Δρ. Ιωάννης Χουρσαλάς, MD, MBA, PhD

Ιατρός Καρδιολόγος, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής EUC, Διδάκτωρ Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

«Ο Ιατρός της “καρδιάς μας”. Επιστημονική καταξίωση μέσα από μία άοκνη και λαμπρή διαδρομή!»


Ο Δρ. Ιωάννης Χουρσαλάς προέρχεται από οικογένεια με κοινωνικές ανησυχίες και ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Ο πατέρας του, Σπυρίδων, ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας Χουρσαλά. Γεννήθηκε στο Λεόντιο Νεμέας, μετανάστευσε και εργάστηκε σκληρά την περίοδο 1959-1973 στη Γερμανία σε δημόσια έργα και επιστρέφοντας στην Ελλάδα άσκησε το επάγγελμα του αυτοκινητιστή, ενώ σήμερα διαμένει στην Κόρινθο. Η μητέρα του, Βασιλική, γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας. Μεγάλη μέριμνα της ζωής της αποτέλεσε η αγωγή των παιδιών της, του Ιωάννη και του Αθανασίου.

Οι πρόγονοί του κατάγονταν από το Βαλτέτσι και πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους οπλαρχηγούς στην Επανάσταση του 1821. Ο παππούς, Ιωάννης Χουρσαλάς ήταν πολύ εργατικός και δραστήριος άνθρωπος. Μεγάλωσε μόνος του τα τέσσερα παιδιά του, καθώς η γιαγιά Δήμητρα Μητράκου απεβίωσε σε ηλικία σαράντα δύο ετών.

Ο παππούς Αθανάσιος Θεοδοσίου γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές και υπήρξε πρότυπο δικαιοσύνης και τιμιότητας. Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου 1947-1948 πολέμησε στον Ελληνικό Στρατό, υπηρετώντας τη στρατιωτική θητεία του. Για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση τιμήθηκε με δίπλωμα από την Ελληνική Πολιτεία. Παντρεύτηκε την Χριστίνα Αναστασοπούλου σε νεαρή ηλικία, δεκαεπτά ετών και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Η γιαγιά ήταν μια θεοσεβούμενη γυναίκα που όλοι τη θυμούνται για την αθώα και αγνή ψυχή της.

Ο προπάππους του, Νικόλαος Αναστασόπουλος (1892-1990), είχε το προσωνύμιο «Σοφός», αγαπούσε το διάβασμα και όλοι τον θυμούνται με ένα βιβλίο στο χέρι. Αποτελούσε ζωντανή πηγή ιστορίας, ιδιαίτερα την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Το 1912με την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων, επέστρεψε από την Αμερική, όπου είχε μεταναστεύσει, στρατεύθηκε αμέσως και πολέμησε στις φονικότατες μάχες του Λαχανά. Σε όλη την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας βρέθηκε στην πρώτη του μετώπου, λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις μάχες (Εσκί Σεχίρ, Καλέ Γκρότο, Τουλμού Μπουνάρ, Σαγγάριος). Το 1941 περισυνέλλεξε 8 Βρετανούς στρατιώτες (Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς) και τους περιέθαλψε επί ένα και πλέον έτος, με μεγάλο κίνδυνο για τον ίσο και την οικογένειά του. Με το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου η αγγλική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του αυτές, τον παρασημοφόρησε με μετάλλιο, ο δε στρατάρχης Αλεξάντερ με δίπλωμα. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση με μετάλλιο και δίπλωμα.

Γεννήθηκε στο Άργος το 1967 και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Δημοτικό Σχολείο στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Χιλιομοδίου με Άριστα. Εγγράφηκε με Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις, το 1986, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1992 με Άριστα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1991). Το 1994 εγγράφηκε με κατατακτήριες εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 2001 με Άριστα. Το 1999 έλαβε, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, τον τίτλο της ειδικότητας της Καρδιολογίας.

Έχει νυμφευτεί την Κατερίνα Πλατή, Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος και έχουν μαζί  3 παιδιά. Το 2003 έλαβε με Άριστα τον τίτλο του Διδάκτορα της Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Το άθροισμα των μεταβολών του Τμήματος ST στις προκάρδιες απαγωγές και στην αVR κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας κοπώσεως στην εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου».

Την περίοδο 2008-2010 έλαβε το Μεταπτυχιακό Τίτλο EXECUTIVE MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Μετεκπαιδεύτηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Ωνασείου (15.10.1999 έως 31.08.2002) και στο Εργαστήριο Υπερήχων (1.9.2002 έως 1.9.2003) διενεργώντας 260 διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα και 240 δυναμικές υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες. Ασχολήθηκε ενεργά με τις νεώτερες διαγνωστικές τεχνικές: Doppler κίνησης ιστών (tissue imaging), ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης μυοκαρδίου (echo contrast), εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ροής με Doppler, ενδοστεφανιαία υπερηχοκαρδιογραφία.

Την περίοδο 1994-1995 εργάσθηκε στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου, ενώ την περίοδο 1995-1996 στην Καρδιολογική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Από το 1999 είναι ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του Λιπιδαιμικού Ιατρείου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Λειτουργεί καρδιολογικό ιατρείο στην Αθήνα (Κολωνάκι) και στην Κόρινθο. Ασχολήθηκε ενεργά με τις νεώτερες διαγνωστικές τεχνικές: Doppler κίνησης ιστών (tissue imaging), ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης μυοκαρδίου (echo contrast), εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ροής με Doppler, ενδοστεφανιαία υπερηχοκαρδιογραφία. Από το 1999 έως το 2009 εργάστηκε ως ερευνητής (Clinical Research Fellow) στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο . Από το 2000 έως το 2009 πραγματοποιούσε το πρωινό Λιπιδαιμικό Ιατρείο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2010 – 2011). Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2015) και Πρόεδρος της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής Κρίσης για τις θέσεις Διευθυντών Ιατρών Ωνασείου. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2023 έως σήμερα) και Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Καρδιομεταβολικής Ιατρικής. Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Καρδιομεταβολικής Ιατρικής. Από το 2000 συμμετέχει σε πολλές ενημερωτικές εκπομπές της Δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) για την υγεία.

Θα ήταν τουλάχιστον αδόκιμο να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει ή να ιεραρχήσει το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του Δρ. Χουρσαλά. Συνέγραψε το βιβλίο «Σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων» (Εκδόσεις Καμπύλη 2018). Συνέγραψε τα κεφάλαια: «Μεταβολικό Σύνδρομο» στο βιβλίο «Καρδιολογική Θεραπευτική» Δ.Φ. Κόκκινου,τόμος Β, σελ 763-768, εκδόσεις Παρισιάνος 2001. «Δευτεροπαθείς Δυσλιπιδαιμίες-Ορμονικές διαταραχές. Παθήσεις του θυρεοειδούς», στο βιβλίο «Τα Λιπίδια στην Κλινική Πράξη», Γ. Κολοβού, Δ.Φ. Κόκκινου, κεφ 11,σελ 143-147, εκδόσεις Παρισιάνος 2005. «Ψυχογενής ανορεξία» στο βιβλίο «Τα Λιπίδια στην Κλινική Πράξη», Γ. Κολοβού, Δ.Φ. Κόκκινου, κεφ 18, σελ 285-287, εκδόσεις Παρισιάνος 2005.Συμμετείχε έως τώρα σε περισσότερες από 250 εργασίες που δημοσιεύθηκαν ή ανακοινώθηκαν σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια. Οι σημαντικότερες εργασίες του αφορούν την πρόληψη στην καρδιολογία και τις γενετικές διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων. Περισσότερες από 500 φορές έχει συμμετάσχει ως Πρόεδρος, ομιλητής ή σχολιαστής σε στρογγυλά τραπέζια πανελληνίων και Διεθνών Συνεδρίων.

Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (2002-2004), Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας (2005-2009). Διατελεί Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Θεραπείας Υπερηλίκων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης και είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κολλεγίου Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροκλήρωσης, Μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, Μέλος της Εταιρείας Ορθοδόξων Σπουδών, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας 2014-2018 και είναι Ειδικό Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Χιλιομοδίου (1984-1985).

Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο ασχολείται με τα εικαστικά και την αρχιτεκτονική όπως επίσης έλκεται και ασχολείται με θέματα που έχουν αντικείμενο τον πολιτισμό γενικότερα.

Email: ihoursal@otenet.gr

Ιστοσελίδα: https://www.ygeia-diagnostics.gr/