Ξενοφών Βεργίνης

Tο παιδί των Τσουκαλάδων που έδωσε τον αγώνα για την κατάκτηση του ονείρου του από το μηδέν!

Οικονομολόγος – Πανεπιστημιακός

WHO IS WHO ΒΕΡΓΙΝΗΣ 4

Είναι ο δημιουργός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Εταιρείας Eurofood Ποιότητα Α.Ε., Αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού – Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ) και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας πρώην Διοικητής του ΟΓΑ (2013–2015) και τέως Βουλευτής Λευκάδας (2004–2007).

Γεννήθηκε στο χωριό Τσουκαλάδες της Λευκάδας έχοντας γονείς τον Νικόλαο και την Αννέτα. Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στη Λευκάδα. Είναι Πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας με βαθμό Άριστα καθώς και Πτυχιούχος Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε το Δίπλωμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Lancaster της Αγγλίας και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον βαθμό  Άριστα.

Δίδαξε στο Κολλέγιο Αθηνών για μία δεκαετία (1963-1973) και στο Sevenoaks College ως Καθηγητής Οικονομικών (1973-1974). Από το 1968 έως το 1995 και από το 1995 – 2005  ήταν Βοηθός και Λέκτορ Καθηγητής αντίστοιχα στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

WHO IS WHO ΒΕΡΓΙΝΗΣ 1

Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος σε αρκετές επιχειρήσεις Αγροτικού, Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού Κλάδου και διετέλεσε μέλος Επιτροπής Σύνταξης Προγραμμάτων της Ν.Δ. για τον Αγροτικό Τομέα (1989-1993), Συντάκτης και υπεύθυνος υλοποίησης του πρώτου Προγράμματος LEADER στην Ελλάδα, Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. (στις  περιόδους  1989-1992, 2005-2009 και  2013), Πρόεδρος του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα (Konrad-Adenauer-Stiftung e.V. 1985 – 1988)

Εκπρόσωπος της Ελλάδος στους Διεθνείς Οργανισμούς Φ.Α.Ο. και Ο.Ο.Σ.Α. για θέματα Γεωργίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Βοήθειας σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής (1976-1980), Σύμβουλος των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας και Εμπορίου σε Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (1976-1981), Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο  Υπουργείο Γεωργίας (1977–1981), Υπεύθυνος Διαπραγματεύσεων Ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για θέματα Γεωργίας, Εμπορίου,  Περιφερειακής Ανάπτυξης και αγρονομισματικής πολιτικής (1975-1980), Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ. (1990), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1991-1994), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (1992-1994), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις ΔΕΚΟ (1989), Πρόεδρος της Γαλακτοκομικής Εταιρίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ηπείρου Α.Ε. (1991-1993), Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (1991-1993), Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) (2009), Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Λευκάδας (2010-2013), Αντιπρόεδρος Α.Ε.Δ.Α.Κ. Ασφαλιστικών Οργανισμών και Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ Χρηματιστηριακής. Μέλος Δ.Σ. σε πολλά Οικονομικά  και Εμπορικά Επιμελητήρια καθώς και μέλος Δ.Σ. σε αρκετούς Κοινωνικούς Φορείς

WHO IS WHO ΒΕΡΓΙΝΗΣ 5

Έχει δώσει δείγματα γραφής για την εντιμότητά του από όλα τα πόστα που έχει υπηρετήσει μέχρι σήμερα και ξεχωρίζει για την ικανότητα του να επικοινωνεί με τον κόσμο, να κατανοεί τα προβλήματα και να υλοποιεί έργα και δραστηριότητες που αποβλέπουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα του Ν. Λευκάδας αλλά και στην άνοδο της ευημερίας του Ελληνικού λαού με ανοιχτούς ορίζοντες προώθησης των εθνικών σχέσεων της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει μακρόχρονη και πολύτιμη πείρα στα αγροτικά θέματα της χώρας.

 

Έχει να επιδείξει παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων οικονομικού περιεχομένου και όχι μόνο. Τα επιστημονικά του βιβλία, άρθρα και Μελέτες στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα αναφέρονται: στον πληθωρισμό, στην αγροτική και περιφερειακή Ανάπτυξη, στη λειτουργία της Κοινοτικής Αγοράς, στη κοινή Αγροτική Πολιτική, την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το διεθνές Εμπόριο και Marketing και άλλα.  Ειδικότερα αναλύουν το αγρονομισματικό Σύστημα, την ονομαστική και πραγματική δασμοφορολογική προστασία της Ελληνικής γεωργίας πριν και μετά την ένταξη, τον πληθωρισμό στην Ελλάδα: αίτια και επιπτώσεις, η κοινή Αγροτική Πολιτική και η Ελληνική γεωργία, δασμοί και φόροι ισοδυνάμου  αποτελεσματικός, δημιουργία και Θεσμικά Όργανα της Ε.Ε., η λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. και η Κοινοτική Έννομη τάξη, το κόστος της Νομισματικής Ένωσης: Ιστορική ανασκόπηση των Νομισματικών εξελίξεων και ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ), η Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ, η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σε επιχειρηματική βάση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ισχυροποίηση και σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί είναι στη βάση οικονομικές  μονάδες και όχι  κοινωνικοί φορείς. Ο Έλληνας Αγρότης – Επιχειρηματίας

WHO IS WHO ΒΕΡΓΙΝΗΣ 2

Έχει λάβει βραβείο από το Οικονομικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ν. Λασιθίου. Επίσης, έλαβε διεθνές Βραβείο – Χρυσό Μετάλλιο του «Αξιωματικού της Ευρωπαϊκής Γεωργίας» από τη Γαλλική Κυβέρνηση (V. Giscard D’ Estaing) το 1980 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας και τη βοήθεια στα αναπτυσσόμενα κράτη (Φ.Α.Ο.), διεθνές Βραβείο Υψηλής Διάκρισης από την Ολλανδική Κυβέρνηση για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των χωρών Ολλανδίας και Ελλάδας (Νοέμβριος 2002), Υποτροφία «Έλενας και Ελευθερίου Βενιζέλου» (1973-1974), Υποτροφία των «Ηνωμένων Εθνών» (1974-1975), διεθνές Βραβείο Καλύτερης Παρουσίας στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα Ευρώπης (Μαδρίτη, Οκτώβριος 1985), ως Οικονομικός Σύμβουλος στην Επιχείρηση EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε., διεθνές Βραβείο Παράδοσης και Κύρους – Ευρώπη 2002 (Σόφια, Μάρτιος 2002), ως Οικονομικός Σύμβουλος στην Επιχείρηση EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε.

Είναι μέλος της Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών Ελλάδας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς επίσης μέλος σε πολλούς Συλλόγους Φίλων της Μουσικής και του Πολιτισμού.

Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο, ασχολείται με το διάβασμα, τα ταξίδια και τη μουσική. Υπήρξε αθλητής σε κλασικούς αγώνες.

Ομιλεί εκτός από την ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

E-Mail: xverginis@gmail.com    Ιστοσελίδα: www.xverginis.gr