Ελένη (Λένα) Παπαϊωάννου, MD, MSc, PhD.

Διευθύντρια Αναισθησιολογίας ΕΣΥ Μονάδας Αναισθησιολογίας, Αντιμετώπισης Πόνου και Παρηγορητικής Θεραπείας στο ΓΝΑ «Λαϊκό»

«Διακεκριμένη Επιστήμων με καινοτομίες στην εξάλειψη του Ανθρώπινου Πόνου!»


Η Δρ. Λένα Παπαϊωάννου προέρχεται από οικογένεια των γραμμάτων με κοινωνικές ανησυχίες και ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Ο  παππούς της εκ πατρός Κωνσταντίνος Δ. Παπαϊωάννου ήταν Αντεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου, ο προ-προ-προ-προσπάππος εκ πατρός, Ευθύμιος Παπαντωνίου, διετέλεσε Πρώτος Δήμαρχος Κλεωνών Κορινθίας μετά την Απελευθέρωση και ο προ-προ-προ-προσπάππος εκ πατρός Ιωάννης Κουτσουρής, διετέλεσε Γραμματέας Α’ Εθνοσυνέλευσης. Η οικογένεια της γιαγιάς της, Ελένης Πάστρα-Παπαϊωάννου, και συγκεκριμένα ο παππούς της Δημήτριος Πάστρας και στη συνέχεια ο πατέρας της Γεώργιος, δημιούργησαν  τυροκομεία στην ορεινή Κορίνθια, από όπου κατάγονταν. Ήταν οι πρώτοι Έλληνες που εξήγαγαν φέτα στο εξωτερικό στα τέλη του 19ου αιώνα. Διατηρούσαν μάλιστα τέσσερα καταστήματα στη γειτονική Ιταλία (εκτός από αυτά που διατηρούσαν στην Ευριπίδου, τον Πειραιά, και την Κόρινθο) και έκαναν γνωστή τη διάσημη πλέον ελληνική φέτα έξω από τα ελληνικά σύνορα. Η εταιρεία των αδελφών Πάστρα τροφοδοτούσε ως τα μέσα του 20ου αιώνα όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της νότιας και κεντρικής Ελλάδας σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι απόγονοι, ωστόσο, προτίμησαν την πανεπιστημιακή καριέρα και έπαψαν να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις των προγόνων τους, περί τα τέλη του 1960.

Η Δρ. Λένα Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 με γονείς τον Γεώργιο Παπαϊωάννου, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και την Ιωάννα Παναγοπούλου – Παπαϊωάννου, η οποία ήταν Νομικός και διατέλεσε Γραμματεύς της  Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (1971-1985) και της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ (1981-1985). Είναι νυμφευμένη με τον Περικλή Πύρρο.

Αποφοίτησε από το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Αρσακείου Ψυχικού ως Αριστούχος. Έλαβε από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (1989-1995) το πρώτο της Πανεπιστημιακό Πτυχίο και κατόπιν  τον Α’ Μεταπτυχιακό τίτλο στην Επειγοντολογία (2000-2002) καθώς είναι και Αριστούχος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στη Φαρμακολογία με αντικείμενο Διδακτορικής Διατριβής: «Ποσοτικό προσδιορισμό γλυκοζαμινογλυκανών στη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη». Ακολούθησε η Ειδίκευση στην Αναισθησιολογία στο ΓΝΑ «Λαϊκό» (1997-2002) και η  Μετεκπαίδευση στην αντιμετώπιση καλοήθους και κακοήθους πόνου στο Νοσοκομείο NHS Frenchay, Bristol, UK (2006-2007). Το 2022 έλαβε τον B’ Μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών με Άριστα. Συμμετείχε σε περισσότερα από 50 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και 250 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Ξεκίνησε την θεαματική επαγγελματική της πορεία στην Υπηρεσία υπαίθρου ως Αγροτική ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μήλου (1995-1997) και κατόπιν ως Επιμελήτρια Αναισθησιολογίας στο ΓΝΑ «Λαϊκό» (2003-2017). Σήμερα διαπρέπει αξιοκρατικά ως Διευθύντρια Αναισθησιολογίας ΓΝΑ «Λαϊκό».

Διακρίνεται για την εισαγωγή νέων μεθόδων για τα ελληνικά δεδομένα στην αντιμετώπιση του πόνου (Εφαρμογή βελονισμού, ραδιοσυχνοτήτων, κρυονευρόλυσης, διήθησης νεύρων και πλεγμάτων υπό υπερηχογραφική ή ακτινοσκοπική καθοδήγηση, κ.α.) καθώς και για την χορήγηση αναισθησίας για πρώτη φορά σε ρομποτική επέμβαση για ριζική προστατεκτομή σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Μεταγγίσεων ΓΝΑ «Λαϊκό» επί δυο θητείες και Εκπαιδεύτρια βασικής και εξειδικευμένης αναζωογόνησης (BLS, ALS) σε πολυάριθμα σεμινάρια για ιατρούς, νοσηλευτές,   διασώστες, κλπ. Συμμετείχε στη δημιουργία της μονάδας COVID στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαθέτει άνω των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά καθώς συμμετείχε στη συγγραφή τριών Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων Χειρουργικής και στη μετάφραση ενός αγγλόφωνου εγχειριδίου Αναισθησιολογίας.

Έλαβε Βραβεία σε ελεύθερες ανακοινώσεις σε συνέδρια Αναισθησιολογίας (1998, 2000) και είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας ESAIC (1997-σήμερα), Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας ΕΕΑ (1997-σήμερα), Μέλος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδος (1998-σήμερα), Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αλγολογίας EFIC(2006-σήμερα) και Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πόνου και Περιοχικής Αναισθησίας ESRA (2000-σήμερα).

Στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει για την ίδια, ασχολείται με την κολύμβηση, την κωπηλασία, την μαγειρική, την πεζοπορία και την σκοποβολή. Ομιλεί την Αγγλική (Άριστη γνώση – Cambridge Proficiency in English), την Γαλλική (Άριστη γνώση – Université de lSorbonne IIème Degrée)και την Γερμανική Γλώσσα (Ικανοποιητική γνώση – Mittelstuffe)).  

Email: dioikisi@laiko.gr 

Ιστοσελίδα: www.laiko.gr