Βλάσσης Aγτζίδης

0111-800x6001Ιστορικός.

Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Κιλικίς και την Αθήνα. Απέκτησε το πτυχίο των Μαθηματικών στο Πανεπιστημίο Αθηνών το 1980. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιστορία, με θέμα διατριβής “Οι Ελληνικοί Πληθυσμοί στον Καύκασο στον Μεσοπόλεμο”. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία το διάστημα 1980-82.

Εργάστηκε από το 1982 έως το 1990 σε εταιρείες ως αναλυτής προγραμματιστής. Από το 1990 έως το 2011 εργάστηκε στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ΥΠΕΞ, για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Έχει δώσει πάμπολλες διαλέξεις, ομιλίες σε πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Συνεργάζεται με διάφορους ιστορικούς και εθνικοτοπικούς φορείς.

Εστιάζεται κυρίως στα θέματα, ελληνικές κοινότητες στην Σοβιετική Ένωση, η μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Έθνος-Κράτος, όπως και σε ζητήματα της Μ. Ανατολής και Πόντου καθώς και της ελληνικής διασποράς. P.: Έχει εκδώσει 10 βιβλία σε θέματα ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου. Πλήθος άρθρων του είναι δημοσιευμένα στον ειδικό και ευρύτερο έντυπο και περιοδικό τύπο.