Παπακωνσταντίνου Δημήτρης

 Οφθαλμίατρος, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας γλαυκώματος
Ενας διακεκριμένος οφθαλμίατρος!

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1957. Αγάπησε την οφθαλμολογία όπου και αρίστευσε!  Οι κατευθυντήριες  γραμμές και οι αρχές που πήρε από την οικογένειά του, προέρχονται από τους σπουδαίους προγόνους του.  Κατάγεται από την Λαμία και το Σουφλί Έβρου. Ο παππούς Νίκος εργάστηκε σε τράπεζα, ο παππούς Δημήτριος Τ. ήταν επιχειρηματίας με δικό του ανεμόμυλο και μέτοχος της Ελληνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού. Συμμετείχε ενεργά στην πολιτική δίπλα στον Ε. Βενιζέλο και έρχεται από παλιά εμπορική οικογένεια που δραστηριοποιήθηκε στις παραδουνάβιες περιοχές. Η γιαγιά του ήταν η Δέσποινα Καλπάκα, της οποίας οι πρόγονοί ήταν γνωστοί παραγωγοί και έμποροι μεταξιού και οι δραστηριότητές τους έφθαναν έως την Μόσχα. Ο πατέρας του ήταν οφθαλμίατρος, διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής Νοσοκομείου Λαμίας από το 1958 έως το 1986. Ήταν δημοκρατικών πεποιθήσεων. Τα αδέλφια του είναι  ο Νίκος οφθαλμίατρος και η Αναστασία, φαρμακοποιός.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Λαμία, απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980. Από το 1981 έως το 1982 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο 251ο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην οφθαλμολογική κλινική. Την υπηρεσία υπαίθρου ολοκλήρωσε στο αγροτικό ιατρείο Μαρμάρων Φθιώτιδας (1983-1984). Ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στην οφθαλμολογική κλινική του γενικού νοσοκομείου Κορίνθου (1984-85) και στην πανεπιστημιακή κλινική Αθηνών από το 1987 έως το 1989. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι σχετικά με το γλαύκωμα .

Μετά τις λαμπρές σπουδές του εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική Αθηνών από το 1989 έως το 2004. Στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής Β’ της κρατικής οφθαλμολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν. Α. “Γ. Γεννηματάς” το διάστημα 2004 έως το 2005. Αναλαμβάνει αρμοδιότητες λέκτορα οφθαλμολογίας της Α’ πανεπιστημιακής οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 έως το 2009 και επίκουρου καθηγητή οφθαλμολογίας της ίδιας κλινικής από 2009 έως σήμερα.

Πρόκειται για έναν διακεκριμένο οφθαλμίατρο.  Πλέον των 400 εργασιών του που περιέχουν θέματα οφθαλμολογικά, 150 από αυτές είναι δημοσιευμένες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ανακοινώσεις και εισηγήσεις έχουν παρουσιαστεί στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Η διδακτορική του διατριβή με βαθμό “Άριστα” έχει ως θέμα την “Συγκριτική μελέτη της διαταραχής της χρωματικής αντίληψης και των οπτικών πεδίων στην οφθαλμική υπερτονία και το χρόνιο γλαύκωμα”. Είναι συγγραφέας μονογραφιών και έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Έχει συμβάλει σε 36 διδακτορικές διατριβές, έχει συμμετάσχει σε 11 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Επίσης είναι αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης του περιοδικού “Οφθαλμολογικά Χρονικά”.

Είναι δραστήριος και προσφέρει σε όποια θέση κι αν βρεθεί. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος (2009-12), μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφθαλμίων Φακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς και Αμφιβληστροειδούς, της Société Française d’ Ophtalmologie, American Academy of Ophthalmology, Association for Research in Vision and Ophthalmology, European Glaucoma Society, Mediterranean Glaucoma Society, International Perimetric Society.  Τα ενδιαφέροντά του είναι το χειμερινό σκι, το διάβασμα, η μελέτη ιστορίας. Γλ: Γαλλικά, Αγγλικά – E-Mail: dpapaconstantinou@hotmail.com ■

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (8η έκδοση 2013) εδώ.