Η Martha Ghraham στο Ηρώδειο

Η ιστορικότερη και πιο καταξιωμένη σχολή χορού της Αμερικής διεθνώς MarthaGraham Dance Company επιστρέφει στο Ηρώδειο την Πανσέληνο του Σαββάτου 12 Ιουλίου στις 21.00 με την παράσταση «CelebratingtheGreekConnection» στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Τα έσοδα θα διατεθούν μέσω του ανθρωπιστικού οργανισμού LifelineHellaswww.lifelinegr.org για την υποστήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών των κρατικών περιφερειακών νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την παρουσία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας η οποία είναι πάτρων του LifelineHellas.

Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα κατακτώντας, μέσα από το έργο της, δεκάδες τίτλους τιμής. Το όνομα της είναι συνυφασμένο με αλλαγές που την καθιέρωσαν για πάντα ως το αέναο σύμβολο του σύγχρονου χορού καθώς οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν κι εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Martha Graham ή ξεχώρισαν μέσα από τη δική της σχολή.

Με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα η Martha Graham προέβαλε την ελληνική μυθολογία η οποία  αποτέλεσε πρωταρχικό πυρήνα μελέτης και έμπνευσης για αυτήν. Στις παραστάσεις της αναβίωσε κορυφαίες γυναικείες μορφές της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας όπως η Κλυταιμνήστρα, η Ιοκάστη, η Μήδεια, η Άλκηστη, η Αριάδνη κλπ. στους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού του πλανήτη.

Στις μέρες μας, η σπουδαία ομάδα χορού, με καταξιωμένους χορευτές και καλλιτέχνες, συνεχίζει επάξια το ανατρεπτικό πνεύμα της δημιουργίας της ιδρύτριας της, παρουσιάζοντας με τη δύναμη του σώματος το μεγαλείο της ψυχής, σε όλο τον πλανήτη.

Γιορτάζοντας την σύνδεση με την Ελλάδα, «CelebratingtheGreekConnection», στην παράσταση του MarthaGrahamDanceCompany θα παρουσιαστεί η νέα χορογραφία του διάσημου διεθνούς Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη με τίτλο“Echo” βασισμένο στον ελληνικό μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου. Ανάμεσα στις τελευταίες συνεργασίες του Αντώνη Φωνιαδάκη ξεχωρίζουν, η ταινία “Noah” του Darren Aronovsky, στην οποία ανέλαβε την κινησιολογία των χαρακτήρων.

Επίσης, στην παράσταση θα συμμετέχει η HellenicDanceCompanyτης Κρατικής Σχολή Χορού με το διαχρονικό έργο «Panorama» το οποίο παρουσιάστηκε φέτος τον Μάρτιο με την MarthaGrahamστην Νέα Υόρκη. Η HellenicDanceCompanyδιαχειρίζεται εδώ και 2 χρόνια το χαρακτηριστικό αυτό έργο της MarthaGrahamτο οποίο δημιουργήθηκε το 1935, μία περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η μεγάλη ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά όλα τα ελεύθερα δημιουργικά πνεύματα. Το δραματικά επίκαιρο «Panorama» γεννήθηκε για να εκφράσει την δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα.

Η περιοδεία των παραστάσεων της MarthaGraham θα ξεκινήσει από το Ναύπλιο στις 4 Ιουλίου, θα συνεχιστεί στην Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Ιουλίου και στην Ιθάκη στις 9 Ιουλίου με τελικό προορισμό το Ηρώδειο το Σάββατο 12 Ιουλίου.