Αλεξάνδρα Καππάτου

«Η Ελληνίδα υπερδραστήρια Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος. Σας  γνωρίζει το παιδί σας!»

Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος

 

Η Αλεξάνδρα Καππάτου γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς και είναι γόνος του Αντώνη και της Μαρίκας. Έχει νυμφευτεί τον Νικόλαο Κουτρούμπα (Φιλόλογος, Συγγραφέας) και έχουν αποκτήσει ένα παιδί τον  Έκτορα.

Είναι απόφοιτη της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αμιένης – Γαλλία, με κατεύθυνση στην κλινική ψυχολογία και την παιδοψυχολογία – Η πρακτική της άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Hôspital Psychiatrique του Picardie, στο Pavillon Les Brueres με επόπτη το Philippe Mahaut με βασικούς άξονες τη μελέτη  περιπτώσεων ασθενών  με ψυχικές διαταραχές, τη χορήγηση  ψυχομετρικών δοκιμασιών και τη ψυχολογική στήριξη των ασθενών.

Το 1986, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της επιστρέφει στην Ελλάδα και άμεσα αρχίζει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Από το 1986 μέχρι σήμερα έχει  παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών  σεμιναρίων και συνεδρίων για διάφορους τομείς της ψυχολογίας. Το 1986-1988 συνεργάζεται με την ιδιωτική Σχολή Βρεφονηπιαγωγών Π.Ε.Β.Ε.Σ. ως καθηγήτρια των μαθημάτων Εξελικτικής και Κλινικής Ψυχολογίας και παράλληλα εργάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Παιδαγωγικής  για παιδιά με ειδικές ανάγκες ως Υπεύθυνη κατάρτισης θεραπευτικών προγραμμάτων των παιδιών και μέλος της επιστημονικής του ομάδας. Το 1989 – 1992 συμμετείχε στη δημιουργία του Πρότυπου Ψυχολογικού Κέντρου και διετέλεσε υπεύθυνη της μονάδας Παιδιών και Εφήβων. Την ίδια περίοδο  δημιούργησε το  Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. 

Μια σημαντική δραστηριότητα του Ψυχοδιαγνωστικού και Συμβουλευτικού Κέντρου μέχρι το 2003  ήταν οι ειδικές θεραπείες που πραγματοποιούνταν σε παιδιά με νοητική στέρηση, ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχή αυτιστικού φάσματος από επιστημονική ομάδα υπό την εποπτεία της, που αποτελούταν από λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές και art therapists.

Το χρονικό διάστημα 1988-1999 οργάνωσε πλήθος ενημερωτικών σεμιναρίων που παρακολούθησαν τουλάχιστον δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί σχετικά με θέματα παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με δεκάδες ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στο τομέα της πρόληψης και αξιολόγησης των μαθητών και ως εισηγήτρια σεμιναρίων για γονείς σε θέματα της ειδικότητας της. Από το 1989 έχει δυναμική παρουσία στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, μέσα από πλούσια αρθρογραφία, αλλά και πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών.

Έχει αναπτύξει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα. Τα βιβλία που έχει εκδώσει, χαρακτηρίζονται από εγκυρότητα και προσιτό συγγραφικό ύφος, αν κρίνει κανείς από τη μεγάλη αποδοχή του αναγνωστικού κοινού. Η προσωπική της ιστοσελίδα αποτελεί έναν ενημερωτικό ιστότοπο σε θέματα που άπτονται σ’ όλους τους τομείς ψυχολογίας. Πρόκειται για έναν εύχρηστο διαδικτυακό τόπο, όπου οι γονείς μπορούν να αντλούν έγκυρες πληροφορίες, αλλά και να ενημερώνονται για έρευνες και θέματα επικαιρότητας, που αφορούν παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Είναι η πρώτη ψυχολόγος στη χώρα που από το 1989 μέσα από τη πλούσια επαγγελματική της δραστηριότητα συστηματικά γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό προβλήματα παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας και συνετέλεσε καθοριστικά στην ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με το λειτούργημα και το ρόλο του ψυχολόγου. Τα βιβλία της αναλύουν και αποδίδουν θέματα που άπτονται του ευρύτερου επιστημονικού της ενδιαφέροντος με εύληπτο τρόπο. Το «Γνωρίστε το παιδί σας» που εκδόθηκε το 1999, αποτέλεσε ένα σημαντικό συμβουλευτικό οδηγό για γονείς. Η γνώμη της έχει βαρύνουσα σημασία για κάθε σοβαρό κοινωνικό γεγονός που αφορά την ψυχολογία παιδιών και εφήβων και της ζητείται να τοποθετηθεί δημόσια.

Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Έχει επίσης συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 2.500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους. Είναι συγγραφέας των βιβλίων:”Εμπιστευτείτε τους εφήβους – εμπιστευτείτε τη ζωή” (εκδ. Μίνωας 2019). «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση», εκδ. Μίνωας 2014, «Οι γονείς χωρίζουν» (εκδ. Μίνωας 2013), «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά!» (εκδ. Μίνωας 2013), «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά» (αναθεωρημένη έκδοση: εκδ. Μίνωας, 2013, εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 2003), «Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ – Τι θα πω στο παιδί μου» (εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 2011), «Εφηβεία» (εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 2007), «Γνωρίστε το παιδί σας» (εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 1999). Από το 2014 μέχρι σήμερα ανά έτος συγγράφει τα ιδιαίτερα επιτυχημένα ημερολόγια για γονείς που περιλαμβάνουν χρηστικές πληροφορίες  και έρευνες  για τις σχέσεις γονιών παιδιών, τα όρια, τον ύπνο, το διαζύγιο, την αυτοεκτίμηση, το σχολείο κλπ.,  που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας.  Επίσης, έχει επιμεληθεί το βιβλίο της Ένωσης Κλινικής Σεξολογίας της Ισπανίας, «Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ» (εκδ. Μίνωας, 2013) και το βιβλίο της Joanna Cole «Μεγαλώνω και ρωτώ για το σεξ» (εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 1998).

Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και κάτοχος του EUROPSY Πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA).

Στο χρόνο που διαθέτει για την ίδια, ασχολείται με το διάβασμα, τις εκδρομές, την μουσική και την διακόσμηση. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

E-Mail: akappatou@akappatou.gr    Ιστοσελίδα: www.kappatou-psychologos.gr  –  www.akappatou.gr