Ιωάννα Φωκά

Κοινωνική προσφορά και πολιτιστικό έργο!

Αρχαιολόγος – Ιστορικός – Συγγραφέας

Την διακρίνουν υψηλές κοινωνικές ευαισθησίες. Στόχος της πάντα η γνώση, τα παιδιά η ιστορία, η αρχαιολογία. Πρόκειται για μια Αρχαιολόγο που συγγράφει μεταφράζει, ερευνά και δίνει διαλέξεις για ιστορικά θέματα. Με το ιστορικό μυθιστόρημά της “Βασίλισσα Βερενίκη, Αλεξανδρινό Παραμύθι” τιμήθηκε το 2002 με το “Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά”. Βιβλία της επιστημονικού και Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Η ανατροφή και η παιδεία της ήταν τέτοια που έχει να επιδείξει ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Από την οικογένειά της έμαθε την πνευματική καλλιέργεια και τα υψηλά ιδανικά!

Ιωάννα_Φωκά_ΜεταξάΓεννήθηκε στην  Αθήνα, το 1939. Είναι η  εγγονή του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά (1936 – 1941). Απώτερη καταγωγή της από Κεφαλλονιά, απ’ όπου και ο πρόγονός της Παναγής Μεταξάς, έπαρχος Ιθάκης (1871). Ο πατέρας της με καταγωγή από τη Σάμη Κεφαλλονιάς, υπήρξε ο δημιουργός της έδρας Υδροθεραπείας & Θεραπευτικής Κλιματολογίας όπου δίδαξε τα έτη (1939 – 1941, 1946 – 1958). Τακτικός Καθηγητής της έδρας της Α’ παθολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1958 – 1967). Διετέλεσε επίσης Πρύτανης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη διάρκεια της θητείας του θεμελιώθηκε η νέα Πανεπιστημιούπολη στη περιοχή Ζωγράφου. Εχει αναγορευθεί Διδάκτωρ επί τιμή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και έχει τιμηθεί με τον Φοίνικα Ακαδημίας Παρισίων καθώς και με το παράσημο της Λεγεώνας Τιμής της Γαλλίας.

Είχε έφεση στα γράμματα και από το περιβάλλον της δέχθηκε τέτοιες επιρροές όπου ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία της. Φοίτησε στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς και στα “Εκπαιδευτήρια Μ. Κρίκου”. Αποφοίτησε το 1957 από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Ελληνικού “Pierce College” και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τμήμα Ιστορικό – Αρχαιολογικό 1962.

Την περίοδο 1963 – 1964 εργάσθηκε ως έκτακτος με σύμβαση υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Εργάσθηκε στην σύνταξη της Εγκυκλοπαίδειας “Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάννικα” (1981 – 1988).

 Το υψηλό φρόνημα και η προσφορά έχουν προτεραιότητα στη ζωή της γι’ αυτό συμμετέχει επί σειρά ετών ως μέλος σε Δ.Σ. Ιδρυμάτων και Συλλόγων με στόχο την κοινωνική προσφορά και πολιτιστικά έργα.

 Έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο. Από το 1989 συγγράφει, μεταφράζει και επιμελείται εκδόσεις που απευθύνονται σε παιδιά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό με αρχαιολογικά θέματα. Σε συνεργασία με τον καθηγητή της κλασικής αρχαιολογίας, Πάνο Βαλαβάνη, συνέγραψαν τη σειρά “Ανακαλύπτω την Αρχαία Ελλάδα”, εκδόσεις Κέδρος ΑΕ. “Τα αγγεία και ο Κόσμος τους” 1990, “Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία στην αρχαία Ελλάδα” 1992, “Περίπατοι στην Αθήνα και στην Αττική”, 1994, που μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Από το 2009 ως ιστορικός και απόγονος της οικογένειας Ι. Μεταξά, συνέγραψε και έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο την επίσημη ιστοσελίδα της ιστορίας του Εθνικού Κυβερνήτη και Πρωθυπουργού (1936-1941) Ιωάννη Μεταξά, www.ioannismetaxas.gr, παρέχοντας στον εκτεταμένο ιστοχώρο εκτός από ιστορικού ενδιαφέροντος σελίδες, αρχειακό υλικό (5.000 σελίδες). Ο ιστοχώρος συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Παράλληλα δίνει διαλέξεις με ιστορικά θέματα.

Είναι μια διακεκριμένη συγγραφέας. Για το ιστορικό μυθιστόρημά της “Βασίλισσα Βερενίκη, Αλεξανδρινό Παραμύθι” τιμήθηκε το 2002 με το “Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά”. Το 2004-5 Χρημάτισε μέλος της επιτροπής κρίσεως Κρατικών βραβείων.

 Από όποια θέση κι αν βρεθεί η συμβουλή της είναι χρήσιμη. Είναι Γενική Γραμματεύς στο Δ. Συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών (1986 – 1992). Είναι μέλος στο Δ.Σ. των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη (1983 – 1989) και ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα 1985 και του Ομίλου Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (1995 – 2001), Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης (2004 – 2007) και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης (2007 – 2011) καθώς και του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης 2011. Από το 2013 είναι μέλος στο Λύκειο Ελληνίδων.

Χόμπι της είναι η φωτογραφία και η συλλογή εντύπων μαρτυριών της στρατιωτικής και πολιτικής σταδιοδρομίας του Ιωάννη Μεταξά, καθώς και της περιόδου της Πρωθυπουργίας του (1936 – 1941).
Γλ: Αγγλικά, Γαλλικά. E-Mail: iofoca@otenet.gr.