθήνα, στα Σεπόλια Αττικής. Ο πατέρας του εργάστηκε στο Δημόσιο και η μητέρα του ήταν μοδίστρα και τιμήθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την κοινωνική προσφορά της.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Κολωνό και κατόπιν απέκτησε τα πτυχία Μηχανολόγου Μηχανικού, Τοπογράφου και το πτυχίο Γραφικών Τεχνών και Αγγλικής

Υπηρέτησε στο Στρατιωτικό Τυπογραφείο, στο Τεχνικό Σώμα Στρατού και στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού το 1964-1989. Διετέλεσε Διευθυντής Τυπογραφείου της Σ.Σ. Ευελπίδων και άλλων υπηρεσιών του στρατού. Ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, στις γραφικές τέχνες και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Σαντορίνη. Έχει ασχοληθεί με τις δημόσιες σχέσεις και διετέλεσε υπεύθυνος στο Production Control της Εταιρείας «Κεράνη». Ασχολείται με την Ζωγραφική και την Γλυπτική, όπου έχει βραβευτεί με Επαίνους και Διπλώματα πάνω από 400 φορές. Χρησιμοποιεί ιδιαίτερα υλικά και διαφορετικές τεχνοτροπίες συνδυάζοντας με συναρπαστικό τρόπο ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες Συλλογές στην Ελλάδα, στο Πολεμικό Μουσείο, στο εξωτερικό σε μεγάλες Πινακοθήκες της Αμερικής, της Ιταλίας, της Σχολής Καλών Τεχνών της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της UNESCO Αντικαρκινικά Νοσοκομεία Συγγρού, Πειραιά και σε διάφορα Ιδρύματα.

Ασχολήθηκε ευρύτερα και με την πολιτική όπου ήταν τέως υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας (1989) και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μεγάρων Αττικής. Επίσης, διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής στην Α΄, Β΄ Πειραιά και Νήσων με τον Συνδυασμό ΚΙΚΙΛΙΑΣ. Το 2014 υπήρξε υποψήφιος Ευρωβουλευτής καθώς το 2019 έθεσε υποψηφιότητα ως Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων με την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ». Έχει παρακολουθήσει πάνω από 60 Συνέδρια στην Νέα Τεχνολογία και συνεχίζει κα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει επιμεληθεί και έχει δημιουργήσει το Δασολόγιο της Κινέττας για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο. Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές και σε δημόσιους διαγωνισμούς. Υπήρξε επίσης προσκεκλημένος σε μεγάλα διεθνή μουσεία και σε βιβλιοθήκες. Έως σήμερα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τα κοινά. Επίσης έχει κάνει δωρεές σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού, ενδεικτικά: Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, Βιβλιοθήκη Μεγάρων, Βιβλιοθήκη Κινέττας κ.ά.

Είναι ο Εκδότης της συλλεκτικής έκδοσης του λευκώματος του Συνδέσμου Βετεράνων Ενόπλων Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής. Στο ενεργητικό του έχει συγγραφικό έργο σχετικά με τον Ιερό Λόχο, το πλοίο της ζωής-καλλιτεχνικές δημιουργίες, το πλιο της ζωής σταχυολογήματα, οι πτωχεύσεις της Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 έως τ 2015, επετειακά λευκώματα, ντοκιμαντέρ για την Σαντορίνη, εκδόσεις καλλιτεχνικών ημερολόγιών, ποιητική συλλογή «Τα προλεγόμενα» κ.ά.

Έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων από την Ελλάδα κα το εξωτερικό (Μετάλλια, Παράσημα, Επαίνους). Τιμήθηκε από τη Σ.Σ. Ευελπίδων, τη Δ.ΕΠ.Α.Θ.Α., τη Γ.Υ.Σ. ΤΥΕΣ κ.ά. με το Μετάλλιο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, το Παράσημο Ευδοκίμου Υπηρεσίας Α’ & Β’ Τάξεως, της Εθνικής Αντίστασης 41-45 Τιμής Ένεκεν Μετά Διπλώματος, το Παράσημο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Μετά Διπλώματος, της Εθνικής Αντιστάσεως, το Παράσημο της Μέσης Ανατολής Ιερού Λόχου κ.ά., της Στρατιωτικής Αξίας, Ευδοκίμου Διευθύνσεως Γ’ Τάξεως, του Τάγματος της Τιμής Χρυσούς Σταυρός, του Τάγματος του Φοίνικα, της Αλβανίας 41, της Συμμαχίας 22. 1ο Βραβείο στον 7ο και 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας Κύπρου Ε.Π.Ο.Κ. 1ο βραβείο στον 3ο και 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ζωγραφική, Ολυμπιακό Μετάλλιο και Έπαινο με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, Ολυμπιακό Μετάλλιο μετά Διπλώματος από την Αρχαία Ολυμπία (2016) από το Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Μετάλλιο από την ίδια εκδήλωση από το ΜΟΝΟΠΟΤΙ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ (2018), Έπαινος σε Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής- Γλυπτικής που έκανε ο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2016-2017).

Διατελεί Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας και Ταμίας Συλλόγου Άνω Κινέττας Μεγάρων για 26 χρόνια συνεχώς έως σήμερα. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος Κινέττας Μεγάρων ύστερα από 28 χρόνια προσφοράς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ.Α., όπου Διετέλεσε και Γεν. Γραμματέας, Γεν. Γραμματέας Επαγγελματικού Σωματείου Καμαρίου Θήρας, Γεν. Γραμματέας Ά. Κινέττας Μαρούγκας Μεγάρων, Πρόεδρος Δημ. Τ.Ο. Καμινίων Ν.Δ., μέλος ΝΟ.Δ.Ε. Α’ Πειραιά & Νήσων, μέλος της Ε.Κ.Ο. Ν. Δημοκρατίας, της Ε.Α.Α. Στρατού, του Σ.Α.Α.Υ. Στρατού. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέττας Μεγάρων και του Συλλόγου Γερανείων, Επίτιμος Πρόεδρος Κινέττας και πρώην Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. Ολυμπιακού Καλλιτεχνών. Είναι Μέλος της ΕΑΑΣ., Μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέττας Μεγάρων, Μέλος του Συλλόγου Γερανίων, Μέλος Π.Ε. της Ν.Δ. στο 8ο Τακτικό Συνεδριο, Υπεύθυνος Καταναλωτικών Οργανώσεων Α΄ Πειραιά και Νήσων, Μέλος της UNESCO, Μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου Και Επιστημών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων, Καλλιτεχνών, Λογοτεχνών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής UNESCO Πειραιά και Νήσων, Μέλος της Π.Ε.Λ.Τ. και Μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης.

Στον χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο ασχολείται με την ζωγραφική, το ψάρεμα και είναι συλλέκτης σπάνιων έργων τέχνης και βιβλίων.

E-Mail: abc00@otenet.gr