Διεθνής Ημέρα Μουσείων

«Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»

Πληθώρα εκδηλώσεων στα μουσεία όλης της χώρας, έως τις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνoύς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου.

Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα την ενδιαφέρουσα εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Τιμώμενο μουσείο για το 2013 είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Τα μουσεία στις μέρες μας δεν βασίζονται μόνο στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσουν και εκθέτουν, αλλά και στη ζωντάνια των δράσεών τους. Οι παραδοσιακές αξίες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα συμβάλλουν στην ανανέωση των Μουσείων και τη συνεχή επικοινωνία τους με το κοινό. Ο συνδυασμός μνήμης και δημιουργικότητας αποτελεί στοιχείο ανανέωσης της κοινωνίας και σημαντικό παράγοντα κοινωνικής αλλαγής.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει

Φέτος για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης. Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι ο Θεμιστοκλής, θέλοντας να ενισχύσει την μαχητικότητα των ανδρών του πηγαίνοντας προς τη Σαλαμίνα, τους έδειξε δύο πετεινούς που μάχονταν με πείσμα. Από τότε καθιερώθηκαν οι αλεκτρυόνων αγώνες (κοκορομαχίες) στο Διονυσιακό θέατρο, όπου ο θρόνος του ιερέα του Διονύσου κοσμούταν με δύο μαχητικούς πετεινούς.

Την ημέρα αυτή, το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου.

ÍÅÏ ÌÏÕÓÅÉÏ ÁÊÑÏÐÏËÇÓ  ÊÁÑÕÁÔÉÄÅÓ

Στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

Παράλληλα, έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με παρουσίαση ποιοτικών αντιγράφων από τις συλλογές του.

Διήμερος εορτασμός στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 17 και 18 Μαΐου.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από δράσεις που επικαιροποιούν την προσφορά της ως κοινωνικού αγαθού στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που ανανεώνεται προσαρμοζόμενη συνεχώς στα νέα δεδομένα. Οι δράσεις απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, μαθητές και φοιτητές, αλλά και σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.
Οι εταιρείες Δεληολάνης- Old Bakers και το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου θα υποστηρίξουν τη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18 Μαϊου 2013 θα πραγματοποιείται στο χώρο του Μουσείου προβολή με θέμα την περιοδική έκθεση «Κοιτάσματα Πολιτισμού: από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική» που έλαβε χώρα στο Νομισματικό Μουσείο από τις 18 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013. Η έκθεση εισήγαγε μια νέα σειρά δράσεων του Μουσείου προβάλλοντας έναν εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε αρχαίους σφραγιδολίθους και σύγχρονα έργα χαρακτικής που φιλοτέχνησε η καταξιωμένη χαράκτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ κα Βίκυ Τσαλαματά.