Μηλάτος-Ρούφος Α.

Δρ. Φυσικός University Pierre et Marie Curie, Paris,Επιχειρηματίας.

GR0800340_MILATOS-ROUFOS_ANTONIS_TRUEΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και την Αθήνα, με απώτερη το Ληξούρι Κεφαλονιάς και την Ζάκυνθο.

Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος και υπότροφος, με μουσικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο. Απέκτησε το πτυχίο του Φυσικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1972 αριστεύοντας. Μετεκπαιδεύτηκε στα solid state physics, στο University Pierre et Marie Curie στo Παρίσι. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με την ερευνητική του εργασία στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών CNET στο Παρίσι το 1976.

Το θέμα της διατριβής αφορούσε στις ακτίνες λέιζερ με σκοπό την δημιουργία μικροσκοπικών ακτίνων για τηλεπικοινωνιακές χρήσεις. Η έρευνα του δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, προκαλώντας το επιστημονικό ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας με χιλιάδες ετεροαναφορές.

Ιδρυτής και εμπνευστής της εταιρείας “HardSoft” (1977-81), ανέπτυξε ειδικό προηγμένο πρόγραμμα στους υπολογιστές τσέπης TI59, που χρησιμοποιήθηκε στον ελληνικό στρατό ως παγκόσμια καινοτομία. Ιδρυτής και εμπνευστής της εταιρείας “Gigatronics” (1980-1992) που έμελλε όλη την δεκαετία του ’80 να πρωταγωνιστήσει σε καθαρά Ελληνικές επιτυχίες στον τομέα Πληροφορικής.

Ανέπτυξε μέσω assemblers multi-user multi-tasking λειτουργικά προγράμματα και γλώσσες προγραμματισμού για τους υπολογιστές της Gigatronics, όπως και το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Foundation” για το οποίο o Αμερικάνικος τύπος έγραψε τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια.

Ελληνικός και ξένος τύπος (μέχρι και οι Financial Times) ασχολήθηκαν με τα επιτεύγματα της Gigatronics. Ιδρυτής και εμπνευστής της εταιρείας “MRT Solutions” (2009-) αναπτύσσει προηγμένα CRM συστήματα και εργαλεία για Φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Novartis, Lilly, GlaxoSmithKline, Bristol κ.α.

Κατά την στρατιωτική του θητεία στο πυροβολικό, σε συνεργασία με τον Χρήστο Κοίλια και μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη, έλυσαν το πρόβλημα της άμεσης βολής Πυροβολικού για όλους τους τύπους πυροβόλων βάσει προδιαγραφών ΝΑΤΟ, με ένα ειδικό πρόγραμμα που κατάφεραν να αναπτύξουν μέσω του ειδικού υπολογιστού ΤΙ59.

Στη διαδικασία αυτή, έλαβαν υπόψιν ακόμα και παραμέτρους όπως, η δύναμη Coriolis (η απόκλιση λόγω περιστροφής της Γης), η ατμοσφαιρική πίεση, ο άνεμος κ.τλ. Η πρόταση παρουσιάστηκε έμπρακτα στο Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός και απέσπασε τον ενθουσιασμό και τα συγχαρητήρια για την παγκόσμια καινοτομία. Αργότερα, ο υπουργός Αμύνης κος Αβέρωφ τους υποσχέθηκε την χρηματοδότηση για την παραγωγή αυτού του προγράμματος, κάτι το οποίο ύστερα από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις το ελληνικό κράτος ματαίωσε.

Η καινοτομία αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον της ελβετικής και αμερικάνικης αγοράς.