Μαρία Καραμανώφ – Γιαβασόγλου

Σύμβουλος Επικρατείας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτη του Δημοτικού Αρσακείου Ψυχικού και του Αμερικανικού Κολεγίου Αγίας Παρασκευής.
Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο της. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο University College of London.

Το θέμα της διδακτορικής διατριβής ήταν: “Οι αποτυχίες στην εφαρμογή των νομοθετικών μεταρυθμίσεων” και εκδόθηκε το 1992.

Εισήχθη στο Συμβούλιο Επικρατείας το 1981. Υπηρέτησε στο 5ο Τμήμα ως πάρεδρος, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της νομολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος το 1990-2000, ενώ σήμερα διατελεί σύμβουλος επικρατείας.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας Συστημάτων για την έρευνα και την εφαρμογή της Συστηματικής Μεθοδολογιας. Δίδαξε Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης το 1990.

Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος, στο πλαίσιο του οποίου έχει λάβει ενεργό μέρος για την προστασία των δασών, των παράκτιων οικοσυστημάτων, των αρχαιοτήτων και εν γένει της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά, στον αθηναϊκό περιοδικό και έντυπο τύπο.

Έχει εκδοθεί το βιβλίο της “Βιώσιμο Κράτος και Δημόσια Κτίση – Τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων” (εκδόσεις Α. Σάκκουλα 2010).

H βιογραφία της κυρίας Καραμανώφ φιλοξενείται στο Who is Who από το 2010 έως και σήμερα.