Παναγιώτης Κοτρωνάρος

Εκπαιδευτής Ορειβασίας &  Οδηγός Βουνού

Αρχηγός Εθνικής ομάδας ορειβασίας Everest 2004 – Εκπαιδευτής Στελεχών Επιχειρήσεων
Everest Inspirational Speaker

Είναι ο μοναδικός Έλληνας ορειβάτης που έχει πατήσει στις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Έχει αναπτύξει τη δική του τεχνική και εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων  μέσα από ένα μοναδικό workshop. Από μικρός, λάτρευε τη φύση και τα ψηλά βουνά. Είχε πολύ καλές επιδόσεις στη κολύμβηση, αλλά η ορειβασία τον κέρδισε παντοτινά!  Είναι διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας-Αναρρίχησης της Ε.Ο.Ο.Α. και έχει διδάξει σε ομοσπονδιακές σχολές ορειβασίας-αναρρίχησης καθώς και στις σχολές πολλών ορειβατικών συλλόγων, για τα μυστικά της ορειβασίας. Στη καριέρα του, «αναρριχήθηκε», πολύ ψηλά!

kotronarosΓεννήθηκε στην Αθήνα, το 1970 με απώτερη καταγωγή από τη Μάνη.  Από την οικογένειά του πήρε τις αξίες ως εφόδια για το μέλλον. Πήρε μόρφωση και παιδεία που θα τη ζήλευε κανείς. Η διάκριση είναι το ύψιστο συναίσθημα για εκείνον και η προσπάθεια για να σταθείς στην κορυφή. Τα σκαλοπάτια της ζωής για εκείνον ήταν πάντα ανοδικά. Φοίτησε στο 2ο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στο Ν. Ηράκλειο. Το 1988 εισήχθη στα ΤΕΙ στο τμήμα Μηχανολογίας. Απόφοιτος ΙΕΚ προπονητών, κατέχει από το 2003 δίπλωμα προπονητή κολύμβησης του ΟΕΕΚ. Από 18 χρονών τον κερδίζει η ορειβασία. Στην αρχή ασχολείται με απλές αναβάσεις. Έπειτα με πιο τεχνικές αναβάσεις και με αποστολές σε βουνά με μεγάλο υψόμετρο. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό αναρριχήσεων πάγου, βράχου και μεικτού πεδίου στα Ελληνικά βουνά και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές. Ήταν αρχηγός της πρώτης επιτυχημένης Ελληνικής αποστολής στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ (south col route) στις 16 Μαΐου 2004. Αποκλειστικός χορηγός της αποστολής αυτής ήταν ο επιχειρηματίας Παύλος Αγγελάτος. Με βάση το χρονικό αυτού του επιτεύγματος έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό workshop το οποίο βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην εκπαίδευση στελεχών σε πολλά σεμινάρια & συνέδρια εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ο μοναδικός εν ζωή Έλληνας που έχει καταφέρει να πατήσει σε τρεις κορυφές πάνω από τα 8.000m: Everest 8.848m, Cho Oyu 8.201m και Shisha Pangma 8.046m στα Ιμαλάϊα την ψηλότερη οροσειρά της γης

kotronaros-1Η Ορειβασία είναι κάτι που του δίνει ζωή, σε ολόκληρο το είναι του! Έχει μια καριέρα συναρπαστική. Στις αναρριχήσεις του περιλαμβάνονται επιτυχίες όπως το Dhaulagiri 8.167m (1998), Communism peak 7.495m (1995), Korzenefsca 7.105m (1995), Aconcagua 6.692m (2005), Ama Dablam 6.860m (2003) κ.α. Έχει Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τις υπεραποστάσεις έχοντας τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους αγώνες, όπως το Σπάρταθλον (250km). Επίσης έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε κολυμβητικούς μαραθώνιους, όπως η διάσχιση του Tορωναίου (26km-10 φορές) και Μεσσηνιακού κόλπου (33km-3 φορές). Η δράση του περιλαμβάνει ακόμη το ορεινό τρέξιμο, το mountain bike, το Ironman τρίαθλον και τους αγώνες περιπέτειας. Oι συμμετοχές του σε αγώνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα: “Tour du Mont Blanc, Ultra Trail 2006” 158km, “Olympus Marathon 2005” 44km, “Cape Town man, Ν. Αφρική 2005”, κ.α. Είναι διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας-Αναρρίχησης της Ε.Ο.Ο.Α. και έχει διδάξει σε ομοσπονδιακές σχολές ορειβασίας-αναρρίχησης καθώς και στις σχολές πολλών ορειβατικών συλλόγων. Επίσης έχει εκπαιδεύσει πολλά κλιμάκια ανδρών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (EMAK), των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού καθώς και εργαζομένων σε εργασίες μεγάλου ύψους. To 2001 ίδρυσε τη δική του επιχείρηση τη Σχολή Ορεινών Αθλημάτων BASE CAMP (www.basecamp.gr) με σκοπό την εκπαίδευση στα ορεινά σπορ και τη διοργάνωση ορειβατικών αποστολών στα βουνά του κόσμου, με ανοιχτή συμμετοχή ορειβατών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε επαγγελματική βάση έχει οργανώσει, ηγηθεί και υλοποιήσει πάνω από 40 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Έχει γράψει ένα εγχειρίδιο τεχνικής ορειβασίας και τον απασχολεί το βιβλίο “Αποστολές στα βουνά του κόσμου” που σκοπό έχει να μυήσει στα μυστικά των ορειβατικών αποστολών. Από το 2006 συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες όλων των κλάδων ως εξωτερικός ομιλητής (motivational speaker) σε σεμινάρια ηγεσίας, ομαδικότητας και ενδυνάμωσης ανθρώπινου δυναμικού και είναι διοργανωτής εταιρικών team-building events, ενώ από το 2012 είναι μέλος του European Mentoring & Coaching Council (EMCC), της Hellenic Coaching Association (HCA) και του Global Institute for Leadership Development (GILD)

Έχει μάθει να αγωνίζεται και να ασκείται συνεχώς. Ιδιαίτερό του επίτευγμα είναι η ανάβαση στο όρος Εverest και το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής Έλληνας που έχει ανέβει σε 3 κορυφές πάνω από 8.000m.  Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως το “Κορφές”, “Ανεβαίνοντας” κ.α. Έχει δώσει συνεντεύξεις στον ημερήσιο τύπο, μιλώντας για τις επιτυχίες του και τις μοναδικές εμπειρίες του.

 Οι διακρίσεις που έχει λάβει από την Πολιτεία είναι πολλές και σημαντικές.  Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έλαβε τιμητική πλακέτα, αργυρό μετάλλιο από την Πρόεδρο της Βουλής, Τιμητικό Σταυρό από τον Αρχιεπίσκοπο. Δύο χάλκινα μετάλλια στα 100χιλ, ένα χάλκινο μετάλλιο στα 80 χιλ, χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στρατιωτικών Περιπόλων, 100χιλ στο Biel Bienne της Ελβετίας, με την εθνική ομάδα Ειδ. Δυνάμεων, χρυσό μετάλλιο στον τριήμερο αγώνα περιπέτειας, διάσχισης της οροσειράς Πίνδου “Pindos Crossing 2000”, αργυρό μετάλλιο στον 5ήμερο αγώνα περιπέτειας διάσχισης των Εβρίδων νήσων “Hebridean Challenge 2001” κ.α. Είναι δραστήριος και προσφέρει από όποια θέση κι αν βρεθεί. Είναι Αντιπρόεδρος του επαγγελματικού Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ), European Coaching Council (EMCC), Hellenic Coaching Association (HCA), Global Institute for Leadership Development.  Χόμπι του είναι τα ταξίδια, οι υποβρύχιες καταδύσεις, το Ιστορικό μυθιστόρημα.

 Γλ: Αγγλικά, Γαλλικά –
E-Mail: pkotro@basecamp.gr, info@everestpowertalk.com
Ιστοσελίδα: www.basecamp.gr, www.everestpowertalk.com