Τσουκαλά Μαρινέλλα

Παθολόγος Λόγου – Ιδρύτρια & Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Παθολογίας Λόγου “Λέγειν”

tsoukalaΈλκει την καταγωγή της από την Κέρκυρα. Οι πρόγονοί της ασχολήθηκαν με εμπορικές δραστηριότητες όπως και ο πατέρας της. Η μητέρα της είναι επίσης επιχειρηματίας. Αποφοίτησε με τίτλο ΒΑ στη Ψυχολογίας από το Plymouth State College of the University System of New Hampshire των Η.Π.Α. το 1985 και στη συνέχεια έλαβε M.A. στις Διαταραχές Επικοινωνίας – Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Bridgewater State College της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. το 1989. Ph.D. (σε εξέλιξη) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας, στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το University of Utrecht – Netherlands.

Τίτλος διατριβής: “Oscillographic ratings of nasality of patiens with operated and treated rhinophryngeal insufficiency”. Είναι κατοχος του Certificate of Clinical Competence (CCC) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Αmerican Speech, Language & Hearing Association (ASHA) το 1991. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Παθολογία Λόγου, Φωνής και Ομιλίας από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. και Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Αθηνών. Ιδρύτρια του πρώτου ιδιωτικού κέντρου στην Ελλάδα σε θέματα Παθολογίας Λόγου – Φωνής – Ομιλίας με την επωνυμία “Λέγειν’ Α.Ε.”. Από την ίδρυση του φορέα, έγιναν πάνω από 30.000 συνεδρίες σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς με προβλήματα συναφή. Απασχολεί περίπου 10 επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έχουν κυρίως μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Η.Π.Α. και την Αγγλία.

Ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με προβλήματα σε καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, αρθρωτικές δυσκολίες, βαρηκοοία, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή συμπεριφοράς, διάσπαση προσοχής, αδεξιότητα, προβλήματα φωνής, ορθοφωνία κ.ά. Είναι ή υπήρξε συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, του Ιατρικού Αθηνών κ.ά.. Αναπληρώτρια Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κερκύρας. Προσκεκλημένη της ΙΒΜ / ΈΛΛΑΣ στο εξωτερικό, ως Ελληνίδα ειδικός για τη συμβολή μου στην σχέση της τεχνολογίας των computer και προβλημάτων λόγου και ομιλίας. Δημοσιεύσεις σε σχετική ξένη και ελληνική βιβλιογραφία.