Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος
1939-2008
Σπούδασε Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1962 και το 1967 το πτυχίο της Θεολογικής. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1961 και Πρεσβύτερος το 1965. Διετέλεσε επί 9ετία ιεροκήρυκας και πνευματικός προϊστάμενος του εν Π. Φαλήρου Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επί 7ετία δε Γραμματεύς της Ι. Συνόδου. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Τυγχάνει αριστούχος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος της Γαλλικής και Αγγλικής, γνώστης δε της Ιταλικής και της Γερμανικής γλώσσας. Έγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών βιβλίων.

xr2

Εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος το 1974. Το 1998 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ως Αρχιεπίσκοπος αφιερώθηκε στην εσωτερική αναδιοργάνωση του οργανισμού της Εκκλησίας, στην προσέλκυση των νέων και ιδίως στα κοινωνικά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και του αποκλεισμού. Τα εθνικά θέματα αποτελούν βασική μέριμνα του, ενώ η αρχή της αποστολής του είναι: “Ο φερέγγυος και αξιόπιστος λόγος της Εκκλησίας αγκαλιάζει όλους και όλα”. Επίσης προσέδωσε στην Εκκλησία Ευρωπαϊκό και διαθρησκειακό προσανατολισμό.