Βίκυ Μπαφατάκη , Dama de Merito de Honor

Με τιμητικές διακρίσεις!

Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος (Δημοσιογράφος)

 

ΒΙΚΥΟ κόσμος της επικοινωνίας απλώθηκε μπροστά της ορθάνοιχτος εκείνη τον διάβηκε και δημιούργησε για χρόνια πολλά. Απέκτησε φήμη για το έργο της και με ότι καταπιάστηκε και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις όσο κανείς ποτέ. Αγάπησε πολύ τη Δημοσιογραφία έχοντας στο ενεργητικό της πλήθος δημοσιευμάτων και εκπομπών, η αναγνώριση και η αγάπη όλων ήταν για τη Βίκη Μπαφατάκη, αυτό που λέμε ταλέντο επικοινωνιακό.   Τον Δεκέμβριο του 2010 αποκτά τον τίτλο Ευγενείας “Dama de Merito de Honor” από το Τάγμα των Ιπποτών του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (Ordine Constantianiana, Madrid Spain). Είναι η μοναδική Ελληνίδα που κατέχει αυτό τον τίτλο παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Η οικογένειά της ήταν σημαντικοί παράγοντες στην τοπική κοινωνία το ίδιο και οι πρόγονοί της.  Έλκει την καταγωγή της από την Ήπειρο και την Ξάνθη. Ο πατέρας της Ηπειρώτης, από τη Μεγαλόχαρη Άρτης και η μητέρα της Ξανθιώτισσα. Ο παππούς της Θανάσης Δουλγερίδης καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Ανατολικής Θράκης .

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Μάκρης Αλεξανδρούπολης, τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Καβάλα και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Ξάνθη. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών ακολούθησε πτυχίο Ιστορίας – Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Aθηνών (1989), Ιταλικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας από την Perugia, καθώς πτυχίο Επικοινωνίας & ΜΜΕ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (1995).

sciacca cardinale1Μετά από τις λαμπρές σπουδές ακολουθεί και μια λαμπρή καριέρα στη Δημοσιογραφία. Με τις γνώσεις της και το ταλέντο της, καταφέρνει να δείξει μια αξιόλογη δουλειά στο αναγνωστικό κοινό. Στο απαιτητικό αυτό επάγγελμα γρήγορα διαπρέπει. Ως Δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά “Madame Figaro”, “ΕΓΩ”, “ΕΙΝΑΙ”, “Glamour”, “Marie Claire”, “Sistema Italia”, “Chronus Oro” και με τις εφημερίδες “First” και “Κόσμος Σαββατοκύριακο”. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και παραγωγός και με δική της εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH (1993 – 1994, 2003), στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στις εκπομπές “Σκέψου”, “Επαγγέλματα που χάνονται”, “Ταλέντα του Αύριο”, “Πορεία Ζωής” και “Πορτραίτα” (1997 – 2003), στο ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔ/ΚΗ TEMPO (2000 – 2002), στη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ STAR CHANNEL ως αρχισυντάκτρια της πρωινής εκπομπής “Μέρα με τη Μέρα” (2001 – 2002), στα ιταλικά κανάλια RAI 2 και RAI 3 ως συνεργάτης στις εκπομπές Mediterraneo και Levante (2004 – 2008), με τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στις εκπομπές “Studio με θέα” και “Πρωινός Καφές” (2006 – 2008), στον ραδιοφωνικό σταθμό Xenios 94,3 με την εκπομπή “Εν ολίγοις” (2007 – 2010), στη Δημοτική Ραδιοφωνία Ξάνθης Όμορφη Πόλη 89,9 με την εκπομπή “Αμφάς & Προφίλ” (2007-2011), έχει συνεργαστεί με την ιταλική εταιρεία επικοινωνίας και παραγωγής Italiapromotions.com σε θέματα τηλεόρασης και το τηλεοπτικό κανάλι La7, (2008 έως και σήμερα) και εργάστηκε στην ΕΤ1 στην εκπομπή “Μετά Μουσείο” (2011 – 2013). Είναι αρχισυντάκτρια στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.peoplenews.gr. Το 2003 – 2005 εργάστηκε ως διευθύντρια και υπεύθυνη επικοινωνιακών στρατηγικών & υλοποίησης στην εταιρεία Επικοινωνίας & Διαφήμισης aboutMedia. Το 2007 – 2008 ήταν project manager και κειμενογράφος σε ταινία της Νομαρχίας Πειραιά και σε ταινία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης. Η τελευταία, με τίτλο “Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης – ένα υπαίθριο μουσείο” έλαβε τιμητική διάκριση για το πρωτότυπο σενάριο και τη φωτογραφία (2008). Το 2008-2011 εργάστηκε ως επικοινωνιολόγος και παραγωγός για την NBM media communication & production σε διάφορα project, μεταξύ άλλων για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Έχει οργανώσει σειρά συνεδρίων και ημερίδων, έχει διδακτική εμπειρία σε φροντιστήρια, στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμαρουσίου (1995 – 1998), στη Σχολή Αστυφυλάκων Αμαρουσίου (1995 – 1998), στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και σε δημόσια ΙΕΚ Δημοσιογραφίας (1996 – 2009) και στις Σχολές ΩΜΕΓΑ (από το 2012). Διετέλεσε υπεύθυνη Πολιτισμού στη Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο δραστηριοποιείται από τα εφηβικά της χρόνια και σήμερα είναι ειδική σύμβουλος σε θέματα Διεθνών Σχέσεων .

vicky_bafataki_29293945bΙδιαίτερα επιτεύγματα είναι οι διακρίσεις της. Τον Νοέμβριο του 2005 λαμβάνει το Παγκόσμιο Βραβείο “Giuseppe Sciacca” Νέων Επιστημόνων στο τομέα της Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας στην Ρώμη και τον Ιούλιο του 2006 της απονέμεται ο τίτλος τιμής “Πρέσβειρα του Ιταλικού Πολιτισμού ανά τον κόσμο” από το Universita per Stranieri de Perugia. Τον Δεκέμβριο του 2010 αποκτά τον τίτλο Ευγενείας “Dama de Merito de Honor” από το Τάγμα των Ιπποτών του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (Ordine Constantianiana, Madrid Spain). Είναι η μοναδική Ελληνίδα που κατέχει αυτό τον τίτλο παγκοσμίως. Από το 2012 διατελεί Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca (Rome) και είναι μέλος της κριτικής Επιτροπής (ανώτατο όργανο των Βραβείων) www.premiosciacca.it. Διακατέχεται από ασύνορη αγάπη για τον συνάνθρωπο και τον ελληνικό πολιτισμό και έχει συμβάλλει σημαντικά στην διάδοση του στο εξωτερικό. Λειτουργεί ως εφαλτήριο στο να υπάρχει η φιλία και η αγάπη μεταξύ των λαών.

Ταυτόχρονα παρουσιάζει πλούσια εθελοντική δράση υπέρ συλλόγων ατόμων με αναπηρία, μεταμοσχευθέντων και καρκινοπαθών. Πλήθος δημοσιευμάτων έχουν την υπογραφή της. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά: Ημερίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, 2008), συνέδριο με θέμα την Ανάπτυξη της Δυτ. Αφρικής και τη θέση της γυναίκας (Abijan, Ακτή Ελεφαντοστού, 2010), συνέδριο με θέμα το ιστορικό ταξίδι της γκρεκάνικης γλώσσας και τις επιρροές της γλώσσας στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνόφωνου πληθυσμού (2010).Έχει παρουσιάσει πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού, πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

10489684_10152608870668482_8950558340335935165_nΟι τιμητικές της διακρίσεις είναι πολλές. Απέσπασε τιμητική πλακέτα (2005) από το Πανεπιστήμιο Camerino της Ιταλίας για την συμβολή της στην συνεργασία των δύο χωρών (Ελλάδας και Ιταλίας) σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Βραβείο Κοινωνικής και Εθελοντικής Προσφοράς στην ανθρωπότητα από την Ιβοριανή διασπορά (2010 – Abidjan, Ακτή Ελεφαντοστού), Βραβείο Πολιτισμού από το “ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ” (2014 – Όμιλος Γυναικών Πειραιά για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες).

Είναι μέλος στην Ελληνική Γραμματεία Ελλάδας και Κύπρου των βραβείων “Giuseppe Sciacca” (Συνιδρύτρια), Σύνδεσμος Φιλίας των Εθνών (Σ.Φ.Ε., Αντιπρόεδρος Β’), Σύλλογος Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου “Αριστοτέλης” (Υπεύθυνη δημοσίων & διεθνών σχέσεων).

Γλ. Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά.