Σκηνοθέτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης
Εφυγε από την ζωή ο Διαγόρας Χρονόπουλος, σημαντικός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής έως το 2014 του Θεάτρου Τέχνη, σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Αντλούσε την καταγωγή του από την Πελοπόννησο. Ο πατέρας του ως καθηγητής φιλόλογος διορίσθηκε και δίδαξε για δώδεκα χρόνια στο ελληνικό σχολείο του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, του οποίου το όνομα και την φήμη μνημονεύουν ακόμη. Επέστρεψαν οικογενειακώς το 1948, αφού έζησαν σε δυσμενείς συνθήκες τα τελευταία χρόνια στην Παλαιστίνη λόγω των πολεμικών συρράξεων, ενώ και η επιστροφή και διαμονή τους στην Αθήνα ήταν το ίδιο δύσκολη για αρκετά χρόνια. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Ιερουσαλήμ και σε άλλα 7 Δημοτικά της Αθήνας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ελλάδα. Τελείωσε το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων στα Εξάρχεια. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ταυτόχρονα φοιτούσε στη Σχολή “Θεάτρου Τέχνης” του Κάρολου Κουν. Στα 20 χρόνια του παντρεύτηκε την Ελένη Μαβίλη και την ίδια χρονιά γεννήθηκαν οι δύο κόρες του Δάφνη και Ελισάβετ. Το 1965 έφυγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας, εμπλουτίζοντας τις μέχρι τότε γνώσεις και εμπειρίες του. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε συνεργασία με την τότε φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής και σύντροφό του Χριστίανα Αγραφιώτη σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης. Το 1971 συνελήφθηκαν, ανακρίθηκαν εξαντλητικά και η Χριστίανα Αγραφιώτη καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλακής με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στην φυλακή γεννήθηκε η κόρη τους Μαρίνα όπου και μεγάλωσε τα πρώτα της χρόνια.
Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους. Παράλληλα συμμετείχε ως ηθοποιός σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε., μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το διάστημα οργάνωσε δεκάδες εκπομπές συνέχειας στο Ραδιόφωνο και 10 προγράμματα για την τηλεόραση, σκηνοθετώντας και ορισμένα από αυτά. Από το 1975 συμμετετείχε ως ιδρυτικό μέλος στην ίδρυση του “Θεσσαλικού Θεάτρου” και σκηνοθέτησε πολλές από τις παραστάσεις του. Ως σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων έχει σκηνοθετήσει Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη – «Φιλοκτήτης», «Μήδεια», «Ιππής», «Λυσιστράτη», «Αχαρνής», «Ειρήνη», «Πλούτος», «Εκάβη», «Τρωαδίτισες», «Εκκλησιάζουσες» για το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Επίσης είχε σκηνοθετήσει έργα των Α. Τσέχωφ, Α. Μίλλερ, Τ. Ουίλιαμς, Φ. Λόρκα, Ε. Ίψεν, Π. Σάφερ, Ο. Σαίξπηρ, Μπεν Τζόνσον, Στ. Στρατίεβ, Ι. Καμπανέλλη, Χρ. Μπόιτσεφ σε κρατικού και ιδιωτικούς θιάσους.
Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΕΡΤ, 7 πολιτιστικά ντοκιμαντέρ για την παράδοση και την επίδραση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα και στον ευρύτερο αραβικό χώρο. Επίσης μια σειρά 15 ταινιών για την ιστορία του “ενδύματος” από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το Βυζάντιο, πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ (Θέατρο της Δευτέρας), τα “Ανοιχτά Θέματα”, ημίωρα εβδομαδιαία προγράμματα κοινωνικού και επιστημονικού περιεχομένου, επί μια τετραετία. “Σε πρώτο πρόσωπο”, εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, για λογαριασμό της ΕΤ2. “Προετοιμάζοντας το μέλλον”, ημίωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα επιστημονικού περιεχομένου επί μία τριετία. Είχε ακόμη σκηνοθετήσει το σήριαλ “Αστροφεγγιά”, “Ακριβή μου Σοφία” καθώς και την εκπομπή “Χρόνια Δημοκρατίας” με την Μαρία Ρεζάν. Το 1979 γνώρισε την Ελένη Κούρκουλα με την οποία αργότερα συνεργάστηκε και παντρεύτηκε. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπως και στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επίσης δίδασκε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια τηλεοπτικών προγραμμάτων και συνεργάστηκε σε νέες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης με την εταιρεία “PLD Production”
Είχε διατελέσει μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος. Ηταν μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡ1. Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου 1995-97. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, 1998-2001. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, 2001-2005. Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο Θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.
Η βιογραφία του συμπεριλαμβάνεται στην 3η έκδοση του WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2008.