“Το Σπίτι του Ηθοποιού”

_MG_2790«Το Σπίτι του Ηθοποιού» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας. Το Δ.Σ. του Ιδρύματος απαρτίζεται από τους κ.κ.: Άννα Φόνσου (Πρόεδρος), Νίκο Μπακογιάννη (Αντιπρόεδρος), Τρύφων Παπουτσή (Γεν. Γραμματέας), Τζένη Ζαχαροπούλου (Ταμία), Νίκο Βερλέκη, Κώστα Βαγιανό, Μέλπω Ζαρόκωστα, Ελένη Ράντου, Ελένη Ροδά, Μάρκο Σεφερλή και Ζωή Φυτούση. Ενώ η τιμητική επιτροπή που έχουμε δημιουργήσει αποτελείται από τους κ.κ.:  Αρβελέρ Ελένη, Θεοδωράκης Μίκης, Θεοφίλου Δημήτρης, +Ηλιάδης Φρίξος, +Κακογιάννης Μιχάλης, +Καλλέργης Λυκούργος, +Καμπανέλλης Ιάκωβος,  Μερκούρης Σπύρος,  Μετζικώφ Γιάννης,  Μπαμπινιώτης Γιώργος, Παναγιωταρέα Άννα, Παπαπετρόπουλος Δημήτρης, +Πλωρίτης Μάριος,  Φασιανός Αλέκος.

_MG_2750Το αρχικό κεφάλαιο του Ιδρύματος το έβαλε η κα Άννα Φόνσου προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο ζωής.  Με δικά της χρήματα αγοράστηκαν δύο δικά κτίρια τα οποία βρίσκονται στην οδό Παναθηναίων 1 και Παναθηναίων 5, στα Πατήσια. Στο πρώτο κτίριο διαμορφώθηκαν ξενώνες όπου από τα εγκαίνια στις 15 Απριλίου 2013 φιλοξενούνται ηθοποιοί που χρειάζονται βοήθεια. Είτε γιατί είναι μεγάλης ηλικίας και χαμηλοσυνταξιούχοι, είτε γιατί είναι νέοι σπουδαστές θεατρικών σχολών που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν. Τους παρέχεται δωρεάν στέγη και σίτιση χωρίς τη  παραμικρή συμμετοχή  στα πάγια έξοδα του ιδρύματος. Επίσης διαμορφώθηκαν χώροι συγκέντρωσης και αναψυχής. Το δεύτερο κτίριο, είναι ημιτελές και εδώ και 4 χρόνια έχει σταματήσει κάθε είδους εργασίας λόγω αναστολής  χρηματοδότησης από τη πολιτεία,  με αποτέλεσμα να  υφίσταται φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών και της εγκατάλειψης.

Αυτό το κτήριο προορίζεται όταν  διαμορφωθούν οι χώροι  για πολιτιστικές δραστηριότητες όπως πρότυπη  δραματική σχολή, παιδικό θέατρο, φυτώριο Νέων Ηθοποιών, επιμόρφωση καθηγητών και δασκάλων (Πρόγραμμα Μελίνα Μερκούρη), ανάγνωση θεατρικών έργων, συζητήσεις με το κοινό, διαλέξεις & ημερίδες, εικαστικά, μουσικά και μικτές εκδηλώσεις, video art, βιβλιοθήκη & παρουσιάσεις βιβλίων και θεατρικά δρώμενα.

_MG_2810

Ο πεζόδρομος στον οποίο βρίσκονται τα κτίρια, έχει πλήρως ανακαινιστεί με επιχορήγηση από το  Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και φιλοτεχνηθεί με graffiti που απεικονίζουν κοστούμια και έργα των Μόραλη, Ασημακόπουλου και άλλων σπουδαίων ζωγράφων και ενδυματολόγων.  Στόχος μας ήταν και είναι η αναβάθμιση της περιοχής, που ήταν άντρο ναρκωτικών και τώρα αποτελεί μια ανάσα στο κέντρο Αθήνας, όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο του Δρόμου Νίκος Κούρκουλος που έχουμε δημιουργήσει, γίνονται ποιητικές βραδιές, εκδηλώσεις και εκθέσεις ζωγραφικής.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια αρχαίου δράματος με τον κ. Γιάννη Βόγλη, τρόπος  γραφής και έκφρασης θεατρικού έργου καθώς και τηλεοπτικού και κινηματογραφικού με την Μέλπω Ζαρόκωστα και  αρχές υποκριτικής με την Μαρία Κωνσταντάρου. Για την ενίσχυση του Ιδρύματος έχει κυκλοφορήσει CD με τον τίτλο «Έλληνες Ηθοποιοί τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη» και στο οποίο ακούγονται με αλφαβητική σειρά: Ελένη Ανουσάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Μάρθα Βούρτση, Ελένη Γερασιμίδου, Νατάσα Γερασιμίδου, Χρυσούλα Διαβάτη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μάρω Κοντού, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Μπέζος, Μελίνα Μποτέλλη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζέσυ Παπουτσή, Σταύρος Παράβας, Ελένη Ροδά, Φίλιππος Σοφιανός, Χρήστος Τσάγκας, Άννα Φόνσου. Επίσης αξίζει να αναφερθούν και οι υπόλοιπες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Ιδρύματος όπως:

 • Εκδήλωση «Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο». Συναυλία  με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. στο Παλλάς.
 • Πλειστηριασμός θεατρικών κοστουμιών στην Αθήνα.
 • Πλειστηριασμός με θεατρικά κοστούμια στην Θεσσαλονίκη.
 • Συναυλία στην Θεσσαλονίκη.
 • Εκδήλωση στην Κύπρο με την Λέσχη Αρσινόη Αμμοχώστου.
 • Εκδήλωση στην Σύρο και βράβευση του σκοπού μας.
 • Έκθεση θεατρικών κοστουμιών με τον τίτλο «ΠΑΝΌΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ» στον Πολυχώρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων.
 • Δημοπρασία έργων τέχνης διάσημων ελλήνων δημιουργών. Στην δημοπρασία συμμετέχουν με έργα τους οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι έλληνες ζωγράφοι (πάνω από 65) μεταξύ των οποίων είναι οι:   Άγγελος, Φασιανός, Σταθόπουλος, Μυταράς, Χαιρετάκης, Λαζόγκας, Αρμακόλας, Ρόκος, Σάμιος, Λάβδας, Καραβούζης, Κόττης, Ζούνη, Αγγελίδης, Πανταλέων, Γέρος, Σόρογκας και πολλοί ακόμα. Όσα έργα δεν δημοπρατήθηκαν παραχωρήθηκαν από τους δημιουργούς στο Ίδρυμα.
 • Έκθεση Θεατρικών κοστουμιών και αντικειμένων στο χώρο Les Lazaristes στην Θεσσαλονίκη. Η έκθεση κράτησε 10 μήνες από Μάρτιο 2007 έως το Νοέμβριο 2007 και μεταφέρθηκε στον Δήμο Πεύκων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2008.
 • Συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη  στην έκθεση στην Όπερα του Πεκίνου το 2008 με θέμα «Η επιρροή του αρχαίου δράματος στην όπερα».
 • Συναυλία τον Σεπτέμβρη του 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και την συμμετοχή πολλών ηθοποιών.

Στα μελλοντικά σχέδια είναι η δημιουργία ενός περιπλανώμενου θιάσου όπου θα συμμετέχουν και οι ηθοποιοί που μένουν στο “Σπίτι του ηθοποιού και θα περιοδεύουν ανά την Ελλάδα ενώ μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στο Ίδρυμα.