Δρ. Βασίλειος Οικονομίδης

Νευροχειρουργός, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος στην
«Η  ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΑΜΚΕ)»

«Ο Ειδικός Νευροχειρουργός με Καινοτομίες και με μία Αγκαλιά για τα παιδιά!»

 

Ο Δρ. Βασίλειος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1977 στα Χανιά της Κρήτης. Οι γονείς του είναι ο Μάρκος Οικονομίδης και η Ματούλα Οικονομίδου (Ιατρός Παθολόγος). Προέρχεται από μία οικογένεια με αξίες καθώς οι γονείς του, του εμφύτευσαν την ακεραιότητα, την ηθική και τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και του δίδαξαν την εντιμότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες τον επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον απαράμιλλο χαρακτήρα του. Είναι νυμφευμένος με την Μαΐλλη Ισμήνη του Αντωνίου και έχουν μαζί δύο κόρες, την Αριάδνη και την Νεφέλη.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Κραϊόβα στη Ρουμανία το 2002 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο της Φλώρινας (2006-2008) όπου και εκπαιδεύτηκε σε όλες τις τεχνικές γενικής χειρουργικής. Την ειδικότητα στη νευροχειρουργική ολοκλήρωσε στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο της Ελευσίνας (2008-2013) στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές μικρο-χειρουργικής εγκεφάλου/σπονδυλικής στήλης, σε ενδοσκοπικές τεχνικές και στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής σε όλα τα νευροχειρουργικά περιστατικά συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών.

Ως τελειόφοιτος ειδικευόμενος επικεντρώθηκε στη σύνθετη νευροχειρουργική όγκων του εγκεφάλου/σπονδυλικής στήλης και στη διαχείριση αγγειακών παθήσεων του ΚΝΣ. Το 2022, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Κλινική και Πειραματική Νευροχειρουργική» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο ‘Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου Ολικής Κρανιακής Ανακατασκευής (Total Calvarial Reconstruction) για την αποκατάσταση της μη συνδρομικής κρανιακής οβελιαίας συνοστέωσης σε βρέφη και παιδιά. Επιπλέον, το 2023 ξεκίνησε μια ενεργή συνεργασία με τον Καθηγητή Iype Cherian στο Ινστιτούτο Krishna Vishwa Vidyapeeth στο Karad της Μαχαράστρα της Ινδίας, όπου εκπαιδεύτηκε σε νέες νευροχειρουργικές τεχνικές με χρήση Exoscope.

Eξειδικεύτηκε στη νευροχειρουργική παίδων το 2018-19 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου και διετέλεσε επιμελητής νευροχειρουργός της παιδο-νευροχειρουργική μονάδας ως το 2021. Ως επιμελητής νευροχειρουργός πλήρων καθηκόντων, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη διαχείριση επειγόντων νευροχειρουργικών περιστατικών αλλά και σύνθετων περιπτώσεων όγκων εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει καινοτόμες τεχνικές επεμβατικής μικροχειρουργικής ενώ διετέλεσε και υπεύθυνος παιδιατρικών νευροχειρουργικών ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του «Αγλαΐα Κυριακού».

Σημαντική εμπειρία στη νευροχειρουργική ενηλίκων και ειδικότερα στα επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά αντιμετώπισης τραυμάτων και νευροαγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης αποκόμισε κατά τη θητεία του ως επιμελητής νευροχειρουργός του Υπουργείου Υγείας στο Νταμμάμ της Σαουδικής Αραβίας (2017-18). Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ήταν και διδακτικές αρμοδιότητες σχετικά με τις νοσηλευτικές ανάγκες νευροχειρουργικών ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ο σχεδιασμός χειρουργικών πρωτοκόλλων και η υλοποίηση σεμιναρίων/διαλέξεων αναφορικά με καινοτόμες χειρουργικές προσεγγίσεις και εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής.

Η πρότερη προϋπηρεσία του περιλαμβάνει θητεία ως επιμελητής νευροχειρουργός  στο Νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» των Χανίων, Κρήτης (2015-2018) όπου είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες της δραστηριότητες του τμήματος νευροχειρουργικής συμπεριλαμβανομένων της χειρουργικής αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών τραύματος εγκεφάλου/σπονδυλικής στήλης και διαχείρισης ασθενών με νεοπλασίες του ΚΝΣ.

Δραστηριοποιείται από το 2021 στον ιδιωτικό τομέα ως ειδικός νευροχειρουργός κρανίου και σπονδυλικής στήλης ενηλίκων και παίδων, συνεργαζόμενος με τις νευροχειρουργικές μονάδες των νοσοκομείων Ερρίκος Ντυνάν, Μητέρα και Βιοκλινική Αθηνών. Ειδικεύεται στη Ενδοσκοπική και Ελάχιστα Επεμβατική Νευροχειρουργική Εγκεφάλου &  Σπονδυλικής Στήλης αλλά και στην εκτεταμένη χειρουργική ανακατασκευή τους. Η φιλοσοφία της χειρουργικής του προσέγγισης βασίζεται στον εξατομικευμένο σχεδιασμό σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενούς και στην επιδίωξη του βέλτιστου κλινικού αποτελέσματος με την ελάχιστη καταπόνηση και κλινική επιβάρυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζει καινοτόμες χειρουργικές προσεγγίσεις και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία οι οποίες διασφαλίζουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα που απαιτούνται στη χειρουργική του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συνεχίζει την εκπαίδευσή του μέσω της συστηματικής συμμετοχής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και πρακτικά σεμινάρια για τις τρέχουσες εξελίξεις στη νευροχειρουργική. 

Τέλος, ο Δρ. Οικονομίδης είναι ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την ονομασία «Η Νευροχειρουργική Αγκαλιάζει τα Παιδιά», στόχος του οποίου αποτελεί η προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας στον τομέα της παιδονευροχειρουργικής.

Είναι ενεργό μέλος στην ESPN (European Society of Pediatric Neurosurgery, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και στην Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία.

Στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση, παίζει κιθάρα και επιδίδεται στις πολεμικές τέχνες και τη μουσική. Ομιλεί την Αγγλική και την Ρουμανική γλώσσα.

EMail: info@neurosurgeryhugschildren.com         
EMail: vassileios.oikonomidis@gmail.com

Ιστοσελίδα: https://neurosurgeryhugschildren.com/   
Ιστοσελίδα:
 https://oikonomidis-neurosurgery.com/