Ζάχος Κωνσταντίνος

Δρ. Αρχαιολογίας, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Ανέδειξε το ιερό της Δωδώνης!

Γεννήθηκε το 1946 στην Κατερίνη. Έλκει την καταγωγή του από την Κατερίνη και τον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, με απώτερη τα Ζαχοροχώρια Ηπείρου (Μακρίνο). Ο παππούς Ηρακλής και ο παππούς Απόστολος ήταν κτηματίες. Ο πατέρας του υπηρέτησε για ένα διάστημα στην Χωροφυλακή, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με αγροτικές δραστηριότητες. Μέλη της ευρύτερης οικογένειας συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση και εξορίστηκαν για τις αξίες τους.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή της Αθήνας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (Master) και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στη Βοστόνη, παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια αρχαιολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (M.I.T.), στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ινστιτούτο Πρωτοϊστορίας και Προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ως επισκέπτης ερευνητής και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Το 1981 κατόπιν εξετάσεων προσελήφθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπηρέτησε ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων σε διάφορες εφορείες αρχαιοτάτων ανά την Ελλάδα και κυρίως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, της οποίας υπήρξε Έφορος. Το 2001 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά δεν αποδέχτηκε τον διορισμό του, επιλέγοντας την “μαχόμενη αρχαιολογία”. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ηλεία, Μεσσηνία, Κυκλάδες, Αττική, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Αρκαδία, καθώς και στην αρχαία Αντιγόνεια της Αλβανίας σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων. Διεύθυνε πολυετή ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτημένα από διεθνείς οργανισμούς, εισάγοντας νέες τεχνολογίες για την διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Διετέλεσε βοηθός στην έδρα της κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Οραματίστηκε, οργάνωσε και διεύθυνε τα έργα αναστήλωσης του Θεάτρου και της εν γένει ανάδειξης του Ιερού της Δωδώνης θεμελιώνοντας μια νέα περίοδο διεπιστημονικών παρεμβάσεων. Για είκοσι και πλέον χρόνια ασχολείται με την ανασκαφική έρευνα, αναστήλωση και ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, μετατρέποντας τον άγνωστο στο ευρύτερο κοινό αρχαιολογικό χώρο σε υποδειγματικό Αρχαιολογικό Πάρκο. Πρότεινε και επιμελήθηκε την ίδρυση τριών νέων αρχαιολογικών Μουσείων – Άρτας, Νικόπολης και Λευκάδας. Επιμελήθηκε διάφορες περιοδικές εκθέσεις στο αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείου της Ηπείρου, και προσφάτως την ανακαίνιση και επανέκθεση των συλλογών του.

Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, αρχαιολογικούς οδηγούς και πολλά άρθρα τα οποία αναφέρονται στην αιγαιακή προϊστορία και την αρχαιολογία της Ηπείρου σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε από διάφορες θέσεις στη διοργάνωση και την έκδοση των πρακτικών διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και δίνει συνεχώς διαλέξεις σε επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας τις αρχαιότητες της Ελλάδας.

Τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία για την έρευνα, τις εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης της Νικόπολης (βραβείο Εuropa Nostra Awards 2009, European Union Prize for Cultural Heritage, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), καθώς και με βραβείο της Νομαρχίας Αργυροκάστρου για την συμβολή του στην Ελληνοαλβανική συνεργασία και φιλία.

Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών, αρχαιολογικών ινστιτούτων και επιτροπών (της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη του ιερού της Δωδώνης) και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης και του Σωματείου Ερευνών Νικόπολης. Γλ.: Αγγλικά, Γερμανικά.

Χόμπι: Η συνεχής ενασχόληση με το επιστημονικό αντικείμενό του, η πεζοπορία, και η ξεκούραση στη φύση.

Email:klzachos@gmail.com

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της έκδοσης (2013, 8η έκδοση)