Τσιβιλίκας Βασίλης

Ηθοποιός

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και αποφοίτησε από το 60 Γυμνάσιο στο Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια”.

tsilivikasΞεκίνησε να  σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν αποφοίτησε γιατί στη ζωή του κυριάρχησε το θέατρο, σπούδασε Θέατρο στη “Σχολή Πέλου Κατσέλη”. Ξεκίνησε από πολύ νωρίς να καλλιεργεί επαφές με τους ανθρώπους της τέχνης και του θεάτρου.

To 1965-66 τον προσέλαβε ο Γιώργος Μιχαηλίδης και έστησαν ένα Θέατρο στη Ν. Ιωνία, με πρώτο έργο του το “Ένας Γάμος” του Τσέχοφ. Η συγκεκριμένη παράσταση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία – πλέον τον είχαν γνωρίσει όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου, 1966-67 έπαιξε στο “Μαμζέλ Pepsi”, ένα ρόλο που του έδωσε η Έλλη Λαμπέτη. Από τότε καθιερώθηκε στον χώρο του θεάτρου. Το 1970 συνεργάστηκε με τη “ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ” και τον Αλέκο Σακελλάριο στην ταινία “Η θεία μου η χίπισσα” η οποία τον καθιέρωσε στο χώρο του κινηματογράφου, καθώς ήταν η πρώτη ταινία του στον κινηματογράφο.

Το 1972 ξεκίνησε στην τηλεόραση με τη σειρά του Νίκου Φώσκολου “Εν τούτω νίκα”. Το 1985 το Καλλιτεχνικό Καφενείο (στην τηλεόραση) έδειξε και το άλλο profil του (πέραν του κωμικού ηθοποιού). Τα 30 χρόνια (από τα σαράντα) στην καριέρα του ήταν θιασάρχης.

Σταθμοί στην θιασαρχική του καριέρα υπήρξαν τα εξής έργα: “Καληνύχτα και φρόνημα” (το έπαιξε 3 φορές λόγω μεγάλης επιτυχίας), “Έλα το βράδυ θα είμαι με μια φίλη σου” των Βύρωνα Μακρίδη και Ν. Καμπάνη (το μοναδικό ελληνικό έργο στο οποίο δώσανε 800 συνεχόμενες παραστάσεις).

Σπούδασε δίπλα σε πολύ μεγάλους δασκάλους από τα χρόνια που ήταν στο Κολλέγιο στην Θεσσαλονίκη (όπως Χουρμουζιάδης, Πολίτης, Κακριδής κ.α.).

Συνδίαζε το καταιγιστικό γέλιο με τη φινέτσα. Η θέση του ήταν να μπαίνει στην καρδιά του κόσμου, το ευρύ κοινό κρατώντας όμως πάντα μια αστική φινέτσα.

Επί 22 χρόνια υπήρξε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου.