Μίμης Πλέσσας

Συνθέτης.

Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε ο Πρώτος Σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Με το κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους τότε διάσημους τραγουδιστές (Δανάη, Μαρούδας, Μόλυ, Παναγόπουλος, Νινή Ζαχά, Τζίμυ Μακούλη κ.λπ.). Από το 1952 ασχολήθηκε και με τη σύνθεση.

Ανακάλυψε και καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σήμερα διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς (Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Φώτη Δήμα, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου κ.λπ.). Δούλεψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο στον ψυχαγωγικό, στον κλασσικό αλλά και στον προοδευτικό τομέα κάθε είδους και έλαβε Ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε την οπερέτα του “Λουκιανού Διάλογοι” σε λιμπρέτο του Κ. Βίρβου, τη Σουϊτα Μπαλέτου “Αθηναϊκό Πανόραμα” και την Μοντέρνα Όπερα “Ορφέας και Ευριδίκη” σε λιμπρέτο του ποιητή Κ. Κινδύνη.



Με σειρά ρεσιτάλ “Ανθολόγηση της Ελληνικής Μουσικής” περιόδευσε σε όλον τον κόσμο. Το 1985 διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Τόκυο. Το 1986 έγραψε την μουσική για τους “Επτά επί Θήβαις” για την Πολωνική Τηλεόραση. Τον Απρίλιο του 1987 το έργο του “Μεσογειακή Τέχνη” εγκαινίασε την Διεθνή Έκθεση στο Ντίσελντορφ.

Το 1999 σε λιμπρέτο Ιάκωβου Αυλητή ολοκλήρωσε το ορατόριο “Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των Σκλάβων” που παρουσιάστηκε το 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2001 ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εγκαινίασε τα “Κύπρια” με την Οπερέτα του, με λιμπρέτο του Κώστα Βίρβου εμπνευσμένη από τους Διαλόγους του Λουκιανού με τίτλο “Τα καμώματα του Κάτω Κόσμου”. Το 2004 στην τηλεοπτική σειρά τα “Παιδιά της Νιόβης” του Ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομίτη που συμπαράγει η ΕΡΤ με την RAI γράφει την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια. Το 2007 ηχογραφούνται συνθέσεις του στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Σήμερα συνεχίζει όλες του τις δραστηριότητες του στη δισκογραφία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική του προσφορά που τον καθιέρωσε διεθνώς.

Το έργο και το ήθος του κέρδισαν την ανεπιφύλακτη εκτίμηση των συνεργατών του, την αγάπη του ελληνικού κοινού και τη διεθνή επιβράβευση και καταξίωση του .

Έχει γράψει βιβλία που αφορούν στην ζωή και το έργο του: “Μίμης Πλέσσας”, “Μίμης Πλέσσας: Ένας δρόμος, χίλιες νότες” και το “Τ’ αλφαβητάρι της ζωής μου”.

Έχει λάβει αναρίθμητες τιμητικές διακρίσεις μέχρι τώρα για την προσφορά του στη μουσική και το τραγούδι.

Η βιογραφία του κ. Μίμη Πλέσσα φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2008 έως και σήμερα.