Έλλη Πασπαλά

Τραγουδίστρια
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη

Τελειόφοιτη του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας των Η.Π.Α. και του Fiorello H. La Guardia High School of Music and the Arts. Συνέχισε τις σπουδές της στο Manhattan School of Music, από όπου έλαβε και το πτυχίο B.A. με δασκάλα την σοπράνο Judith Raskin

Από ηλικία 16 ετών τραγουδούσε στην Ν. Υόρκη. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκινάει σε ηλικία 20 ετών όπου τραγουδάει σε διάφορες μπουάτ και συναυλίες, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής με τον ηθοποιό William Hickey και ασχολείται με το κλασσικό αλλά και με το Ελληνικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με τον Bob Willson, γνωστό σκηνοθέτη, στην παράστασή του “Μήδεια” ως τραγουδίστρια και ηθοποιός. Είχε την τύχη να γνωρίσει τον Μ. Θεοδωράκη, την Μελίνα Μερκούρη και τον Jules Dassin και πολλούς άλλους σπουδαίους ανθρώπους και να συμμετέχει ως ηθοποιός και ως τραγουδίστρια στην ταινία “Η Δοκιμή” του τελευταίου. Το 1982 έρχεται στην Ελλάδα και γνωρίζει τον Μ. Χατζιδάκι κάνοντας πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις ξεκινώντας από την “Πορνογραφία”.

Έξι χρόνια αργότερα ξεκινάει την ανεξάρτητη πορεία της και συνεργάζεται με πάρα πολλούς δημιουργούς όπως τον Σ. Κραουνάκη, τον Δ. Σαββόπουλο, την Λένα Πλάτωνος, τον Σ. Σεμσή, τον Ν. Ξυδάκη, τον Ν. Πορτοκάλογλου, τον Ν. Αντύπα, τους Active Member και τα τελευταία χρόνια με τον Π. Καλαντζόπουλο και την Ε. Ρεμπούτσικα και τους Raining Pleasure. Αυτό που την απασχολούσε μετά την συνεργασία της με τον Μ. Χατζιδάκι ήταν να συνεργαστεί με νέους δημιουργούς. Σε ζωντανές εμφανίσεις έχει συνεργαστεί με τον David Lynch, τον Σ. Λαντσιάς, τον Γ. Κιουρτσόγλου και με σπουδαίους τραγουδιστές όπως την Μ. Φαραντούρη. Τα τελευταία χρόνια κάνει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερο επίτευγμα θεωρεί ότι μπόρεσε να μαθητεύσει κοντά στον Μ. Χατζιδάκι, η οποία ήταν μια μοναδική εμπειρία που την στιγμάτισε και το γεγονός ότι ενώ μη έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και χωρίς γνωριμίες κατάφερε να πορευτεί μόνη της. Επίσης ότι μπόρεσε να θηλάσει το γιο της.

Η βιογραφία της Έλλης Πασπαλά φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2006 έως και σήμερα.