Δρ. Νέστωρ Κουράκης

«Ο κορυφαίος Έλληνας Εγκληματολόγος!»

Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής, Ακαδημαϊκός Διδάσκαλος


Ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης είναι ακαδημαϊκός διδάσκαλος και ερευνητής, ειδικευμένος στις ποινικές επιστήμες. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι έγγαμος με την αρχιτέκτονα-μηχανικό Ευρυδίκη Κουράκη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Μετά την αποφοίτησή του με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,  έλαβε υποτροφίες από τη Γερμανία και τη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Απέκτησε έτσι αφενός διδακτορικό δίπλωμα ποινικού δικαίου από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ (βαθμός: summa cum laude), αφετέρου, δε, δύο μεταπτυχιακά διπλώματα εγκληματολογικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Παρισίων (Πανθεόν-Ασσάς) και από το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας των Παρισίων.

Εξελέγη Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Ποινικών Επιστημών) το 1993, όπου και παρέμεινε διδάσκοντας για τα επόμενα 21 χρόνια, έως δηλ. την αφυπηρέτησή του το 2014. Έκτοτε ασκεί καθήκοντα τακτικού καθηγητή πλήρους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρος.

Επί 14 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκαν  σημαντικές έρευνες και συνέδρια, εκδόθηκαν άνω των 30 τόμων για ποικίλα επιστημονικά θέματα και κυκλοφόρησε σειρά τευχών (ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων) του δωρεάν ηλεκτρονικού περιοδικού  «The Art of Crime»
(https://theartofcrime.gr/old/oldartofcrime/old.theartofcrime.gr/index5800.html?pgtp=5).

Έχει επίσης συμμετάσχει με εισηγήσεις σε αριθμό διεθνών και ελληνικών συνεδρίων, καθώς και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, ενώ υπήρξε και πρόεδρος δημόσιων φορέων, όπως π.χ. για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων («Επάνοδος») και για την πρόληψη της παραβατικότητας («Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας»).

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο για τη μονογραφία του Περί Καταχρήσεως Δικαιώματος. Το 1996 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να διδάξει αντεγκληματική πολιτική ως Επισκέπτης Καθηγητής, ενώ το 2012 εξελέγη τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Θα ήταν τουλάχιστον αδόκιμο να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει ή να ιεραρχήσει το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του Καθηγητή Νέστωρα Κουράκη. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 35 νομικών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει πάνω από 240 αυτοτελείς μελέτες. Έχει ακόμη ασχοληθεί με θέματα αρχαιοελληνικού πολιτισμού και βυζαντινής στρατηγικής.

Τον Δεκέμβριο 2015 του επιδόθηκε Τιμητικός Τόμος από τους συναδέλφους και μαθητές του. Κατά την τελετή της επίδοσης, ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος προσφώνησε τον Νέστορα Κουράκη ως «ένα από τα πλέον καταξιωμένα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας και έναν  κορυφαίο Εγκληματολόγο»
(
http://crime-in-crisis.com/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%85/ ).

Επίσης, τον Σεπτέμβριο 2017 του επιδόθηκε στο Freiburg Γερμανίας (Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ Αλλοδαπού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου) Τιμητικός Τόμος από συναδέλφους του με ξενόγλωσσες συμβολές.

Είναι μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, όπως της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, της Association international de Droit pénal,  και της European Society of Criminology

Οι δύο Τιμητικοί Τόμοι είναι δωρεάν προσβάσιμοι στο διαδίκτυο:  http://crime-in-crisis.com/ 

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα για τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://courakis.gr/biografiko

Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο, ασχολείται με την πεζοπορία, την προκλασική μουσική, την ποδηλασία, το σκάκι και το κολύμπι.

Ομιλεί την Αγγλική, την Γαλλική, την Γερμανική και την Ιταλική γλώσσα.

Email: Nestor Kourakis  nestor-courakis@jurisconsultus.gr

Ιστοσελίδα: https://courakis.gr/