Ενας Σύλλογος για την Μαρία Κάλλας

Στην πόλη που γεννήθηκε η μεγαλύτερη ντίβα του λυρικού θεάτρου Μαρία Κάλλας, δεν μπορεί να απουσιάζει ένα μουσείο αφιερωμένο στην ζωή και το έργο της. Γι’ αυτό το σκοπό ιδρύθηκε το 2012  ο  «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» – “Maria Callas Greek Society”   από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της Μαρίας Κάλλας  συλλεκτών, ή και απλών θαυμαστών της, στα πρότυπα των αντίστοιχων φορέων που υφίστανται στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια. Όραμα των μελών είναι η προσπάθεια της λειτουργίας και ο εμπλουτισμός του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η ιστορικός τέχνης και εικαστικός σύμβουλος κ. Λιάνα Σκουρλή – Δανιηλίδου. 

Σκοπός του Σωματείου είναι η προβολή της ελληνικότητας της Μαρίας Κάλλας καθώς και η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, που θεωρείται αναμφισβήτητα η πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως καλλιτέχνης της όπερας. Επίσης, όραμα .
Το Μουσείο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 και θα στεγαστεί, στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070τ.μ., επί της οδού Μητροπόλεως 44,  ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές. Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα “La divina”, ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΓια τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας. H ομάδα μελέτης αποτελείται από την μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη. Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο του συλλόγου αλλά και για την Μαρία Κάλλας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
https://www.mariacallasgreeksociety.com