Βαρβαρέσος Βασίλης

Σολίστ πιάνου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί Θεσσαλονίκης. Άρχισε να μελετά πιάνο στην ηλικία των 5 ετών, μαθητεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές μουσικής. Ολοκλήρωσε με “Άριστα” τις θεωρητικές του σπουδές στη μουσική και κατόπιν έλαβε δίπλωμα πιάνου. Το 2001 έχοντας πλήρη υποτροφία, ξεκίνησε ανώτατες σπουδές μουσικής και πιάνου στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, από όπου έχει λάβει bachelor και master μουσικής. Το 2006 ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο: “The Pianist As Theorist: Theoretical Implications Inherent in Performances by Pianists of the Golden Age” και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 2011. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής για τον κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Καθηγητές του ήταν οι Jerome Lowenthal, Yoheved Kaplinsky, Robert MacDonald και Michel Dalberto, ενώ τη διατριβή του επέβλεψε ο Carl Schachter – Την πρώτη του εμφάνιση πραγματοποίησε στο Γκρατς της Αυστρίας σε ηλικία 9 ετών. Ως σολίστ με ορχήστρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά 3 χρόνια αργότερα, ερμηνεύοντας το Κονσέρτο για πιάνο του Γκρηγκ, στη Βουλγαρία. Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου

Θεσσαλονίκης στην ηλικία των 13, ενώ με την ίδια ορχήστρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα 14 έτη του. Έκτοτε, έχει εμφανιστεί πολλές φορές στα Μέγαρα Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς επίσης και σε πλήθος αιθουσών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις Η.Π.Α. εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1998, ως σολίστ σε ρεσιτάλ στη Φλόριντα. Έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ, χορευτικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικές σειρές. Ήταν ένας από τους δύο σολίστ που τον Ιανουάριο του 2008 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην δεκαπενθήμερη περιοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ντεμπούτο του ως ρεσιταλίστ στην Νέα Υόρκη θα δοθεί στο Ζανκέλ Χωλ του Κάρνεγκυ Χωλ και τον φέρνει στη θέση του πρώτου Έλληνα που θα εμφανιστεί σε αυτή την αίθουσα. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει λάβει το πρώτο βραβείο σε αυτό το διαγωνισμό στα 40 χρόνια διοργάνωσής του. Το 2007 κέρδισε το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό Κονσέρτου της Σχολής Τζούλιαρντ, ενώ δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό για πιάνο “Van Cliburn”, καταλαμβάνοντας μια θέση στον κατάλογο των κορυφαίων 29 πιανιστών του κόσμου. Στο Διεθνή Διαγωνισμό “Μαρίας Χαιρογιώργου Σιγάρα” στην Αθήνα κατέκτησε την πρώτη θέση το 2010. Την ίδια χρονιά, έλαβε το Πανελλήνιο Βραβείο Κριτικών Μουσικής, το οποίο του απονεμήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

 

H βιογραφία του κ. Βαρβαρέσου φιλοξενείται στις σελίδες της 6ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2009 μέχρι και σήμερα.