Πελεγρίνης Θεοδόσιος

Πρύτανης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το 1972 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιου του Έξετερ της Αγγλίας, από όπου έλαβε διαδοχικά το Master (1974) και το διδακτορικό δίπλωμα φιλοσοφίας (1976)

Το 1977 εκλέχθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Υφηγητής. Κατόπιν, αφού διήλθε τις ενδιάμεσες καθηγητικές βαθμίδες, ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή εξέλιξή του το 1989 εκλεγείς καθηγητής πρώτης βαθμίδας. Έχει εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη θητεία Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από την ακαδημαϊκή διδασκαλία και τη συγγραφική δραστηριότητά του, έχει οργανώσει επτά πανελλήνια και διεθνή συμπόσια στο Παλιό Πανεπιστήμιο για τα εξής θέματα: “Φάουστ: η μαγεία της φιλοσοφίας – η φιλοσοφία της μαγείας” (1993), “Γαλιλαίος Γαλιλέι: οι αιρετικές φωνές” (1994), “Η εκδίκηση” (1996), “Η μοχθηρία του γέλιου” (1997), “Το αιώνιο θήλυ” (1998), “Ωδή στη νύχτα” (1999) και η “Η αξία της φθοράς” (2000). Στο πλαίσιο των συμποσίων αυτών παρουσιάστηκαν αντίστοιχα οι επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις “Φάουστ” του Γκαίτε, Γαλιλαίος Γαλιλέι του Μπρέχτ σε μουσική του Άισλερ, “Οθέλλος” του Σαίξπηρ, “Δον Ζουάν” του Μολιέρου, “Λακαντιέρα” του Γκολντόνι, “Τα λάθη μιας νύχτας” του Γκολντσμιθ και “Ελένη” του Ρίτσου. Οργάνωσε και παρουσίασε στη Δημόσια Τηλεόραση τις σειρές εκπομπών “Την ταυτότητά σας” (1999, δέκα επισόδεια), “Και το ταξίδι συνεχίζεται” (2000, δεκατρία επισόδεια), “Η 25η Ώρα” (2002, δεκατρία επισόδεια) και “Λογομαχίες” (2005). Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου το 2001 και το 2002 παρουσίασε αντίστοιχα τις καθημερινές εκπομπές “Εγχειρίδιο Φιλοσοφίας’ και “Λεξικό της Φιλοσοφίας”.

Εκτός από τις μελέτες του και τα άρθα που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες, έχει γράψει ως τώρα τα ακόλουθα βιβλία: “Kant’s Conceptions of the Categorical Imperative and the Will”, “Η έννοια του κάλους στο Δαμάσκιο”, “Κεφάλαια Ηθικής Φιλοσοφίας – Η αυτονομία του ηθικού λόγου”, “Εμπειρία και πραγματικότητα”, “Κανονικότητα και μοναδικότητα”, “Η ανθρώπινη ύπαρξη”, “Η θεμελίωση του ηθικού βίου”, “Άνθρωποι, ζώα, μηχανές”, “Φιλοσοφία και αμφισβήτηση”, “Μάγοι της φιλοσοφίας”, “Η μελαγχολία της “Αναγέννησης”, “Ηθική φιλοσοφία”, “Οι πέντε αρχές της φιλοσοφίας”, “Αρχές φιλοσοφίας” (εγχειρίδιο για τη Γ’ τάξη Λυκείου), “Παιδιά του Κάιν”, “Ασκήσεις φιλοσοφίας για τη ζωή και την τέχνη”, “Νεωπλατωνισμός: Το λυκόφως της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας”, “Λεξικό της Φιλοσοφίας”, “Σφηνάκια”. Έχει εκδόσει δύο λογοτεχνικά βιβλία: τη συλλογή διηγημάτων με το γενικό τίτλο “Δεύτερη επιλογή” και το μυθιστόρημα “Το είδωλο του κόσμου”, το οποίο παρουσιάστηκε επίσης από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας