Σιμόν Ντε Μποβουάρ

Σιμόν Λισί Ερνεστίν Μαρί Μπερτράν ντε Μποβουάρ.

bouvoir_sartreΓεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι, μέλος αριστοκρατικής οικογένειας, έλαβε τη βασική μόρφωση σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη στο ανώτατο πανεπιστήμιο της École Normale Supérieure, όπου συνάντησε τον συμφοιτητή της τότε Ζαν Πολ Σαρτρ, υπαρξιστή φιλόσοφο και πολιτικό ακτιβιστή μετέπειτα,  με τον οποίο δημιούργησε μία σχέση, που κράτησε σε όλη τους τη ζωή.

Μετά τις σπουδές της, από το 1931 έως το 1943 διδάσκει φιλοσοφία στη μέση εκπαίδευση και το 1945 εκδίδει μαζί με τον Σαρτρ το μηνιαίο περιοδικό λογοτεχνικής και πολιτικής κριτικής «Temps Modernes» («Μοντέρνοι Καιροί») του οποίου παρέμεινε εκδότρια ως το θάνατό της.

Η ντε Μποβουάρ ήταν αρκετά ευέλικτη ως συγγραφέας. Ήταν εξίσου ικανή ως φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος, πολιτική θεωρητικός, δοκιμιογράφος, καθώς και ως βιογράφος. Τα έργα της ανήκουν στο κίνημα του υπαρξισμού και του φεμινισμού.

Το βασικό της έργο που επηρέασε το κίνημα του φεμινισμού σε όλο τον κόσμο είναι το “Δεύτερο Φύλο”.

Ως υπαρξίστρια η Μπoβουάρ αποδέχεται την αρχή πως η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Επομένως δεν γεννιέται κανείς γυναίκα, αλλά γίνεται. Η ανάλυσή της εστιάζει στην ιδέα του Άλλου. Η κατασκευή της γυναίκας ως το τυπικό παράδειγμα Άλλου είναι για την Μποβουάρ το θεμέλιο της καταπίεσης των γυναικών.

Η Μποβουάρ υποστηρίζει πως δια μέσου της ιστορίας οι γυναίκες έχουν θεωρηθεί ως η παρέκκλιση, η ανωμαλία. Ακόμη και η πρώιμη φεμινίστρια Mary Wollstonecraft θεωρεί τους άντρες ως το ιδανικό στο οποίο θα έπρεπε να ανέλθουν οι γυναίκες. Η Μπoβουάρ λέει πως αυτή η στάση έχει κρατήσει πίσω τις γυναίκες διατηρώντας την αντίληψη πως οι γυναίκες είναι η παρέκκλιση από το κανονικό, ότι είναι παρείσακτες που προσπαθούν να εξομοιωθούν με την “κανονικότητα”. Λέει επίσης πως αν ο φεμινισμός θέλει να προχωρήσει, πρέπει να καταρρίψει την υπόθεση αυτή.

Μετά το θάνατό της, η ντε Μποβουάρ έγινε αποδέκτης εξαιρετικού θαυμασμού και επαίνων, όχι μόνο εξαιτίας της αυξανόμενης αποδοχής του φεμινισμού στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και λόγω της αυξανόμενης κατανόησης της επιρροής που είχε στο αριστούργημα του Σαρτρ Το Είναι και Το Τίποτα. Χωρίς αμφιβολία είναι μία από τους μεγαλύτερους Γάλλους στοχαστές σε ολόκληρη την ιστορία.

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 από πνευμονία και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στο Κοιμητήριο Μονπαρνάς των Παρισίων.