Ιωσήφ Σηφάκης 

Με ρόλο ηγετικό!

Ηλεκτρολόγος Mηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble, Διευθυντής του Center for Integrative Research στην Grenoble και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL)

SsifakisΠρόκειται για τον ιδρυτή του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων, με ένα βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις διότι το έργο του είναι ανεκτίμητο. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, το 1946. Από νεαρή ηλικία έδειχνε να έχει έφεση στα γράμματα, αλλά μεγάλωσε δίπλα σε ανθρώπους που ήταν φιλομαθείς που κι αυτοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του.  Η γιαγιά του Κατερίνα Μπαλαμούτου ήταν καταλύτης στη ζωή του και είχε καταγωγή από τη Σμύρνη. Ο παππούς του Ιωσήφ Σηφάκης, του εμφύτευσε την αγάπη για τα βιβλία.  Στη πόλη που μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Ακολούθησαν σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.). Είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble .

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Το Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων. Ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανία το εργαλείο SCADE που χρησιμοποιείται από την “Airbus” και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, για την ανάπτυξη κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου. Παίζει ηγετικό ρολό στον τομέα των ενσωματωμένων συστημάτων στην Ευρώπη και διεθνώς. Είναι διευθυντής του “Center for Integrative Research” στην Grenoble και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL). Έχει συνεργαστεί με πολλές βιομηχανικές εταιρείες και οργανισμούς όπως “Astrium”, “The European Space Agency”, “France Telecom”, “ST Microelectronics”, “Schneider Electric”. Επίσης έχει διατελέσει σύμβουλος κρατικών υπηρεσιών, ιδρυμάτων και εταιρειών.

Ιδιαίτερο επίτευγμα για εκείνον αποτελεί τα γεγονός ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια μέθοδος επαλήθευσης συστημάτων σήμερα. Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Σήμερα, τα ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στην μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής πιστότητας .

Στη ζωή του, είχε τη χαρά να διακριθεί πολλές φορές. Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier del’ Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d’ Honneur). To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Το 2012 του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal και το 2013 ο ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και της Ecole Polytechnique Fιdιrale de Lausanne. Είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστήμων, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Χόμπι του είναι η ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας, η Φιλοσοφία, η  Ιστορία, είναι Φιλόζωος.  Γλ. Αγγλικά, Γαλλικά
E-Mail: joseph.Sifakis@imag.fr,  joseph.sifakis@epfl.ch
Ιστοσελίδα:https://www-verimag.imag.fr/~sifakis/,  https://people.epfl.ch/joseph.sifakis