Μουζάλα Έλενα

Πιανίστα

Διακεκριμένη πιανίστα ελληνοκυπριακής καταγωγής, με διεθνή σταδιοδρομία άρχισε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου με τη μητέρα της σε ηλικία 3 ετών. Σε ηλικία 4,5 ετών έπαιξε στην Βασίλισσα του Βελγίου η οποία μετά την μητέρα της ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που διέγνωσε το ταλέντο της. Η Βασίλισσα του Βελγίου ήταν η ιδρύτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Reine Elizabeth de Belgique. Σε ηλικία 5 ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ (διοργανωμένο από την “Αφρικανική Ένωση Γραμμάτων και Τεχνών” του τότε Κογκό), ενώ σε ηλικία 7 ετών της απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Μουσικά Νιάτα” (Δ. Βερολίνου). Συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο ως μαθήτρια της Κρινώς Καλομοίρη.

mouzala-1

 

 

Το 1970 πήρε το Πρώτο Βραβείο στον 1ο “Πανελλήνιο Διαγωνισμού Πιάνου”. Το 1971 αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με Πρώτο Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων (Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη). Το 1975 κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Gian Battista Viotti” στο Vercelli τη ς Ιταλίας. Το 1976 αποφοίτησε από το “Conservatoire National Superieur de Musique” των Παρισίων με το Πρώτο Βραβείο Πιάνου (τάξη P. Sancan) και το Πρώτο βραβείο Μουσικής Δωματίου (τάξη C.Larde). Το 1977 της απονεμήθηκε Τιμητικό Δίπλωμα στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Reine Sophia” στη Μαδρίτη. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάριά στην Ελβετία με τον Διεθνούς φήμης πιανίστα Georgy Sebok. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Η.Π.Α., Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία, Πολωνία, Σουηδία, Σιγκαπούρη κ.ά. Σε όλες τις εμφανίσεις, οι κριτικοί μιλούν με τα πιο θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για το εξαιρετικό της ταλέντο και την κατατάσσουν ομόφωνα μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών της γενιάς της.

mouzala-3Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πιάνου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Κέρκυρα και διετέλεσε από το 2004-2010 τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Σαν σολίστ έχει συμπράξει με τις εξής ορχήστρες: Φιλαρμονική Ραδιοφωνία Παρισίων, Κρατική Βρυξελλών, Μουσική Δωματίου Tirgu – Mures της Ρουμανίας, Νέων της Βιέννης, Δωματίου της Τουλούζ, Ακουϊτανία του Μπορντώ, Συμφωνική των Κανών, Collegium Academium της Γενεύης, IIe de France, Metropolitain του Μόντρεαλ, Ραδιοφωνία του Βερολίνου, Φιλαρμονική Νέων της ΕΟΚ, την London Mozart Players, Φιλαρμονική της Βουδαπέστης και του Στρασβούργου, Συμφωνική της Σιγκαπούρης, Κρατική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, Βερολίνου, της Ουγγαρίας, Ελλάδας και Κύπρου. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη ρομαντική μουσική, γιατί τόσο η μυϊκή όσο και η εσωτερική της δύναμη της επιτρέπουν να εκτελεί Λίστ, Σοπέν, Σούμαν με την πρέπουσα ρωμαλεότητα και ισορροπία, χωρίς φυσικά να υστερούν στις προτιμήσεις της οι Γάλλοι συνθέτες, έργα Κλασσικού ρεπερτορίου και Ελλήνων συνθετών. Μετά από τα 25 έτη παραμονή της στο Παρίσι αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Το 1982 κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος της “Greek Piano Music” (PAVANE, ADW7106 LP). Έχει ηχογραφήσει με δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδας και της Γαλλίας έργα Ελλήνων συνθετών καθώς και των Haydn, Beethoven, Martinu, Mozart, Weber κ.ά. Έχει επίσης ηχογραφήσει σε CD έργα του Χάιντν (με το “Opus Trio” που συγκρότησε το 1992 με Γάλλους εκτελεστές)

Συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες γυναίκες της Ευρώπης. Η διακεκριμένη ελληνοκυπριακής καταγωγής πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός απέσπασε το “Βραβείο Επιτυχημένης Γυναίκας” στο πλαίσιο της καθιερωμένης βράβευσης από την οργάνωση “Γαλλία -Ευρώπη – Μεσόγειος”. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Γερουσίας στο Παρίσι. Με το συγκεκριμένο βραβείο τιμήθηκαν συνολικά εννέα γυναίκες για την υποδειγματική διαδρομή και την επιτυχία τους σε διάφορους τομείς. Το Μάιο του 2009 ψηφίστηκε στους εκατό σημαντικότερους Έλληνες από την παγκόσμια ψηφοφορία που συνδιοργάνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και BBC.

Διαβάστε περισσότερα εδώ