Σαμαράς Αντώνης

Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Αξιοσημείωτη πολιτική και αντιπολιτευτική δράση!

Ανέλαβε τη πρωθυπουργία στα δυσκολότερα χρόνια της ιστορίας της χώρας από πλευράς οικονομίας, προσπαθώντας να τηρήσει η χώρα το σύμφωνο σταθερότητας για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Με επιμονή κράτησε τις ισορροπίες και στάθηκε σε μια πορεία δείχνοντας το δρόμο μπροστά! Έχει δείξει μια αξιοσημείωτη πολιτική και αντιπολιτευτική δράση.

Γεννήθηκε στην  Αθήνα το 1951. Προέρχεται από οικογένεια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο τόπο για την εποχή εκείνη. Από την πλευρά του πατέρα του είναι ανιψιός του Γεωργίου Σαμαρά, βουλευτή Μεσσηνίας με το κόμμα της ΕΡΕ ενώ από την πλευρά της μητέρας του είναι απόγονος της οικογένειας Μπενάκη. Είναι τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη, δισέγγονος του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα, εγγονός του υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιός του λογοτέχνη Παύλου Ζάννα. Έχει έναν αδελφό, τον Αλέξανδρο Σαμαρά, αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Κολεγίου Αθηνών.

Το 1970 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο κολέγιο Άμχερστ των Ηνωμένων Πολιτειών και διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Harvard (MBA). Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν σε ελληνοαμερικανικό εστιατόριο. Το 1974 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα “Σχέσεις πολυεθνικών εταιρειών και κυβερνήσεων” .

Ακολούθησε τον χώρο της πολιτικής. Από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Το 1989 ορίζεται υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας με την “Πολιτική Άνοιξη”, της οποίας υπήρξε πρόεδρος έως το 2004. Το 2004 εκλέγεται ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ευρωβουλή διετέλεσε μέλος στην επιτροπή Προϋπολογισμού, στην επιτροπή οικονομικής και νομισματικής Πολιτικής, στην επιτροπή για τη στρατηγική της Λισαβόνας, καθώς και στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνεργασίας ΕΕ – Ρωσίας. Το 2007 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων και της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Οκτώβριο του 2009 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 2009 εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος, έβδομος Πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Ορκίστηκε Πρωθυπουργός την 20η Ιουνίου 2012.  Γλ: Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά .

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (8η έκδοση, 2013) εδώ.