Μαλλιάς Αλέξανδρος

Πρέσβης Επί Τιμή, Συγγραφέας

Απέκτησε το πτυχίο των Οικονομικών από την Σχολή Οικονομικών Επιστημων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972. Μετείχε στο φοιτητικό κινημα και στην Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων. Τον Απρίλιο 1972 ήταν μεταξύ των 42 φοιτητών που προσέφυγαν στο πρωτοδικείο με αίτημα για ελεύθερες εκλογές στα Πανεπιστήμια. Μετεκπαιδεύτηκε ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Γενεύης σε θεματα ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στη Γενεύη του αφαιρέθηκε το ελληνικό διαβατήριο και ξεκίνησε η διαδικασια αίτησης πολιτικού ασύλου. Εισάγεται πρώτος κατόπιν εξετάσεων στο ΥΠΕΞ το 1976.

Το 1975 διορίζεται έκτακτος συνεργάτης για την οργάνωση του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στην Γενεύη, σε συνεργασία με τον Αρ. Καλογερόπουλο- Στρατη. Το 1978 υπηρέτησε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ελλάδας στο Στρασβούργο, ως επιτετραμμένος στην Τρίπολη Λιβύης, στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Διάσκεψη για την ΔΑΣΕ (Ασφάλεια & Συνεργασία στην Ευρώπη), ως Πρώτος σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις στον ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη, ενώ παράλληλα ήταν επικεφαλής στη διάσκεψη της Βιέννης- Παρισίων για την “Χάρτα της Ευρώπης”. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής διπλωματικού γραφείου του Υπουργού Μ. Παπακωνσταντίνου, τμηματάρχης βαλκανικών υποθέσεων, πρώτος επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής στα Σκόπια το 1995, πρέσβης Ελλάδας στην Αλβανία το διάστημα 1999-2000, Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ 2000-2005, Πρέσβης της Ελλάδος στη Ουάσιγκτον 2005-2009, ειδικός σύμβουλος για βαλκανικά θέματα της Υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη 2009. Συνταξιοδοτήθηκε το 2010

Υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Πληροφοριών στην Αθήνα το διάστημα 1970-72, ενεργό μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Γενεύης, ενταγμένος κατά την διάρκεια της δικτατορίας στη “Δημοκρατική Άμυνα”. Από το 2010 είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για βαλκανικά θέματα, συντονιστής διεθνών σχέσεων του Φόρουμ για την Ελλάδα και μέλος της διοικούσας συμβουλευτικής επιτροπής του International Business College στην Μιτρόβιτσα Κοσσόβου

alli krish Συγγραφέας του βιβλίου “Η Άλλη Κρίση – Η Μαρτυρία ενός Πρέσβη”, εκδόσεις Ινφογνώμων 2013. Σειρές άρθρων και μελετών του είναι δημοσιευμένα σε διεθνή και ελληνικά έγκυρα περιοδικά, μεταξύ άλλων: European Affairs,Mediterranean Quarterly, National Interest Wall Street Journal, Washington Times, κ.α. Είναι επίσης αρθρογράφος στο Huffington Post, στο μηνιαίο περιοδικό “Άμυνα & Διπλωματία”, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί επανειλλημένως στην εφημερίδα Κοσσόβου “Koha Ditore” και Αλβανίας “Gazeta Skiptare”

Έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο “Μάρτιν Λούθερ Κινγκ” στις ΗΠΑ to 2007, με παράσημα από την Βουλγαρία και Ρουμανία για την προσφορά του στα Βαλκάνια, με τιμητικη διακριση απο την Εβραϊκή Οργάνωση “B” “Brith”, για την συμβολη του στην σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών φορέων, με δεκάδες τιμητικούς επαίνους, μετάλλια και αναγνωρίσεις από διεθνείς και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, καθώς και με το παρασημο του “Ταξιάρχη του Φοίνικα”. Κατά την αποχώρησή του από την Ουάσιγκτον τιμήθηκε με ειδικό δημόσιο έπαινο απο την Επιτροπη Εξωτερικων Σχεσεων της Γερουσιας ο οποίος καταχωρήθηκε στα πρακτικά του Κογκρέσου .

 

30septPeiraias-ParisisMallias-3