Δρ. Μαρία Χάλκου

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Διδάκτωρ Μαθηματικός

«Η Ελληνίδα Καθηγήτρια Μαθηματικών με αναγνώριση από το Harvard και η απαράμιλλη προσφορά της στην Επιστήμη, τα Γράμματα και τη Διανόηση!»


Η Δρ. Μαρία Χάλκου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952 και προέρχεται από οικογένεια με κοινωνικές ανησυχίες. Έχει νυμφευτεί τον επίσης Μαθηματικό Χρήστο Πύλια και έχει δύο γιούς και μία κόρη. Τον Ηλία Ζαφειρόπουλο, Απόφοιτος Νοσηλευτικής, Προϊστάμενος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον Δημήτρη, Απόφοιτος Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων, Προϊστάμενος Ξενοδοχειακής Επιχείρησης και την Ελένη Πύλια, Διπλωματούχος ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ, Προγραμματίστρια, IT Functional Solution Analyst στην Κεντρική Διοίκηση Πληροφορικής Alpha Bank.

Αντλεί την καταγωγή της από την Αθήνα και τον Πειραιά με γονείς τον Δημήτρη Χάλκο και την Ελένη Τσέτου, με απώτερη καταγωγή την Νάξο, το Γαλαξείδι, τη Σάμο και την Αμφιλοχία. Ο παππούς της Γιώργος Χάλκος μετανάστευσε στις ΗΠΑ κατά τον μεσοπόλεμο, ο παππούς Μιχάλης ήταν αυτοκινητιστής, η γιαγιά Ασημίνα Κορακίδη Μαία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πατέρας της Δημήτριος Χάλκος ήταν μηχανικός αυτοκινήτων στην Εταιρεία Πετρελαιοειδών BP και ο αδελφός της ο Γιώργος είναι Μηχανολόγος ΕΜΠ.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στα εκπαιδευτήρια «Λειβαδάρη» και στην Ελληνογαλλική Σχολή του Πειραιά, όπου και αρίστευσε. Απέκτησε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του ιδίου Τμήματος το 1997. Ανακηρύχθηκε ομόφωνα αριστούχος διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος το 2004, με θέμα διατριβής «Μελέτη του Μαθηματικού περιεχομένου του Ελληνικού Βιενναίου κώδικα 65 του 15ου αι. -Εισαγωγή, μεταγραφή, μαθηματικά σχόλια». Η διατριβή της χαρακτηρίστηκε διεθνώς πηγή για τα Μαθηματικά και την Ιστορία του Βυζαντίου από το Πανεπιστήμιο Harvard και δεκάδες άλλα Πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Είναι διπλωματούχος παλαιογράφος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, 2000.

Καθηγήτρια Μαθηματικών, στέλεχος φροντιστηρίου Β’ βάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά το διάστημα 1976-80, μόνιμη εκπαιδευτικός δημοσίου λυκείου από το 1980 έως το 2007.

Διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών στην Αθήνα και τον Πειραιά από το 2007 έως και το 2013 που συνταξιοδοτήθηκε. Κατά τη διάρκεια της θητείας της και εκτός των υποχρεωτικών καθηκόντων της, πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία 180 επιμορφωτικά σεμινάρια Διδακτικής Μαθηματικών, για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της αρμοδιότητάς της. Εισηγήτρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε περιφερειακά επιμορφωτικά κέντρα του Υπουργείου Παιδείας από το 1998 έως το 2000, και στην Αττική από το 2007 έως το 2013. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές ομάδες του Ο.Ο.Σ.Α. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και στο διεθνές πρόγραμμα PISA, 2000. Μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών Κριτών του περιοδικού «Ευκλείδης Γ’» της ΕΜΕ από το 2007 έως και σήμερα, του περιοδικού της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2010 έως σήμερα, και  συνεδρίων της ΕΜΕ.

Είναι η Συγγραφέας στη Βικιπαίδεια των άρθρων: «Φυσικές Επιστήμες στο Βυζάντιο», «Χειρόγραφο 72 της Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας», «Μαθηματική ορολογία στο Βυζάντιο κατά τον 15ον αι.». Δεκάδες επιστημονικά άρθρα της και μελέτες με ικανό αριθμό αναφορών σε αυτά, έχουν δημοσιευτεί σε ξένα και ελληνικά περιοδικά με κριτές, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, σε περιοδικά της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αθηνών, του Μαθηματικού Τμήματος των Πανεπιστημίων του Βελιγραδίου, της Λετονίας και της Σόφιας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βενετίας, κ.ά. Συγγραφέας των βιβλίων: «Το Μαθηματικό περιεχόμενο του Codex Vindobonensis phil. Graecus 65», 2006, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς πηγή για τα Μαθηματικά και την Ιστορία του Βυζαντίου από το Πανεπιστήμιο Harvard και δεκάδες άλλα Πανεπιστήμια. «Τα Μαθηματικά στο Βυζάντιο», 2006. «Ιστορία Μαθηματικών, Τα Μαθηματικά στο Βυζάντιο», 2007. «Τα Προβλήματα της Γεωμετρίας στο Βυζάντιο», 2006. «Ιστορία Μαθηματικών. Τα Προβλήματα της Γεωμετρίας στο Βυζάντιο», 2007. «Η διδασκαλία των Μαθηματικών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, σύμφωνα με τον κώδικα 72 της βιβλιοθήκης της Δημητσάνας», 2009, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς πηγή για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Ιστορία από το Harvard και άλλα Πανεπιστήμια. «Κωνικές Τομές», 2010. «Τα Μαθηματικά στην Ελλάδα από τον 15ον έως τον 18ον αι. μ.Χ.», 2014, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. «Τα Βυζαντινά Μαθηματικά, Α΄ τόμος Λογιστική, Β΄ τόμος Γεωδαισία», 2014, σε ψηφιακή μορφή. Είναι επίσης συγγραφέας 8 βιβλίων-συλλογικών έργων «Αξιολόγηση μαθητών στα Μαθηματικά» των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων Λυκείου, Γενικής Παιδείας, Τεχνολογικής, και Θετικής Κατεύθυνσης, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, 1998-2000. «Άς είναι αυτό το καλοκαίρι», 2018, το οποίο αποτελεί την πρώτη της ποιητική συλλογή.

Έλαβε Τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στην Εκπαίδευση, από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών, 1992. Το συγγραφικό της έργο, στο οποίο έχουν αναφερθεί σε άρθρα τους πολλοί επιστήμονες, αξιολογήθηκε ως σημαντική προσφορά για την εκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών. Συγχαρητήριες επιστολές από πανεπιστημιακούς δασκάλους, ακαδημαϊκούς και πρυτάνεις, της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Δρ. Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, της Ακαδημαϊκού και Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Harvard †Αγγελικής Λαΐου, του Καθηγητή Dr. Wolfram Hoerandner του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του Καθηγητή Dr. Valeriy Perminov του Tomsk Polytechnic University, κ.ά.

Το βιβλίο της «Από το Βυζάντιο μέχρι την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821», 2021, βραβεύθηκε με το Α΄ Βραβείο Ολοκληρωμένου Έργου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ολοκληρωμένου Έργου, της  Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (1932-), 2022. «Σαν νοιώσεις τον άνεμο», 2018, Α΄ Βραβείο Ποιητικού Έργου στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας της  Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (1932-), 2018. «Μια ματιά είναι μόνο- Ας είναι με αγάπη δοσμένη», 2019, Α΄ Βραβείο Ποιητικού Έργου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας της  Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (1932-), 2019. Βραβείο Ποίησης ΕΛΙΚΩΝ του Εκδοτικού Οίκου ΚΕΦΑΛΟΣ για την προσφορά της στην Επιστήμη, τα Γράμματα και τη Διανόηση, 2018.

Το 2018 η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά οργάνωσε προς τιμήν της στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε το επιστημονικό της έργο από τον πρέσβη και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ κ. Γεώργιο Δουδούμη. Συμμετείχε με 2 ποιήματα στην «Σύγχρονη Ποιητική Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης», 2018, του Δημήτρη Ιατρὀπουλου.

Η βιογραφία και η εργογραφία της συμπεριλήφθηκαν στους 2 Ιστορικούς Τόμους του συγγραφέα, στρατηγού και νομικού κ. Νικόλαου Τασιόπουλου «Γαλαξείδι. Οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών», 2019, και «Παρνασσιδείς συγγραφείς και ποιητές από το 1931 έως τις ημέρες μας», 2022. Η βιογραφία και η εργογραφία της συμπεριλήφθηκαν και στον «3ο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», 2020, του εκδοτικού οίκου ΚΈΦΑΛΟΣ.

Διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπής Πανελληνίων Εξετάσεων στον Πειραιά το 2013 και είναι μέλος της MENSA από το 1988, μέλος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά από το 2017, και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2018.

Στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει για την ίδια ασχολείται με την προσαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

E-Mail: mchalkou@gmail.com

Ιστοσελίδα : https://en-uoa-gr.academia.edu/DrChalkou