Στέφανος Γερασίμου

 

«Νομικός, πρότεινε μια ολιστική προσέγγιση του Δικαίου με άξονα την πόλη και το Δίκαιο του Περιβάλλοντος»

Δικηγόρος Αθηνών

Ο Στέφανος Γερασίμου είναι Δικηγόρος Αθηνών, Ειδικός Επιστήμονας στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη».

Κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και το Παλαιό Φάληρο με απώτερη καταγωγή από τη Λευκάδα και την Κάλυμνο. Οι γονείς του είναι ο Δημήτριος Γερασίμου και η Καλλιόπη Σκουμπουρδή και έχει τρεις κόρες.

Ο παππούς του Στέφανος Γερασίμου υπήρξε φιλόλογος και ο πατέρας του αξιωματικός πεζικού Πολεμικής Διαθεσιμότητας που συμμετείχε και τραυματίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο (1947). Η μητέρα του Καλλιόπη Σκουμπουρδή εργάστηκε ως μεταφράστρια νομικών κειμένων στην Αμερικανική Βάση του Ελληνικού. Από την οικογένεια της μητέρας του, ο προπάππους του Γρηγόριος Ολυμπίτης ήταν ιατρός στην Αίγυπτο (Καφρ ελ Ζαγιάτ, Αλεξάνδρεια), όπου μεγάλωσαν και έζησαν η γιαγιά του Ειρήνη Ολυμπίτου και τα αδέλφια της ως την οριστική επιστροφή τους στην Αθήνα. Ο παππούς του Ιωάννης Σ. μεγάλωσε στη Μόσχα και ασχολήθηκε με το εμπόριο, καθώς η οικογένειά του ήταν γνωστή στον εμπορικό κόσμο της Ρωσίας. Στη συνέχεια, με τη Σοβιετική Επανάσταση εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως χρηματιστής. Ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του έπαιξαν οι αδελφές της γιαγιάς του Ειρήνης.

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης το 1989, Maîtrise, Droit Public, Université de Lille 2 (Λίαν καλώς) το 1995, DEA, Sciences Politiques, Université de Lille 2 (Λίαν καλώς) το 1996, πτυχίο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999, διδάκτωρ Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) το 2005. Η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο: «Η επίδραση του Πολεοδομικού Δικαίου και του Δικαίου του Περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των άλλων κανόνων δικαίου» με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Α. Χατζοπούλου.

Σήμερα εργάζεται ως Ειδικός Επιστήμονας στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», στον κύκλο Σχέσεις Κράτους – Πολίτη. Ως Λέκτορας (π.δ. 407/80) στο Ε.Μ.Π. δίδαξε «Στοιχεία Δικαίου και Τεχνική Νομοθεσία» στις περισσότερες σχολές του Ε.Μ.Π. και συμμετείχε στη διδασκαλία του μαθήματος «Περιβαλλοντική Πολιτική». Ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επέβλεψε την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση Τεχνικών Έργων» (θεματική ενότητα ΔΧΤ 60: «Νομοθεσία και Ασφάλεια Τεχνικών Έργων») της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Δίδαξε επίσης Αγγλική Νομική Ορολογία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris 13 (παράρτημα Aθηνών: IdeF) και υπήρξε εξεταστής γαλλικών και αγγλικών (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Test of Interactive English)

Ως μέλος του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης του Ε.Μ.Π. συμμετείχε σε έρευνες, όπως ο «Πρότυπος Χωροταξικός Σχεδιασμός Νήσου Ίου για την ανάδειξη και προστασία της φυσιογνωμίας της». Επίσης, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ) ασχολήθηκε με τη συγκριτική ανάλυση των διατάξεων του Ολλανδικού και του Ελληνικού Δικαίου για την ευθύνη μετά την παραλαβή του έργου.

Έχει συγγράψει το βιβλίο: «Η συμβολή των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων στη διαμόρφωση του δικαίου», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή 2007, το οποίο βασίστηκε στη διδακτορική του διατριβή. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων του Ε.Μ.Π. και έχει δημοσιεύσεις κυρίως επί πολεοδομικών θεμάτων, προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και δημοσίων έργων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές.
Τιμήθηκε με το Θωμαϊδειο Βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή σε διεπιστημονικό θέμα από το Κληροδότημα Ε.Μ.Π. «Δ. Θωμαϊδη» (2005) και με το βραβείο για την πρόοδο επιστημών και τεχνών από το προαναφερόμενο κληροδότημα για την εισήγηση: A. Hatzopoulou, S. Gerasimou, E. Ntougia, «Τhe influence of Urban law on the physiognomy of the city» στο διεθνές συνέδριο της WSEAS, ΕΕD’05 με θέμα «Energy, Ecosystems & Development», Βενετία 02.- 04. Νοεμβρίου 2005. Έτυχε υποτροφίας κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ με τίτλο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ υποτροφίες έρευνας σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας με προτεραιότητα στη βασική έρευνα του Ε.Μ.Π.». Το σχετικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (75%) και από Εθνικούς Πόρους (25%).

Διατελεί μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου, της ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής και είναι Φίλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Ομιλεί άπταιστα την αγγλική, τη γαλλική, την ισπανική και την ιταλική γλώσσα.
Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο, ασχολείται με τον αθλητισμό και τις ξένες γλώσσες.

E-Mail: stefanosgerasimou@gmail.com