Νατάσα Μπομπολάκη-Βυσσίνου

«Η αόρατη προστάτις που γνώρισε τους ανθρώπους και λάτρεψε τα ζώα – Ο αλτρουισμός στο αποκορύφωμα του!»

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

 

Η γνωστή στο Πανελλήνιο για την σημαντική φιλοζωική της δράση, η υπερδραστήρια και σθεναρή υπερασπίστρια των  δικαιωμάτων των ζώων γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στα Χανιά της Κρήτης.

Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη με υποτροφία το 1973. Από το 1973 έως το 1977 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με απόκτηση license και περαιτέρω σπουδές στη Γενεύη.

Ξεκίνησε την πρωτότυπη επαγγελματική της σταδιοδρομία και εντυπωσιακή πορεία προσφοράς διδάσκοντας σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Αθήνα. Από το 1977 έως το 2005  εργάστηκε στην «Εθνική Ασφαλιστική» και από το 1978 έως και το 1990 απέκτησε τίτλους ειδίκευσης στους τομείς: διοίκηση επιχειρήσεων, διαχείριση ανθρωπίνων σχέσεων, δημόσιες σχέσεις και το ασφαλιστικό δίκαιο. Έχει συμμετάσχει ή συν ιδρύσει τους ακόλουθους κοινωνικούς φορείς: στην Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση το 1977, όπου οργάνωσε εκδηλώσεις λογοτεχνικού, μουσικού και εικαστικού περιεχομένου και στην Κίνηση Γυναικών Νομού Χανίων με κύρια δραστηριοποίηση στον τομέα  των δικαιωμάτων των γυναικών. Αποτέλεσε δραστήριο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της Εταιρίας. Επίσης, υπήρξε μέλος του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα χρόνια των σπουδών της και η  καλλιτεχνική συμμετοχή της σημειώνεται στη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μ. Μπρέχτ που ανέβηκε στο Ηρώδειο το 1975 και περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Το 2007 νιώθοντας την ανάγκη να προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία και τα ζώα, ιδρύει τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», αναβαθμίζοντας τους στόχους και σκοπούς της φιλοζωικής  δράσης στα Χανιά Κρήτης αλλά και της χώρας γενικότερα με δράσεις γύρω από τα ζώα που ξέφευγαν από τη κλασσική ενασχόληση της περίθαλψης ενός ζώου. Διαχρονικό όραμά της μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα ζώα μέσα από λύσεις σύννομες και ηθικές αλλά και η καθιέρωση μιας άλλης οπτικής  για την σχέση του ανθρώπου με όλα τα ζώα, που σε πρώτη φάση θα εξαλείψει την κακοποίηση αυτών και σε δεύτερη  θα επιτύχει την μη χρήση τους ως εργαλεία του ανθρώπου. Στόχος της η αρμονική συμβίωση των ζώων και ανθρώπων.

Το 2008 ιδρύει το  «Forum»  με την ονομασία Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, σκοπός του οποίου είναι η πανελλαδική οργάνωση, ο συντονισμός και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων του Φιλοζωικού και Περιβαλλοντικού Κινήματος στην Ελλάδα. Το «Forum αριθμεί σήμερα 115 φιλοζωικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και την Κύπρο, συνεργάζεται δε για την επίτευξη των στόχων του με κορυφαίους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους. Κατόπιν, το 2010 ιδρύει την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, την μεγαλύτερη σήμερα ομοσπονδία στην χώρα.

Το έργο της πολυποίκιλο και πολυδιάστατο. Μέσα από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και την «Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία» των οποίων είναι η ιδρύτρια και καθοδηγήτρια πέτυχε να υλοποιήσει πολλά και σημαντικά πράγματα που άλλαξαν προς το καλύτερο την φιλοζωική και περιβαλλοντική κουλτούρα στην χώρα μας. Μερικά δε από αυτά αποτέλεσαν ορόσημο στο φιλοζωικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Στόχος της και στόχος όλων των συνδαιτημόνων της η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, καθ’ ύλη υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομικές αρχές, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, καθώς και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή των ζητημάτων των ζώων στο θεσμικό πλαίσιο.

Αναφέρεται ενδεικτικά το σημαντικότερο μέρος των πολλών δράσεων και επιτεύγματών της. Τον Οκτώβριο του 2011 η «ΠΦΠΟ» πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Ημερίδα με θέμα: «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» με σπουδαίους θεσμικούς  ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Νοέμβρη 2012 συμμετέχει ως ομιλήτρια  στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιβολή πληθυσμιακού ελέγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα». Το 2012 μέσα από  τον νόμο 4039/12 και μετά από την επίμονη προσπάθειά της τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο όσο και κατά την συζήτηση του νόμου στην Επιτροπή της Βουλής, θεσμοθετείται η κατάργηση του βαρελιού και άλλων μεταλλικών κατασκευών ως καταλύματα των ζώων συντροφιάς. Η κατάργηση αυτή ήλθε σαν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειάς της, που ξεκίνησε το 2006 από τα Χανιά και την Κρήτη για την ανάδειξη και κατάργηση αυτού που τρόπου ζωής  πολλών ζώων, που έμειναν γνωστά με την ονομασία «βαρελόσκυλα».  Αντίστοιχη ήταν η προσπάθειά της για την κατάργηση του μόνιμου δεσίματος των σκύλων που επίσης επετεύχθη μέσα από τον ίδιο νόμο.

Τον Φεβρουάριο του 2013 διοργάνωσε ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας επίσης για πρώτη φορά στην χώρα μας σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή», που έβαλε τα θεμέλια για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εισαγγελικών αρχών στις υποθέσεις κακοποίησης των ζώων. Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση  της εξαιρετικά σημαντικής διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: «Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του ν.4039/2012», συντελώντας στην πράξη στην καλύτερη αντιμετώπιση των  εγκλημάτων κατά των ζώων από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ανάλογες Ημερίδες με τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τον Αύγουστο του 2013 συμμετέχει με ανακοίνωση ομιλία για τα δικαιώματα των ζώων στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου και βράβευσαν ως Ομοσπονδία τον διακεκριμένο φιλόσοφο του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων Garry Steiner. Στο συνέδριο αυτό ανέγνωσε επίσης την Δέσμευση Ελλήνων Συνταγματολόγων, με επικεφαλής τον κύριο Κ. Χρυσόγονο να επιχειρήσουν να εισάγουν στο επόμενο αναθεωρητικό Σύνταγμα διάταξη για την προστασία των ζώων κατ αναλογία με άλλα ευρωπαϊκά συντάγματα. Τον Ιούνιο του 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων οργανώθηκε Ημερίδα για το θέμα αυτό παρουσία πολλών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2017 κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή Συνταγματολόγων, σαν συνέχεια αυτής της προσπάθειας, συγκεκριμένη πρόταση ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η «ΠΦΠΟ» με Αυτοδιοικητικούς του Δήμου Βάρης Βουλιαγμένης συνδιοργάνωσε Διημερίδα με θέμα «Οι παραλίες στους Δήμους – Πολεοδομικές, Νομικές και Περιβαλλοντικές Παράμετροι για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Σαρωνικού», όπου και σε ομιλία της κατέθεσε την πρόταση της Ομοσπονδίας. Το 2014 μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της προς το αρμόδιο Υπουργείο επιτυγχάνεται ένα πάγιο αίτημα  της Ομοσπονδίας και για πρώτη φορά θεσμοθετείται στο νόμο 4235/14 η έννοια της παθητικής κακοποίησης των ζώων  και επιβάλλονται ποινές και διοικητικά πρόστιμα  για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Στον  ίδιο νόμο καταφέρνει με την ομάδα της να καταργηθεί η ευθανασία των ζώων  που πάσχουν από λεισμανίωση, όταν η νόσος θεραπεύεται, γλυτώνοντας χιλιάδες ζώα από ένα άδικο θάνατο. Τον Μάιο του 2015 κορυφαία στιγμή της Ομοσπονδίας υπήρξε  η αποδοχή από τον μεγάλο φιλόσοφο και διανοητή Πίτερ Σίνγκερ της πρόσκλησής της να παρευρεθεί και πρωταγωνιστήσει σε 4ήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα, όπου κατόπιν αιτήματός της η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος.

Τον Οκτώβριο του 2016 μέσα από μία επίμονη συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εκδόθηκε μια πολύ σημαντική εγκύκλιος με τον τίτλο «Βηματολόγιο αστυνομικών ενεργειών για την  κακοποίηση -θανάτωση ζώων» μέσα στην οποία εκτός των άλλων αποσαφηνίστηκε ότι η βασανιστική μέθοδος του «παστουρώματος» των ιπποειδών και των παραγωγικών ζώων αποτελεί βαριά μορφή κακοποίησης. Το 2017 καθιερώνεται θεσμικά, μετά από πολύχρονη προσπάθειά της , ο θεσμός του «Συνήγορου των Ζώων», το δικαίωμα δηλαδή των φιλοζωικών οργανισμών να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις δίκες για την κακοποίηση των ζώων.

Το 2018 συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης, ΕΔΕΕΚ, και το e-Επιστημονικό Περιοδικό «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» , στις 12, 13 και 14 Μαΐου στα Χανιά , στα πλαίσια του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Κρήτη-Χανιά 2017» και της 1ης Συνδιάσκεψης Πόλης για τον εθελοντισμό και την Κοινοτική Ενδυνάμωση-Δράση με θέμα «Η Πόλη Δικτυώνεται – Μαθαίνει να λέει ΝΑΙ στο συνάνθρωπο και στη ζωή».

Από το 2007 και εντεύθεν συμβάλλει μέσα από την θεσμική της ιδιότητα ως Προέδρου της Ομοσπονδίας  στην συνεχή παρουσίαση στα σχολεία όλης της χώρας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ομοσπονδίας, τα οποία τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» και « Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» μέσα από τα οποία έχουν ενημερωθεί για τον σεβασμό και την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος χιλιάδες μικροί μαθητές.

Ειδικά αναφέρονται οι προσπάθειές της και της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με μεγάλους φιλοζωικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την κατάργηση του Δελφιναρίου στα  Σπάτα Αττικής  κατ αντιστοιχία με την κατάργηση των τσίρκο με ζώα, που επιτεύχθηκε μέσα από τον νόμο 4039/12 μετά και από  ενέργειες δικές της και της Ομοσπονδίας.

Στους δε μακροπρόθεσμους στόχους της περιλαμβάνεται η κατάργηση των βιοτεχνιών γούνας, όπως έχει συμβεί σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς  και ο εγκλεισμός των ζώων σε  ζωολογικούς  κήπους.

Εκτός από Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας είναι Επικεφαλής του Φόρουμ «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων», Εκπρόσωπος  φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για τα αδέσποτα στους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου και Πλατανιά Νομού Χανίων, Συνεργάτης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών για την προστασία της ήμερης και  άγριας ζωής Born Free Foundation ,End Captivity, Carodog/carocat,  ProWal Γερμανίας,  Compassion in world farming και Animondial.

Ως «χόμπυ» της θα αναφέρουμε την προσφορά της σε κάθε ανήμπορο έμβιο, ανθρώπινο ή μη!

Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά

Email: natassabobolaki@yahoo.gr          Ιστοσελίδα: https://pfpo.gr/