Ρόη (Αργυρώ) Μάρκου

Εικαστικός-Ζωγράφος, Εκπαιδευτικός

«Μία Εικαστική Εκπαιδευτικός με  πολύπλευρη δημιουργικότητα και προσφορά!»


Γεννήθηκε στην Κόρινθο, από πατέρα εκπαιδευτικό γεννημένο στην Κρήτη με σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη και Κορίνθια μητέρα Νομαρχιακή υπάλληλο. Φοίτησε σε Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, σε Γυμνάσιο των Ιωαννίνων και ολοκλήρωσε τις σπουδές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε Μεταπτυχιακή και Διδακτορική Διατριβή στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πατρών  αντίστοιχα, σε θέματα   σχετικά με την Εικαστική και Περιβαλλοντική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία. Απόκτησε πιστοποιήσεις-επιμορφώσεις-εξειδικεύσεις στην Εκπαιδευτική ψυχολογία, Ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση, Θεατρική αγωγή και Διοίκηση της εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ, Πάντειο, Χαροκόπειο), και παρακολούθησε πάνω από 2.000 ώρες επιστημονικά, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά σεμινάρια. Εργάστηκε 20 χρόνια ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Πολυκλαδικά και Ενιαία/Γενικά Λύκεια, ΤΕΕ-ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., ΓΕ.Λ, Δημόσια & Ιδιωτικά ΙΕΚ) και απέκτησε διοικητική εμπειρία 10 χρόνων -με απόσπαση- στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως Γραμματέας Συντονιστικού Συμβουλίου, και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας στα Τμήματα Διορισμών-Προσλήψεων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσης, εργάστηκε στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για την κάλυψη εργαστηριακής ενισχυτικής διδασκαλίας Φροντιστηριακών Ασκήσεων των φοιτητών, καθώς και την πλήρωση αυτοδύναμης διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με το οποίο  εξακολουθεί να συνεργάζεται και σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης & ασύγχρονης διδασκαλίας ως διδάσκουσα στον τομέα του αντικειμένου της.

Έχει συμμετοχές σε εκπαιδευτικές-διδακτικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως:

Δημιουργία μαθητικών θεατρικών ομάδων, διδασκαλία θεατρικών έργων και βραβεύσεις μαθητών σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίαση από θεατρικές μαθητικές ομάδες έργων, όπως: «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Σοφοκλή, «Αντιγόνη» του Ευριπίδη, «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου κ.ά., Συνεχής οργάνωση μαθητικών εκθέσεων ζωγραφικής και εφαρμοσμένων τεχνών με βραβεύσεις των μαθητών, Οργάνωση-Διδασκαλία σε προγράμματα/projectς με ομογενείς μαθητές του εξωτερικού σε  Συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, κ.λπ.

Συγγραφή μαθησιακών ενοτήτων εκπαιδευτικών εγχειριδίων των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.),  Κριτής – αξιολογητής συγγραφής σχολικών βιβλίων, Επιμορφωτής εκπαιδευτικών, Σύνδεσμος – κριτής – αξιολογητής του Π.Ι. για τον εξελληνισμό καλλιτεχνικού υλικού και εισαγωγή στη δημόσια εκπαίδευση, Υπεύθυνη Υποέργου συγγραφής σχολικών βιβλίων, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του Θεσμού Αριστείας και ανάδειξης Καλών Πρακτικών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, Κριτής-αξιολογητής σχολικών βιβλίων της ΤΕΕ., Σύνδεσμος – Κριτής – Αξιολογητής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τον εξελληνισμό καλλιτεχνικού Λογισμικού  και την εισαγωγή του στην ελληνική εκπαίδευση, Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Εξώφυλλων για τα διδακτικά πακέτα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ-ΠΙ , Υπεύθυνη υποέργου συγγραφής εικαστικών βιβλίων Γυμνασίου, Συμμετοχή σε οργανωτικές επιτροπές επιστημονικών πανελλήνιων και διεθνών ημερίδων – συνεδρίων, Πολλές συμμετοχές σε Συνέδρια με κριτές και Πρακτικά κ.ά.

Επίσης, επιμερισμένη είναι η δραστηριότητά της στον εικαστικό χώρο, όπου η δουλειά της περιλαμβάνει ενδεικτικά μεταξύ άλλων καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως: ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής, Κατασκευών και Φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις Ζωγραφικής -υπάρχουν έργα της σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές-, Δημιουργία σκηνικών επαγγελματικών και ερασιτεχνικών παραστάσεων, Δημιουργία-επιμέλεια αφισών (όπως: της Ευέλικτης Ζώνης για την Α/θμια Εκπ/ση), Προσκλήσεων, προγραμμάτων, εντύπων, Καλλιτεχνική δημιουργία ιστοσελίδων, Εικονογράφηση επιστημονικών βιβλίων, Εικονογράφηση– επιμέλεια σχολικών και καλλιτεχνικών βιβλίων, Εικαστικό εξωφύλλου Πανεπιστημιακών βιβλίων και έντυπου υλικού, Εικαστική δημιουργία και επιμέλεια  ιστοτόπων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, Δημιουργία Λογότυπων όπως: του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων RESEAU PROBLEMA και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών κ.ά. Εικαστικό και επιμέλεια  Εξώφυλλων διδακτικών βιβλίων  και επιστημονικών περιοδικών, Σχεδιασμός και επιμέλεια εξωφύλλων ανατύπων και άλλων εντύπων, καθώς και καλλιτεχνική επιμέλεια των αναλυτικών προγραμμάτων στα πλαίσια του έργου δημιουργία/επιμέλεια έντυπου υλικού για  Επιμορφωτικά Προγράμματα, Υπεύθυνη Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων (ΥΠ.Ε.Π.Θ. & Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης), Υπεύθυνη Οργάνωσης τελετής απονομής βραβείων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του ΥΠ.ΕΠΘ., Οργανώσεις μαθητικών διαγωνισμών και εκδηλώσεων Απονομής Βραβείων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων (ΥΠΕΠΘ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) κ.ά. Συμμετείχε σε Οργανώσεις και παρουσιάσεις συναυλιών του Μίκη Θεοδωράκη και Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε εκπαιδευτικά περιοδικά και στον τοπικό τύπο. Μέλος Επιμελητηρίων, Επιτροπών, Φορέων.

Έργα της: