Κώστας Γουζέλης

Αντλεί την καταγωγή του από τη Νάξο, με απώτερη την Σμύρνη Μ. Ασίας, απ’ όπου φέρεται ότι οι πρόγονοι από την γιαγιά του, Άρτεμη Παγώνη, έφυγαν επί τουρκοκρατίας. Έκανε την πρώτη Δημοτικού στην γαλλική Σχολή στις Ουρσουλίνες στην Βαγδάτη, αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών.

Απέκτησε το δίπλωμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Universita de Roma το 1974.
Σπούδασε την γλυπτική ως βοηθός του Emm. Herzl.

Ως φοιτητής εντάχθηκε στην ομάδα “Άρη” του Ρήγα Φεραίου (1969-74). Υπηρέτησε την θητεία του στο στρατό ξηράς, κατασκεύασε τα οχυρωματικά έργα της νήσου Σύμης. Ασχολήθηκε με αγροτικές δραστηριότητες το 1975, εργάστηκε στην Βαγδάτη σε τεχνικά έργα το 1976 και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Σύμη όπου συμμετείχε στην δημιουργία του κτηματολογίου και ταυτόχρονα ανακατασκεύασε ένα ιστιοφόρο του, την “Ευαγγελίστρια” (1907). Στη συνέχεια το διάστημα 1977-78, ταξίδευσε με αυτό στο Αιγαίο και Τουρκία εμπορευόμενος κιλίμια.

guzelis1

Μετακόμισε στην Νάξο το 1978, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την αλιεία, κατασκεύασε τον δρόμο της Νάξου προς την Απύρανθο. Κατασκεύασε μόνος του το πρώτο σπίτι στον Δρυό της Πάρου, για το οποίο βραβεύτηκε με σημαντικό χρηματικό ποσό από το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Τρίτση. Από το 1980 έως και σήμερα ασχολείται συστηματικά με την δημιουργία εξοχικών σπιτιών κυρίως στην Πάρο, Κέα, Σχινούσα, κ.α. με κυρίαρχο στοιχείο στον σχεδιασμό τους το κυκλαδίτικο ύφος. Παράλληλα, το 2006, δημιούργησε εργαστήριο γλυπτικής στην Πάρο, γκαλερί και εκδοτικό οίκο με την επωνυμία “Ποντοπόρο” . Είναι ο δημιουργός των ντοκιμαντέρ “Ευαγγελίστρα” σε συνεργασία με τον Μ. Μανουσάκη και Ντ. Κατσουρίδη, “Αιγαίο Νυν και Αεί” με τον Γιώργο Κολόζη, σειρά που προβλήθηκε στην ΕΡΤ και “Αθηνά εκ του Μηδενός”, σκηνοθεσία Φοίβου Καπογιάννη σε συνεργασία με ομάδα νέων.

guzelis2

Συγγραφέας της ποιητικής συλλογής “12 Ποιήματα” (1979), της συλλογής “Ωδές για την μπρατσέρα Αθηνά” (2006).
Αποτυπώνει συχνά τις σκέψεις και τις πολύπλευρες εμπειρίες του υπό μορφή άρθρων, οι οποίες δημοσιεύονται κατά διαστήματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Τα κείμενά του χαρακτηρίζονται για την αυθεντικότητα των πραγμάτων και της ζωής έτσι όπως την βιώνει.

guzelis4

Εκθέσεις του:
1. Κατασκευή έκθεσης στο Ευγενίδειο για την ασυμβατότητα των ευρωπαϊκών δικτύων.
2. Έκθεση στην Θεσσαλονίκη για το ελληνικό τμήμα του T.I.C.C.I.H. με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τίτλο “Οι κίνδυνοι της θάλασσας” (1995).
3. Έκθεση γλυπτών στην Gallery Ι. Τούντα (1997).
4. Έκθεση ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ στην Ανάφη (1999).
5. Έκθεση Gallery ΥΡΙΑ “Φωτογραφίες” (2001).
6. Έκθεση στο ΘΕΑΤΡΟΝ του Λυκείου Πάρου (2002).
7. Έκθεση Gallery ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ “Νάουσα Πάρου” (2009).

Η βιογραφία του κ. Γουζέλη, θα φιλοξενηθεί στις σελίδες του Ελληνικού Who is Who για το 2013.

www.guselis.gr