Αδαμοπούλου Ντίνα

Προϊσταμένη των ΓΑΚ Ύδρας, Διευθύντρια του Μουσείου Ύδρας

GR0600425_ADAMOPOULOU_DINA_TRUE

Έλκει την καταγωγή της από τον Πειραιά και τη Ρόδο με απώτερη την Αρκαδία και τις Σπέτσες. Ο παππούς της Λάμπρος Α. υπήρξε ιδρυτής της Πλοηγικής Υπηρεσίας Ελλάδος σε συνεργασία με τα ευρύτερα μέλη της οικογένειάς του. Ο παππούς Αργύριος Ρ. ήταν κατασκευαστής, διετέλεσε Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και ήταν πολιτευτής με την παράταξη της Ένωσης Κέντρου. Ο πατέρας της ήταν ανώτερο στέλεχος στην τεχνική υπηρεσία του ΟΛΠ. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά. Φοίτησε στο Ιστορικό & Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία της ως Φιλόλογος στη Ζάννειο Πρότυπο Σχολή το 1981. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως το 1988.

Το 1989 τοποθετήθηκε στο Μουσείο Ύδρας ως Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου, ενώ σήμερα έχει την ευθύνη διοργάνωσης των πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων του Μουσείου με στόχο την ευρύτερη προβολή του. Επανασύστησε και προέβαλε το μουσειακό τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ύδρα. Έχει οργανώσει και συντονίσει πολλές εκδηλώσεις με προσκεκλημένες σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι ομιλήτρια σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια καθώς και σε δημόσιους φορείς και πνευματικά ιδρύματα της χώρας για ιστορικά και επετειακά θέματα.

Συγγραφέας του Καταλόγου του Μουσείου Ύδρας και σειράς ιστορικών βιβλίων. Εργασίες της, όπως η μονογραφία για τον Ανδρέα Μιαούλη έχουν βραβευθεί και έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο. Υπήρξε συνεργάτιδα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των “Νέων”, της “Ναυτικής Επιθεώρησης”, του “Έ-Ιστορικά” της Ελευθεροτυπίας κ.ά.

Τιμήθηκε για τη δραστηριότητά της με ειδικό βραβείο του Δήμου Πειραιά, βραβεύθηκε από τον Υδραϊκό Σύνδεσμο Πειραιά και εκλέχθηκε ως Επίτιμο Μέλος της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, στην οποία και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ., μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Λασκαρίδη, μέλος του Τομεα Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας, της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας κλπ.