Παναγιωτάκης Νίκος, διακεκριμένος συνθέτης

Συνθέτης – Καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών της μουσικής

Γεννήθηκε στη  Λιβαδειά Βοιωτίας, το 1963, έλκει όμως την καταγωγή του από το Λασίθι Κρήτης και τη Σάμο. Οι πρόγονοί του ασχολήθηκαν με γεωργικές δραστηριότητες .

Ως συνθέτης έχει γράψει πολλά έργα για σόλο όργανα, μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, μουσική για ορχήστρα, κοντσέρτα για βιολοντσέλο, πιάνο κ.ά. Για το έργο του έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει παρουσιαστεί στον ειδικό τύπο ή σε συλλογικούς τόμους . Στο πλαίσιο του πανελληνίου διαγωνισμού σύνθεσης το 1998, το έργο του “Κουαρτέτο Εγχόρδων Νο 1” στη μνήμη του Γ. Παπαϊωάννου πήρε το 3ο βραβείο. Το έργο του “Περιστροφές Ι & ΙΙ” για ορχηστρικό σύνολο διακρίθηκε στον 17ο διαγωνισμό “Alea III – International Composition Competition” το 1999 και παρουσιάστηκε στο Tsai Perfomance Center of Boston .

Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του, στο Χαϊδάρ και  ακολουθούν  οι σπουδές στην  κλασική κιθάρα. Έκανε ανώτερες θεωρητικές σπουδές (κλασική αρμονία, αντίστιξη και φυγή) με τον Κώστα Κλάββα, (jazz, αυτοσχεδιαζόμενη μουσική) με τον Μάρκο Αλεξίου και σύγχρονη σύνθεση με καθηγητή τον Θεόδωρο Αντωνίου στο Κεντρικό Ωδείο. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με τον Michel Meriet (καθηγητή της École Normal de Paris) με αντικείμενο τα ανώτερα θεωρητικά, την ανάλυση φούγκας από τον Μπαχ στον 20ο αι., μουσική δωματίου, ορχηστρική μουσική του 20ου αιώνα, σύγχρονη σύνθεση, ενορχήστρωση, καθώς και σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τον Ν. Ευθυμιάδη και Master Class διεύθυνση χορωδίας με τον Peter Erdei (Kodaly Institut) –

Από νωρίς φάνηκαν τα ταλέντα του, οι πρώτες του συνθέσεις, κυρίως μουσική για θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάστηκαν το 1988. Στη συνέχεια,  από το 1993,με την καθοδήγηση του Θ. Αντωνίου, ξεκινά τις δημιουργικές του αναζητήσεις στον ήχο και τα μουσικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Το sextet του “Βυθός” παρουσιάστηκε το 1998 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .

Η καριέρα του διαγράφεται σημαντική για το χώρο του, μετά τις λαμπρές σπουδές του, αφού συνεργάζεται με το T.V.U. (Thames Valley University) και εκπροσωπεί στην Ελλάδα το R.G.T. (Registry of Guitar Tutors) και το L.C.M. (London College of Music) με στόχο τη διάδοση του εκπαιδευτικού και εξεταστικού συστήματος του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Διδάσκει μοντέρνα κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά. Ως καθηγητής σύνθεσης, ανωτέρων θεωρητικών και μοντέρνας κιθάρας συνεργάζεται με το Ωδείο Αναγέννησης και με το Κεντρικό Ωδείο. Από το 2002 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του “Ωδείου Μουσικής Πράξης”, ενώ ως καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού τμήματος του Πνευματικού Κέντρου, συνεργάστηκε με τον Δήμο Χαϊδαρίου κατά τα έτη 2000-2006, αναπτύσσοντας πλήθος δραστηριοτήτων. Έχει αναλάβει κατά διαστήματα την καλλιτεχνική ευθύνη διαφόρων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.ά.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Χόμπυ του είναι οι πολεμικές τέχνες, τα ταξίδια, το διάβασμα – Γλ.: Αγγλικά – E-Mail: contact@nikospanagiotakis.comΙστοσελίδα: www.nikospanagiotakis.com ■

Διαβάστε και την έντυπη δημοσίευση στην 6η έκδοση (2011)