Γαλάνη Θεοδώρα

Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. (Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε.)
 Με συνέπεια στο έργο και στη μελέτη

Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο  ως υπεύθυνη του  Έργου “Πεζοδρόμηση των οδών Αρεοπαγίτου και Παύλου” , του αρχαιολογικού περιπάτου Αθήνας και Διευθύνουσα Υπηρεσία σε σειρά έργων Κέντρου Αθήνας. Είναι ένα ιδιαίτερο  επιτεύγματά της και  σταθμός στη καριέρα της. Η συνέπεια και η βαθιά μελέτη είναι εκείνο που την χαρακτηρίζει σε ότι κάνει.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1955. Ο παππούς της, Θεόδωρος Γαλάνης, με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ήταν  συγγενής του Τρικούπη και  διετέλεσε αρχηγός στόλου ΒΝ.

Είναι απόφοιτος Α’ Αρσακείου Ψυχικού . Το 1978 αποκτά δίπλωμα Αρχιτέκτονος Μηχανικού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολουθεί το 1979 ο  μεταπτυχιακός τίτλος D.E.A. στην Ιστορία από το Paris I – Pantheon – Sorbonne, Γαλλία.  Το 1980 ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος D.E.A. στην γεωγραφία, περιφερειακή ανάλυση & χωροταξία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και πτυχίο Πολεοδομίας στο Paris VIII.

Άσκησε καθήκοντα έως το  1985, ως ελεύθερη επαγγελματίας και υπεύθυνη τεχνικού τμήματος στην εταιρεία “ΕΡΜΗΣ ΑΕ” Οικοδομικές Επιχειρήσεις.

Το 1983, προσελήφθη στο ΥΧΟΠ και το 1986 έγινε υπεύθυνη τομέα Ρυθμιστικού Σχεδίου και αρμόδια για θέματα αστικού σχεδιασμού του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας.  Το  1998, υπεύθυνη του έργου “Πεζοδρόμηση Διον. Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου” στο πλαίσιο της μελέτης “Ανάπλαση – διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και κοινόχρηστων και ελευθέρων χώρων στην περιοχή της Ακρόπολης” στην ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Αθήνας A.E. (Ε.Α.Χ.Α. A.E.). Το 2002 επελέγη μετά από ανοικτή προκήρυξη Διευθύντρια – τεχνική Διευθύντρια της ΕΑΧΑ ΑΕ.

Το 2010, ορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ίδιας Εταιρείας. Διεκδίκησε το επί σειρά ετών αίτημα της Εταιρείας για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της από το Ιστορικό Κέντρο Αθήνας σε όλη την επικράτεια και το πέτυχε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της με νομοθετική ρύθμιση (Μάιος 2010). Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που εκτιμήθηκαν τόσο από την αρχιτεκτονική κοινότητα όσο και από τους ΟΤΑ, βλ. Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Χ4 (ΑΘΗΝΑΧ4, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΧ4, ΗΡΑΚΛΕΙΟΧ4, ΒΟΛΟΣΧ4, ΚΟΖΑΝΗΧ4), Ανάπλαση Πλ. Θεάτρου κ.ά. Διοργάνωσε σειρά σχετικών εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και εκθέσεων.

Ενδεικτικά για την Αθήνα: Διπλάρειος Σχολή – Πλατεία Θεάτρου, 2010, Μέγαρο Μελά και Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τραπέζης (2010 – 2011). Για τη Θεσσαλονίκη: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου (2013). Για το Ηράκλειο: Πύλη Παντοκράτορα στα Ενετικά Τείχη (2013). Παράλληλα ξεκίνησε Προγράμματα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων σε άλλες πόλεις μετά την Αθήνα, όπως Πάτρα, Ελευσίνα κ.ά.

Έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, IFA, Ολλανδικό Ινστιτούτο, ΕΜΠ κλπ) και παρουσιάσεων του έργου της Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε. (Ενδεικτικά: Ημερίδα ΤΕΕ – ΤΚΜ: “Θεσσαλονίκη πάνω κάτω” 2004, Συνέδριο Περιφέρειας Ηπείρου “Αρχ. Πάρκα, εμπειρίες και προοπτικές” 2006) και έχει διδάξει πολεοδομία και θέματα αναπλάσεων, σε σεμινάρια ΑΕΙ, ΤΕΙ, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ΑΣΔΑ και ΕΕΤΑΑ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Επιλεκτικά: “Αισθητική των πόλεων και πολιτική των παρεμβάσεων” (2003) και γιορτή Αρχιτεκτονικής στην Ρώμη (2010).

Ως Πρόεδρος αλλά και παλαιότερα ως Project Manager και ως Διευθύντρια της ΕΑΧΑ (2002 – 2010) έχει προετοιμάσει, αναθέσει και επιβλέψει – παρακολουθήσει μελέτες και έργα που συνέβαλαν σημαντικά στην Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Αθήνας και τα οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 χρησίμευσαν ως υποδοχέας των περισσοτέρων πολιτιστικών-μη αθλητικών εκδηλώσεων.

Διετέλεσε υπεύθυνη έργου “Πεζοδρόμηση των οδών Αρεοπαγίτου και Παύλου” δηλ. του Αρχαιολογικού Περίπατου Αθήνας και Διευθύνουσα Υπηρεσία σε σειρά έργων Κέντρου Αθήνας (πχ Συνολική Ανάδειξη 6 Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, Ερμού, Αδριανού, Αιόλου, Κολοκοτρώνη, Μητροπόλεως, Λέκκα, Πραξιτέλους, Αθηνάς, Πλ. Συντάγματος, Πλ. Μοναστηρακίου, Κορεάτικη Αγορά, Μακρυγιάννη κ.ά.) .

Θεωρείται διακεκριμένη στον τομέας της.  Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει δώσει συνεντεύξεις σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, έχει κάνει παρουσιάσεις και ενημερώσεις ειδικού κοινού με έμφαση σε αποστολές εκπροσώπων ΟΤΑ εξωτερικού και μεταπτυχιακών φοιτητών (ΕΜΠ, Θεσσαλίας, Princeton, LSE, Sciences Politiques κ.ά. Πανεπιστήμια Ελλάδος και εξωτερικού).

Είναι μέλος : ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Χόμπι της η θάλασσα, η φωτογραφία, το ποδήλατο – Γλ.: Γαλλικά, Αγγλικά – E-Mail: proedros@astynet.gr – Ιστοσελίδα: www.astynet.gr ■

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευσης της βιογραφίας (2013, 8η έκδοση) εδώ.