Ελένη Κατσούλα-Κορωναίου

«Η σεμνή ιέρεια της τέχνης μπατίκ σε μετάξι!»

Εικαστική Καλλιτέχνις, η δεξιοτέχνις και η εκπρόσωπος στην Ελλάδα  του Μπατίκ σε μετάξι.

Η Ελένη Κατσούλα-Κορωναίου γεννήθηκε στην Αθήνα με γονείς τον Κωνσταντίνο και την Στέλλα. Σύζυγος και σύντροφος ζωής της υπήρξε ο Θεόδωρος Κορωναίος.

Ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, θιασάρχης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (βαρύτονος), Μούτσιος Γεώργιος, είναι θείος της.

Διδάχτηκε Σχέδιο και Ζωγραφική σε ιδιωτικά εργαστήρια και ατελιέ ελευθέρων σπουδών. Το 1980 – 1982 παρακολούθησε μαθήματα του Τμήματος Μπατίκ της Επιμορφωτικής Σχολής της Χριστιανικής Ενώσεως Νεανίδων (ΧΕΝ) με δασκάλα την Σόνια Μητρολιά. Αντλεί την έμπνευσή της από μεγάλη ποικιλία θεμάτων, είτε της Μυθολογίας, είτε της καθημερινής ζωής. Πολλά από τα έργα της έχουν νατουραλιστικό χαρακτήρα. Χρησιμοποιεί, γενικά, εξπρεσιονιστικά χρώματα σε μερικά έργα, λαϊκότροπα στοιχεία και σπανίως σουρεαλιστικά.

Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις από το 1988 έως σήμερα, κυρίως στην Αθήνα. Ενδεικτικά: 1988 – Αθήνα, Περιφερειακό Πνευματικό Κέντρο Γουδί (Πλατεία Αγίου Θωμά) του Δήμου Αθηναίων, 1999 – Αθήνα, Αίθουσα Τέχνης «Παρνασσός», 2001 – Αθήνα, Σπυροπούλειο Ίδρυμα Ν. Ψυχικού, 2003 – Ξενοδοχείο PRESIDENT, 2003 – Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» Δήμου Ιλίου, 2003 – Αθήνα, Θέατρο «Έναστρο» Μ. Τράγκα, 2004 – Αθήνα, Αίθουσα Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), 2004 – Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Νέου Ψυχικού, 2005 – DELPHI PALACE, Δελφοί, 2005 – Αίθουσα Τέχνης «ΒΡΑΝΑΣ», 2009 – Πινακοθήκη «ΟΛΥΜΠΙΑ», 2010 – Μορφωτικό Κέντρο Πρεσβείας Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις από το 1991 έως σήμερα στην Ελλάδα και σε μια στην Ιταλία (συνολικά περίπου 171 εκθέσεις). Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες τελευταίες συμμετοχές της: Όμιλος UNESCO, Νομού Πειραιώς και Νήσων (2015) και Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι», ART SPACE Δεληολάνη (2015). Έκθεση Γυναικών Καλλιτεχνών Δήμου Αιγάλεω (2015). Ομάδα Γυναικών Εικαστικών, Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Νέου Ψυχικού (2015). Όμιλος UNESCO, Νομού Πειραιώς και Νήσων και Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι», ART SPACE Δεληολάνη (2015). Όμιλος UNESCO, Νομού Πειραιώς και Νήσων και Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι», Αθλητικό Σπίτι του Ομίλου, «Star Sport Club», Βούλα Αττικής (2015). Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι», σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO, Νομού Πειραιώς και Νήσων, Έκθεση εικαστικών στο «ΒΑΓΟΝΙ», Ηλιούπολη (2015). Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι», σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO, Νομού Πειραιώς και Νήσων, Έκθεση εικαστικών στο Σταθοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα (2015). Έκθεση Βυζαντινής Εικαστικής Τέχνης «ΦΩΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ», Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, Θεσσαλονίκη (2015). Έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις του έργου της σε τηλεοπτικά κανάλια (ΝΕΤ, MEGA, ΤΗΛΕΑΣΤΥ, ΤΗΛΕΦΩΣ, ΚΑΝΑΛΙ 10) και ιστοσελίδες και έχει κατασκευάσει αφίσες και καταλόγους.

Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου – Ευταξία, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη Πειραιά, στην Πινακοθήκη Σαλαμίνας, σε πολλές κρατικές εκθέσεις πνευματικών ιδρυμάτων, πολιτισμικών οργανισμών, συλλόγων, πρεσβειών, στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου», στην Ελληνική Εταιρεία Προγενετικής Αγωγής, στην Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, στο «Εργαστήρι» Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αναπηρίες, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, στο Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, στην «Αμφικτυονία Ελληνισμού» Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη ΟΛΥΜΠΙΑ, καθώς και σε ιδιωτικές εκθέσεις και συλλογές του εσωτερικού και εξωτερικού (Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ίδρυμα Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου και της αντίστοιχης Εθνικής Περιόδου, Αθηναϊκή Λέσχη κ.ά.). Το 2004 συμπεριέλαβε στη θεματογραφία της και Ολυμπιακά θέματα.

Έχει καθιερωθεί ως εκπρόσωπος του μπατίκ στην Ελλάδα. Διάφοροι κριτικοί τέχνης έχουν αναφερθεί στο έργο της (Ευαγγελία Μισραχή – Πεζογράφος – Τεχνοκριτικός, Χρύσανθος Χρήστου – Ακαδημαϊκός – Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Κώστας Ευρυγένης – Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ., Στέλιος Λιδάκης – Ακαδημαϊκός, Χρυσούλα Βαρβέρη – Δάρρα – Λογοτέχνις – Τεχνοκριτικός, Γιώργος Φαρσακίδης – Λογοτέχνης – Ζωγράφος, Ισμήνη Δάλλα – Ντάτση – Λογοτέχνις, Λεόντιος Πετμεζάς – Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λογοτεχνών Ελλάδος κ.ά.). Ο Χρύσανθος Α. Χρήστου, Ακαδημαϊκός, αναφέρει: «… Χρησιμοποιεί τονισμένα σχεδόν εξπρεσσιονιστικά χρώματα και σε μερικές περιπτώσεις με τον σκόπιμα ακαθόριστο χώρο και κάθε κατηγορίας συνδυασμούς, τη σχηματοποίηση και τα γενικευτικά στοιχεία, υποβάλλει ένα καθαρά μαγικό κλίμα. Με ιδιαίτερη προτίμηση στην ανθογραφία και γενικά θέματα του φυτικού κόσμου η εκφραστική της γλώσσα διακρίνεται για την παιδική αφέλεια και την δροσιά του χρώματος, τα υπαινικτικά στοιχεία και την ποιητική φωνή του συνόλου. Σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά της έργα η επιφάνεια εντυπωσιάζει τον θεατή με το περίεργο κάπως σουρεαλιστικό κλίμα της, στο οποίο όλα αποκτούν μια νέα πάντα ποιητική πνοή. Συνδυάζει σε μερικές προσπάθειες αποσπασματικά δοσμένη την ανθρώπινη μορφή με φανταστικά θέματα, φυτά και λουλούδια, που όχι μόνο διευρύνουν, αλλά και πλουτίζουν με κάθε κατηγορίες εκφραστικές προεκτάσεις τα έργα της …». Ο Εκδότης Γιάννης Σμυρνιωτάκης αναφέρει στον πρόλογο του εκτός των άλλων διθυραμβικών σχολίων και τα εξής: «…Μέσα από τα έργα της προκύπτει καθαρά ότι η κυρία Κορωναίου είναι μία εργασιομανής, μία σεμνή ιέρεια της τέχνης , η οποία έχει καταφέρει να καταλάβει επάξια μία ζηλευτή θέση στη χορεία των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του έργου της. Είναι μία πολυβραβευμένη και πολυτάλαντη δημιουργός, μία χιλιοπαινεμένη και καταξιωμένη ζωγράφος, η οποία έχει αποσπάσει πληθώρα διθυραμβικών κριτικών από ειδικούς της τέχνης….».

Διαθέτει δεκάδες αναφορές και δημοσιεύσεις και πολλές κριτικές για το έργο της σε Μ.Μ.Ε. και βιβλία. Ενδεικτικά: «Modern Greek poets – Olympic spirit», Χρυσούλα Βαρβέρη – Βάρρα – ΔΕΕΛ, «Γυναίκες δημιουργοί», Πανελληνίου Καλλιτεχνικού Κέντρου Φιλοτέχνων και Δημιουργών Γυναικών, «Οι άλλοι δρόμοι» του Ντίνου Παναγιωτόπουλου, «Λογοτεχνική Δημιουργία», «Η συμβολή του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών της Σύγχρονης Ελλάδος» του Χρήστου Αναγνώστου κ.ά. Έχει εκδώσει δύο βιβλία – λευκώματα: «Δημιουργίες μιας ζωής», Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης (2015) και «Δημιουργίες μιας ζωής Νο2», Εκδόσεις Ωρίωνας (2016).

Έχει λάβει δεκάδες επαίνους, τιμητικά διπλώματα και βραβεία από το 1996 έως σήμερα από πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους και άλλους φορείς. Ενδεικτικά: Πανελλήνιος Έπαινος Ελλήνων Καλλιτεχνών Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Βραβείο Δ.Ε.Ε.Λ., μετάλλιο – έπαινος για συμμετοχή σε έκθεση Ομίλου UNESCO, στο Πλοίο Ελληνικής Παράδοσης, τιμητικό δίπλωμα Δήμου Ιλίου, Πολιτιστικού Κέντρου «Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ» για την έκθεση «ΙΛΙΑ 2004, στο φως της Ολυμπιάδας», Διεθνής Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, βραβείο (2007), αναμνηστικό δίπλωμα για την έκθεση «Εικαστικοί Περίπατοι» του Πολιτιστικού Αντιλόγου Καλαμάτας, έπαινος Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαρίου Άνω Γαυρίου, «ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ» Δήμου Υδρούσας Άνδρου για συμμετοχή στο εικαστικό φεστιβάλ «Η Τέχνη του Αιγαίου ταξιδεύει» στη Νάουσα της Πάρου, Βραβείο από 2η Πολιτιστική Ολυμπιάδα «ΜΕΛΙΝΕΙΑ ΤΡΟΠΑΙΑ» για φιλοτέχνηση με έργα του βιβλίου «Παναθήναια 2004» (2010), Prize certificated for the book «Panathinaia 2004» from the English Cultural Olimpiade (2012). Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, Διεθνής Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά» και Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Αθηναίων, τιμητικό βραβείο στην εκδήλωση μνήμης στους Κ. Καβάφη και Κ. Παλαμά (2013). Certificado Jocarlos Gaspar (poeta de caxias) για το Φεστιβάλ της Δ.Ε.Ε.Λ.(2013). Τιμητικό βραβείο για 6η Διεθνή Γιορτή ποιητών και καλλιτεχνών, από Δήμο Αθηναίων Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά» και Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (2015) κ.ά.

Είναι μέλος στην UNESCO, στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), στην Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ), στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φίλων Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Πανελλήνια Εταιρεία Πολιτισμού «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», στην Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ», στην Κυπριακή Πολιτιστική Στέγη «ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», στην Παγκόσμια Αδελφότητα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων των Εικαστικών Τεχνών και Εφαρμογών (Ο.Σ.Δ.Ε.Ε.Τ.Ε.) κ.ά.

Στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ασχολείται με την Ζωγραφική.

E-Mail: info@koronaiou.gr     Ιστοσελίδα: www.koronaiou.gr