Δρ. Θεοδώρα Σκούρα

 Χειρουργός Οδοντίατρος – Διδάκτωρ στο Dental Institute του Πανεπιστημίου Leeds

Μια διαπρεπής oδοντίατρος!

 

Έχει θεραπεύσει πολύπλοκα περιστατικά, έχει στόχο την αναβάθμιση της οδοντιατρικής υγείας των συμπολιτών μας γι’ αυτό στη καριέρα της ανακαλύπτει κανείς ένα πολύπτυχο κορμό δραστηριοτήτων και παντού έχει διαπρέψει.  Την ενέπνευσε το περιβάλλον που ανατράφηκε και που αργότερα βρέθηκε για να δημιουργήσει. Ακολούθησε τα βήματα πετυχημένων συγγενών της στον ιατρικό χώρο. Με ταλέντο, επιμονή και σκληρή εργασία έκανε τα όνειρά της πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι με τη δράση της ξεχώρισε  διαπρέποντας και στο εξωτερικό και σήμερα βρίσκεται στη λίστα ιατρών σε πολλές πρεσβείες.

Γεννήθηκε στη Πρέβεζα το 1976.  Έλκει την καταγωγή της από τη Μεσσηνία και την Πρέβεζα. Οι πρόγονοί της διέπρεψαν στην Αμερική στο χώρο της Ναυτιλίας και των επιχειρήσεων.

Από πολύ νεαρή ηλικία έδειξε να έχει έφεση στα γράμματα και ξεχώρισε. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Καλαμάτα (1994). Ως η πιο νέα ταλαντούχα μαθήτρια με το υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου του νομού Μεσσηνίας πήρε το βραβείο στο διαγωνισμό “Youth for understanding” για να συνεχίσει το σχολείο ως υπότροφος στις ΗΠΑ. Επίσης, ως η πιο νέα απόφοιτος πήρε το επαγγελματικό δίπλωμα για διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας. Προτίμησε να συνεχίσει με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και να αποδεχτεί την πρόταση του Πανεπιστημίου – οδοντιατρικού Ινστιτούτου του Leeds για απευθείας είσοδο στο πρώτο έτος οδοντιατρικής ως εξαίρεσης και ιδιαίτερης ευφυΐας ατόμου. Το 1998 πήρε υποτροφία από τη σχολή του Leeds ως η καλύτερη φοιτήτρια απεσταλμένη να κάνει έρευνα στο ερευνητικό κέντρο της ιατρικής της νοτίου Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ με το διάσημο Καθηγητή Peter Eidon Cleaton Jones. Μελέτησε τα επίπεδα των αντισωμάτων ανάμεσα σε μαύρα και λευκά παιδιά της Νοτίου Αφρικής συσχετίζοντας αυτό με το δείκτη τερηδόνας στα δόντια. Η μελέτη της αυτή την οδήγησε στο να επιλεγεί από το ίδρυμα του Leeds για στοματική έρευνα ως η επιλαχούσα του βραβείου την ίδια χρονιά “Maxine Pollard Travel Fellowship” με την επιβράβευση από το διάσημο καθηγητή παιδοδοντίας Professor Martin Curzon. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε από το περιοδικό της Βρετανικού Συλλόγου Οδοντιάτρων και εκεί επιλέχθηκε για άλλη μια φορά ως το βραβείο της χρονιάς. Είναι χειρούργος οδοντίατρος με εξειδίκευση στην αισθητική οδοντιατρική και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Leeds της Βρετανίας (1999). Μετεκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Ιατρικής και Οδοντιατρικής Μετεκπαίδευσης του Τάμεση στο Λονδίνο (2000). Έχει παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δραστήρια με καινοτόμες  ιδέες και με εφόδιο τις γνώσεις της, εργάστηκε ως οδοντίατρος για το προσωπικό της τράπεζας UBS, στο ιατρείο του BBC, σε ιδιωτικές κλινικές του Λονδίνου και στο νοσοκομείο St. Pancras (2000 – 2002). Το 2002, συν-ίδρυσε την κλινική Harley Cosmetic Clinic στο Λονδίνο. Το 2004 ίδρυσε δικό της ιατρείο στην Αθήνα. Έχει αποκαταστήσει και θεραπεύσει πάνω από 2000 περιπτώσεις δοντιών. Ο σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση της οδοντιατρικής υγείας των Ελλήνων. Προσφέρει υπηρεσία προσωπικής οδοντιατρικής θεραπείας όπου συσχετίζει τη γενικότερη υγεία του ασθενή με την ιδιοσυγκρασία της οδοντικής του παθογένειας και θεραπεύει πολύπλοκα περιστατικά. Στόχος της είναι η ολική αποκατάσταση του στόματος και του μασητικού συστήματος.

Ιδιαίτερο επίτευγμα για εκείνη είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στη λίστα ιατρών σε πολλές πρεσβείες και έχει ασθενείς πολλούς VIP. Προάγει τον οδοντιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οργανώνει ετήσια σεμινάρια σχετικά με τις εξελίξεις στην επανορθωτική συντηρητική οδοντιατρική. Έχει εμπειρία σε όλες τις τεχνικές της οδοντιατρικής επανόρθωσης δοντιών. Εστιάζει στο συντηρητικό τρόπο αποκατάστασης του ίδιου του δοντιού και της ρίζας του, επιμηκύνοντας την παραμονή του φυσικού δοντιού στο στόμα. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών προσέρχεται στο ιατρείο της για επανορθωτική οδοντιατρική μετά από προηγούμενες αποτυχημένες προσθετικές αποκαταστάσεις και προβλήματα σύγκλισης.

Είναι πολυγραφότατη, έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με την οδοντιατρική θεραπεία και την αποκατάσταση. Έχει αρθρογραφήσει για τις συντηρητικές τεχνικές που εφαρμόζει και τη πρόληψη στο περιοδικό “Νέα Υγεία”. Το 2010 παρουσίασε εργασία ως μελέτη περίπλοκου περιστατικού που θεράπευσε επιτυχώς στο ιατρείο της τιμητικά με τους διάσημους Καθηγητές της οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Prof. Warren Scherrer, Prof. Arnold Ray στο περιοδικό New York State Dental Journal. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Συσχετίζει την αρχιτεκτονική στόματος με την πλαστική χειρουργική προσώπου για την επίτευξη αρμονικού αποτελέσματος αντιγήρανσης, αποκαταστημένου χαμόγελου και αρμονία του προσώπου.

Διακρίθηκε αποσπώντας υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Leeds για έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο της Ιατρικής της Ν. Αφρικής (1998). Επιλαχούσα για το Maxine Pollard Travel Fellowship του Πανεπιστημίου του Leeds. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό του Βρετανικού Συλλόγου Οδοντιάτρων και βραβεύτηκε ξανά

Είναι μέλος στην Βρετανική Ακαδημία Κοσμητικών Χειρούργων Οδοντιάτρων και στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ανήκει στους φίλους του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.

Χόμπι της τα  εξωτικά ταξίδια, ο θαλάσσιος τουρισμός, η μουσική, τέχνη, η βοτανοθεραπευτική και η  φιλανθρωπία
Γλ.: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά
E-Mail: tskoura@yahoo.com
Ιστοσελίδα: www.doraskoura.blogspot.gr,   www.skourasdent.gr