Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη

Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής
Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για τον Αυτισμό

Εμπνέοντας ένα νέο όραμα στην παγκόσμια ηγεσία

ava

Η Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, προωθεί για περισσότερο από τριάντα χρόνια το όραμα της διεθνούς συνεργασίας για την ανάδειξη της μοναδικής αξίας, του σεβασμού και της προστασίας του πολύτιμου αγαθού του βίου. Προβάλλοντας τον βιοπολιτισμό ως καίρια συνιστώσα σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει αφήσει το ηγετικό της στίγμα με πρωτοποριακές ιδέες που ενσωματώνονται σήμερα στις αποφάσεις φορέων χάραξης της παγκόσμιας πολιτικής για την προστασία του πλανήτη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η οικογένειά της έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στην Κρήτη και στην Αμοργό, και συμμετοχή στους μεγάλους αγώνες της εθνικής παλλιγενεσίας. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ελληνογαλλική Σχολή Σαν Ζοζέφ, η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη. Εκεί, η Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη ακολούθησε σπουδές βιολογίας στο κολλέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και στη συνέχεια εργάσθηκε ως ερευνήτρια βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και δίδαξε στην σχολή Friends Seminary. Το 1962 αναχωρεί μαζί με τον πρώτο της σύζυγο, φυσικό Επιμενίδη Χαϊδεμενάκη, για το Παρίσι όπου εργάστηκε στο πανεπιστήμιο στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Μαζί ιδρύουν τον σύλλογο αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ξεκινούν μια πρώτη δραστηριοποίηση σε θέματα διεθνούς συνεργασίας με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες όπως ο αμερικανός αστροναύτης Τζον Γκλέν. Κλήθηκαν επίσης να εκπροσωπίσουν τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε επετειακή εκδήλωση της Ακαδημίας του Ζάγκρεμπ παρουσία του ηγέτη της τότε ενωμένης Γιουκοσλαβίας, Τίτο. Παράλληλα, οργανώνουν από κοινού 22 διεθνή συνέδρια, κυρίως στον τόπο της κοινής τους καταγωγής, τα Χανιά, με κεντρικό θέμα το περιβάλλον. Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν ηγετικές φυσιογνωμίες και νομπελίστες από τον χώρο της επιστήμης αλλά και του πολιτισμού.

%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%ae-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b7-7-2

Την δεκαετία του 1970 επιστρέφει στην Ελλάδα ως καθηγήτρια και ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή στη μοριακή βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παντρεύεται τον Αθανάσιο Αρβανίτη, Διοικητή του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και Μέγα Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος της συμπαραστέκεται με αφοσίωση και αγάπη σε κάθε της βήμα.

Ταυτόχρονα όμως με την επιστημονική της εργασία, ζυμώνεται μέσα της όλο και πιο έντονα η ανάγκη για μια διεθνή δράση που θα ξεπερνούσε κατά πολύ το στενό πλαίσιο της έρευνας ανάμεσα στους τοίχους ενός εργαστηρίου. Η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίζεται από την έκρηξη των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης των φυσικών πόρων, και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και κατανάλωσης. Έτσι το 1985 ιδρύει την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής με σκοπό την προστασία όχι μόνο του «οίκου», αλλά και του «βίου», και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελπίδας ως πολιτισμική παρακαταθήκη όλων των εθνών.

Μετά τον μεγάλο αντίκτυπο των προτάσεών της στην σύνοδο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο, 30 πρόεδροι συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών έρχονται στην Αθήνα ως ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολτικής. Οι ιδέες της βρίσκουν παγκόσμια απήχηση και η Βιοπολιτική αποκτά μέλη σε ολοένα και περισσοτερες χώρες, φτάνοντας σήμερα τις 165. Το 1991, υλοποιεί ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά της προγράμματα, ιδρύοντας το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο-Περιβάλλον για να εισάγει αξίες για την προστασία του περιβάλλοντας στον πυρήνα κάθε σκέψης και δράσης.

%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%ae-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b7-4-2

Παρά τον σαφή διεθνή χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της, επιφυλάσσει και έναν μοναδικό ρόλο για την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, την Ελλάδα. Προτείνει κάθε γωνιά της χώρας μας, ανάλογα με την πολιτιστική της συνεισφορά, να χρησιμεύσει ως κέντρο συνάντησης των ειδικών για την αξιολόγηση της προόδου και την αναζήτηση των νέων αξιών για το μέλλον. Επίσης, προτείνει πρώτη την εισαγωγή του περιβάλλοντος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και την αναβίωση της εκεχειρίας, ιδέες που αργότερα υιοθετήθηκαν από πολλούς πολιτικούς διεθνώς και οδήγησαν στην δειξαγωγή περιβαλλοντικά υπεύθυνων Ολυμπιακών Αγώνων στη Νορβηγία και στο Σίδνεϋ. Προτείνει ακόμα τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και του διαδικτύου, σε μια εποχή πρωτού αυτά καθιερωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών, για τη δημιουργία μιας διεθνούς Τράπεζας Ιδεών για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, πραγματοποιεί πολυάριθμες διαλέξεις και εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο, στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, στο Καπιτόλιο και στην Γερουσία των ΗΠΑ, στο αμφιθέατρο Hammarskjold του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, στην Παγκόσμια Τράπεζα στη Ουάσιγκτον, καθώς και σε κορυφαία επιστημονικά ινστιτούτα και πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως η Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, το Πανεπιστήμιο MIT, το Πανεπιστήμιο Harvard, η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας, η Ακαδημία Επιστημών του Βελιγραδίου, η Ακαδημία Επιστημών του Μαυροβουνίου, η Ακαδημία Επιστημών της Βουδαπέστης, το Πανεπιστήμιο του Κιέβου, το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%ae-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b7-1Ένα σημαντικό μέρος του έργου της αφορά την αφύπνιση του επιχειρηματικού κόσμου και την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν αντιτίθεται στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες για κερδοφορία. Γίνεται έτσι από τους πρώτους που φέρνουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη στο προσκήνιο, και, διαμέσου πρωτοποριακών για την εποχή τους συνεδρίων, τονίζει την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του κέρδους, τόσο για την αγορά όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.

Το 1994, επελέγη από το Ίδρυμα Αντρέι Ζαχάρωφ για να διοργανώσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ζαχάρωφ στην Αθήνα, καθώτι αντιπροσώπευε επάξια τα ιδανικά του μεγάλου ανθρωπιστή. Έλαβαν μέρος περισσότεροι από 170 ομιλητές από 50 χώρες, με εναρκτήρια τελετή στην Πνύκα, λίκνο της δημοκρατίας, ενώ στην καλλιτεχνική εκδήλωση στο Ηρώδειο συμμετείχαν οι Mstislav Rostropovich, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Hildegard Behrens και Yuri Temirkanov.

%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%ae-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b7-4-1

Από Από το 2004, ανοίγει την διαδικτυακή πρόσβαση σε δωρεάν διεθνή προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες από 145 χώρες. Επίσης, διαμέσου της βιοδιπλωματίας, προωθεί την συνεργασία για το περιβάλλον ακόμα και ανάμεσα σε γείτονες χώρες που είχαν παραδοσιακές διαφωνίες, στα βαλκάνια, τη μέση ανατολή, τη βόρειο Αφρική. Για να ενισχύσει τη συμβολή του περιβάλλοντος στο κοινωνικό σύνολο και στην προστασία των ανθρωπίνων αξιών, καθιερώνει τα «Βραβεία του Βίου» τα οποία απονέμει σε προσωπικότητες που έχουν με το έργο τους ενώσει σε έναν κοινό στόχο όλη την ανθρωπότητα. Βραβεία απονέμονται, μεταξύ άλλων, στον Jacques Yves Cousteau, στον ιδρυτή του CNN Ted Turner, στον τ. Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ruud Lubbers, στη φυλή Kogi της Κολομβίας, στον αρχιμουσικό Mstislav Rostropovitch και στην επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Καίτη Κυριακοπούλου. Το 1999, για την υποδοχή της νέας χιλιετίας, οργάνωσε κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση και απονομή Βραβείων του Βίου στο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης με τον Πρόεδρο του Μουσείου Ακαδημαϊκό Michael Piatrovsky.

%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%ae-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b7-5

Η σταδιοδρομία της χαρακτηρίζεται από σπουδαίες διακρίσεις, καθώς διατελεί Επίτιμη Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου της Αγίας Πετρούπολης, Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μεντελέγιεφ της Μόσχας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τέως Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιο-Ηθικής, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών του Μαυροβουνίου, Τακτικό Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (WAAS), Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Ελληνικού Παραρτήματος της Λέσχης της Ρώμης, Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών της Σρι Λάνκα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Thinkers Forum, Μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Περιφερειακού Προγράμματος Βιο-ηθικής της Λατινικής Αμερικής, Τακτικό Μέλος του Balkan Political Club και της Λέσχης της Ρώμης, Μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Γενιάς της Ρουμανίας, Ιδρυτικό Μέλος του Ιδρύματος «Μάθηση χωρίς Σύνορα» Τμήμα Μέσης Ανατολής, Τακτικό Μέλος του Παραρτήματος Βρυξελλών της Λέσχης της Ρώμης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Οικολογίας και Ανθρωπίνων και Φυσικών Επιστημών, του Ροταριανού Ομίλου Αμαρουσίου, και της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Ιδρυτικό Μέλος της Βαλκανικής Ακαδημίας Επιστημών, Νέου Πολιτισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σύμβουλος της Συντακτικής Επιτροπής της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης Journal of Cleaner Production και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για τον Αυτισμό. Διετέλεσε επίσης Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας του Βατικανού, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, International Patron της Οργάνωσης «Διεθνής Συνεργασία για Έναν Καλύτερο Κόσμο», Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του εκπαιδευτικού φορέα Alliance for Environmental Education, Επίτροπος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη Χρηματοδότηση του ΟΗΕ, και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO ΜΑΒ «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», ενώ συμμετείχε και στην πρωτοβουλία Global Marshal Plan μαζί με τον Κόφι Αννάν και την Άγκελα Μέρκελ.

%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%ae-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b7-2

Έχει τιμηθεί με κορυφαία διεθνή βραβεία όπως το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, το Μακεδονικό Βραβείο, το Βραβείο Ιπεκτσί, το Χρυσό Μετάλλιο για Διακεκριμένα Επιτεύγματα, το Βραβείο για την «Προώθηση της Ειρήνης μέσω του Τουρισμού», το Βραβείο Αθηνά της Διεθνούς Λέσχης των Λάιονς Melvin Jones, το Μετάλλιο Εθελόντριας των Ηνωμένων Νοσοκομείων των ΗΠΑ, το Βραβείο Περιβάλλοντος του Κέντρου Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας και το Βραβείο Διακεκριμένων Επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου Ain Shams της Αιγύπτου. Έχει επίσης βραβευθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας για την εξέχουσα προσφορά της στον εθελοντισμό, ενώ το 2016 ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Χρονιάς» από τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης–Μακεδονίας Εν Αθήναις. Έχει λάβει Τιμητικό Δίπλωμα από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας της Ουκρανίας για την συμβολή της στην αποκατάσταση της καταστροφής του Τσερνομπίλ, καθώς και δεκάδες άλλα μετάλλια και διακρίσεις. Πολυάριθμα διεθνή βιογραφικά ινστιτούτα όπως το Whos Who και το American Biographical Institute, της έχουν απονήμει τιμητικούς τίτλους για το έργο της, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 500 κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη μαζί με τον Bill Gates και τον Barack Obama από την έκδοση The Preeminent Five Hundred.

swedenΈχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε εκατοντάδες διεθνή συνέδρια, συμπόσια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αρχηγούς κρατών, ενώ έχει οργανώσει και παραστεί σε τιμητικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς ηγέτες. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες προς τιμήν της έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς και η ίδια διοργανώνει εδώ και 21 χρόνια την ετήσια Βιο-Ολυμπιάδα των Νέων στην Αγία Πετρούπολη με την συμμετοχή πάνω από 17.000 μαθητών και σπουδαστών. Το έργο της πλαισιώνεται από αμέτρητες δημοσιεύσεις, άρθρα, βιβλία και μονογραφίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελπίδας. Μιλά άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, και έχει συγγράψει λογοτεχνικά έργα, ιστορικά πονήματα και ποιήματα μεταφρασμένα σε έξι γλώσσες, ενώ διατελεί και Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το 1995 προτείνεται για πρώτη φορά για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την οργάνωση Διεθνείς Γιατροί για την Πρόληψη του Πυρινικού Πολέμου. Από τότε, έχει επαναπροταθεί πολυάριθμες φορές και η υποψηφιότητά της συνοδεύεται από χιλιάδες επιστολές υποστήριξης από 100 χώρες.

E-Mail: ava@biopolitics.gr

Ιστοσελίδα: www.biopolitcs.gr