Ιωάννης Χριστοδούλου

Καθηγητής Φιλοσοφίας.

Πραγματοποίησε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Πάτρα (αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Πατρών) και στη συνέχεια σπούδασε Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Φιλοσοφία
Ο Δρ. Χριστοδούλου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ στο παρελθόν δίδαξε επίσης στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο (Θεσσαλονίκη), στο New York College (Θεσσαλονίκη), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη) και στο European University Cyprus – Laureate International Universities (Λευκωσία). Παράγει πρωτότυπο και πολυσχιδές φιλοσοφικό έργο, με ένταση και συνέπεια.

Εν είδει αυτοβιογραφίας έχει πει: “Πασχίζω, με τη δουλειά μου, να αποδείξω ότι η Φιλοσοφία είναι η τέχνη της αναφοράς στο συγκεκριμένο. Και την τέχνη μου αυτή προσπαθώ να την ασκήσω όταν διδάσκω στο Πανεπιστήμιο, όταν γράφω επιστημονικά συγγράμματα, όταν μιλώ δημόσια, όταν ασκώ τη Συμβουλευτική Φιλοσοφία. Ό,τι καταφέρνω αφορά εμένα και την αυτοσυνείδησή μου, αφορά εκείνους που με ακούν και με διαβάζουν, αλλά, κυρίως, αφορά την ίδια τη φιλοσοφική τέχνη. Χάρη στην τέχνη αυτή, ό,τι δημιουργώ καθώς την ασκώ, ακόμα κι αν έχει επαναληφθεί ως διαδικασία αρκετές φορές, αισθάνομαι ότι το προσπαθώ πρώτη φορά. Γιατί η ζωή ενός φιλοσόφου, όπως κάθε δημιουργού, βρίσκει νόημα στο κάθε φορά καινούριο έργο. Για τον φιλόσοφο, βέβαια, η σκέψη είναι ‘έργο σε εξέλιξη’.

Δεν υπάρχει φιλοσοφική σκέψη, λοιπόν, δίχως αυτοβιογραφία, δίχως αυτή τη ζωτική επιστροφή σε εμπεδωμένες εντυπώσεις και αλήθειες, σε σημεία που ‘σκάλωσε’ η σκέψη του φιλοσόφου, και μαζί η ζωή του. Ο φιλόσοφος επενδύει τη ζωή του στη σκέψη, κι ό,τι κερδίζει, κάθε φορά, το χαρίζει στον Άνθρωπο! Αν είμαστε τυχεροί και μας αναγνωριστεί η επένδυση του προσωπικού μας παρόντος στο μέλλον του Ανθρώπου, ξανασαίνουμε από την αγωνία να προλάβουμε τον χρόνο (μας), και χαιρόμαστε που ζήσαμε την αναγνώριση. Αυτή η χαρά κρατάει για πάντα…”

Ο Δρ. Χριστοδούλου είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στη διάδοση και την εφαρμογή της φιλοσοφικής σκέψης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1996, στη Θεσσαλονίκη, πρωτοστάτησε επιστημονικά στη δημιουργία μιας μεγάλης σειράς εκδόσεων Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Από το 1999 μέχρι το 2002 συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ. 3), ως παραγωγός εκπομπών Φιλοσοφίας στον 9.58 FM (Σταθμός στον Πολιτισμό). Το 2000 προσελήφθη στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο διδάσκει μέχρι σήμερα, ενώ δύο χρόνια αργότερα άρχισε να διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2011 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής Αξιολόγησης Βιοϊατρικής και Κλινικής Έρευνας, η οποία υπάγεται στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (Υπουργείο Υγείας Κύπρου)

Έχει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι τομείς στους οποίους δημοσιεύει είναι η Ιστορία της Φιλοσοφίας, η Μεταφυσική και η Φιλοσοφία της Ψυχοπαθολογίας. Από το 1996 μέχρι το 2002 μετέφρασε δεκάδες φιλοσοφικά κείμενα και έδωσε καινούρια πνοή στις φιλοσοφικές εκδόσεις στην Ελλάδα. Ανανέωσε το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τη Φιλοσοφία. Με πρωτότυπο και διεισδυτικό φιλοσοφικό λόγο, αρθρογραφεί επιπλέον, για θέματα κοινωνικού προβληματισμού, και συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι ιδρυτής του Ομίλου Φιλοσοφικής Αγωγής (2010) και του Συμβουλευτικού Κέντρου “Επίκτητος” (2011) στην Κύπρο. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο αξιοποιεί τα πορίσματα της φιλοσοφικής του έρευνας και αναβιώνει την παράδοση της αρχαίας φιλοσοφικής σχολής του Επικτήτου, στωικού φιλοσόφου του 1ου αιώνα μ.Χ. Το 2013 ίδρυσε επίσης, στην Ελλάδα, το “Συμβούλιο Ελληνικού Πολιτισμού”, στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές του στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από αρκετές περιοχές στην Ελλάδα .

Η βιογραφία του κ. Χριστοδούλου θα φιλοξενηθεί στις σελίδες της 8ης έκδοσης του Who is Who για το 2013.