Μίνως Ορφανός

Αρχιτέκτονας-Designer.
Γεννήθηκε στην Aθήνα.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη το 1979 και την ίδια χρονιά έφυγε για σπουδές στο Παρίσι. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ecole D’ Architecture, Paris-Villemin, επίσης Αρχαιολογία στην Εcole Pratique des Hautes Etudes, Iστορία της Τέχνης στην Ecole du Louvre και Μουσική στο Conservatoire Europeen de Musique de Paris. Σημαντικό έργο της περιόδου αυτής ήταν “Τhe Indira Ghandi National, Center for Arts India, International Design Competition” (Πτυχιακή Εργασία).

Επέστρεψε το 1989 στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με το μελετητικό γραφείο Α.Δ.Κ., όπως και με το αρχιτεκτονικό γραφείο “Σεργάκη”. Έργα της περιόδου αυτής ήταν η επέκταση του Νοσοκομείου Νίκαιας, το Κρατικό Νοσοκομείο Μπένιν στην Αφρική κ.α. Από το 1992 μέχρι το 1998 ίδρυσε και διατήρησε μαζί με τον Κώστα Δάβαρη το αρχιτεκτονικό γραφείο “Αρχιτόπια” με κύριο αντικείμενο την μελέτη και την κατασκευή επαγγελματικών χώρων, κατοικιών, ξενοδοχείων και δημοσίων χώρων.

Το γραφείο εξειδικεύτηκε στην δημιουργία εταιρικής ταυτότητας (Corporate Identity) με άμεση εφαρμογή στο σχεδιασμό αλυσίδων καταστημάτων με τη μέθοδο franchising μέχρι και το σχεδιασμό αντικειμένων εταιρειών (design επαγγελματικών χώρων). Στον τομέα του σχεδιασμού και της εφαρμογής εταιρικής ταυτότητας, χαρακτηριστικές εταιρείες ήταν: η “Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα”, η “Εταιρεια Πετρελαίων Μαμιδάκης”, η “ΙΚΙΑ Home-Stores” (Ελλάδα-Κύπρος), “Applewoods Cosmetics” (Αγγλία), τα νέα γραφεία του Δημαρχείου της Παιανίας, τα νέα γραφεία της “Media Plan”, της “Research and Consultancy” (Aθήνα) κ.α. Καταστήματα όπως: Κοσμηματοπωλείο “Petit”, “Delicatessen Les Connaisseurs”. Όσον αφορά τον τομέα ξενοδοχείων και το σχεδιασμό των δημοσίων χώρων, σημαντικά έργα της περιόδου ήταν το “Hotel Club Paladien” της Nouvelle Frontiere, “Lena Mary” (Ερμιόνη) σε συνεργασία με το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο “L’ Esprit et Partenaires”, η Πλατεία Αγίου Ιωάννη στη Μάνη κ.α.

Το 1999 συνεργάστηκε με το μελετητικό γραφείο “Ark Team” και την κατασκευαστική εταιρεία “Arcon”, με σημαντικά έργα, όπως το κατάστημα υποδημάτων “Preview” στην Αθήνα, τα νέα γραφεία του πολυκαταστήματος “Φωκάς” στη Μεταμόρφωση κ.α. Από το 1989 μέχρι το 1994 εργάστηκε ως designer με την γκαλερί “Θέμα” σχεδιάζοντας έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα και συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις, όπως “Aντικείμενα Πόλης” (Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας).

Ως αρχιτέκτονας και designer έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design, τέτοιες συμμετοχές ήταν η Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ, Έλληνες Σχεδιαστές Προϊόντων (Πνευματικό Κέντρο Βόλου), 4η και 5η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου (2003, Πάτρα 2006, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) κ.α. Από το 2000 συνεργάζεται με την εταιρεια “Uccello” Φ. Παπανδρέου-Χ. Ραπτόπουλου Α.Β.Ε, σχεδιάζοντας έπιπλα και επαγγελματικούς χώρους γραφείων και καταστημάτων, ενώ από το 2001 είναι υπεύθυνος του δημιουργικού τμήματος της ίδιας εταιρείας.

Στην δημιουργία των επαγγελματικών χώρων, έχει επιμεληθεί τα νέα καταστήματα της “Uccello” (Κηφισίας, Καλλιρόης, NOTOS Home Galleries). Τα γραφεία των εταιρειών: “See-Media”, “See-Web”, “Meditarian S.A.”. Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάζεται ανεξάρτητα παράγοντας τα εξής έργα: “Sinu Artefactos” (Αλυσίδα καταστημάτων επίπλων και αντικειμένων Λατινοαμερικανικής προέλευσης), “Γη και Ύδωρ” (κατάστημα με φυτικά προϊόντα) και τα νέα γραφεία του “El Clover Consultants S.A.”

Έργα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον περιοδικό τύπο και σε βιβλία αρχιτεκτονικής και design, καθώς και έχουν παρουσιαστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Η βιογραφία του Μίνωα Ορφανού η φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2006 έως και σήμερα.