Παπαναστασίου Δ.

Φυσικός – Ερευνητής

papanastasiouΓεννήθηκε στα Εξάρχεια και μεγάλωσε στην Καισαριανή.Έλκει την καταγωγή του από την Αθήνα και το Λασίθι, με ρίζες από την Αρκαδία.

Αποφοίτησε από το τμήμα Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου με πτυχιακή εργασία στις φυσικές εκπομπές ραδονίου στο περιβάλλον της Λέσβου.

Το 2001 απέκτησε το MSc στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και το 2005 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Ίδρυμα Ατομικών Όπλων) και του Συμβουλίου Έρευνας Μηχανολογικών και Φυσικών Επιστημών με θέμα τον σχεδιασμό και την κατασκευή πειραματικών διατάξεων φασματομετρίας μάζας από το πανεπιστήμιο του Manchester, UK.

Ταυτόχρονα εργάστηκε στην KRATOS Analytical ως ερευνητής – φυσικός αναπτύσσοντας νέες τεχνικές ψύξης μορίων στην αέρια φάση. Συνέχισε με μεταδιδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του New Mexico, USA, (2006-2008)εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων βιοαναλυτικών τεχνικών, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται και ως επιστημονικός συνεργάτης της εταιρίας βιοτεχνολογίας Shimadzu.

Το 2008 επιστρέφει στο Manchester ως βασικός ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο της Shimadzu. Ο κύκλος σπουδών ολοκληρώνεται με μια σειρά δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων γύρω από τεχνικές ανάλυσης μορίων – ιόντων.

fasmatech-300x226Το 2010 ιδρύει με τον συνεργάτη του Εμμανουήλ Ραπτάκη την εταιρία Fasmatech Science & Technology στην Αθήνα με αντικείμενο τον σχεδιασμό και κατασκευή επιστημονικών οργάνων με εφαρμογές στην βιοαναλυτική χημεία και την διαγνωστική.

Η Fasmatech παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης σε πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας (Ιαπωνία, Αμερική & Ευρώπη) ενώ κατασκευάζει επίσης πρωτότυπα όργανα φασματομετρίας μάζας για ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια (Uni Duisburg, DE, Paris Sud κ.α.). Η Fasmatech κατέχει την παγκόσμια πρωτοπορία στην μελέτη φαινομένων  αεροδυναμικής σε χαμηλές πιέσεις και ανταγωνίζεται με επιτυχία αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού. Η εταιρεία είναι κάτοχος 6 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε σχετικά θέματα.