Κούρτογλου Ξένια

Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Focus Bari Α.Ε.

Αποφοίτησε από το Pierce College. Είναι κάτοχος του ΒΒΑ (Βachelor in Business Administration) του Αmerican College of Greece, Deree College, (Α’ βραβείο μεγαλύτερης βαθμολογίας από όλες τις ειδικότητες του Πανεπιστημίου το 1983)

Το 1980, ξεκίνησε την καριέρα της στην Έρευνα Αγοράς, όντας ακόμα φοιτήτρια στο Deree College και μητέρα μιας κόρης δύο ετών. Εργάστηκε από Junior Researcher ως Research Director στις εταιρείες ερευνών Market Analysis, MRC και AC Nielsen και το 1987 μετακινήθηκε στην διαφημιστική εταιρεία BOLD / OGILVY, όπου ανέπτυξε ένα αυτόνομο τμήμα Έρευνας Αγοράς. Το 1988 ίδρυσε την Focus, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών στην Ελλάδα, με ηγετική θέση στον χώρο των Ερευνών Μ.Μ.Ε., της οποίας είναι σήμερα Πρόεδρος και πλειοψηφούσα μέτοχος. Χάρη στα καινοτόμα και πρωτοποριακά ερευνητικά προϊόντα της, στην εξειδίκευσή της στον τομέα των ερευνών Μ.Μ.Ε., στις διεθνείς συνεργασίες της, στην τεχνογνωσία και υποδομές της, και κυρίως χάρη στο μοναδικό στελεχιακό δυναμικό της, η Focus Bari εξελίχθηκε πολύ σύντομα από το λανσάρισμά της σε μια από τις σημαντικότερες εταιρείες ερευνών στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της, η Focus Bari λανσάρισε στην ελληνική αγορά την έρευνα Bari, που είναι η πρώτη συνεχής Πανελλαδική έρευνα μέτρησης Μ.Μ.Ε., η οποία από το 1988 μέχρι σήμερα αποτελεί το “Industry Currency Survey” (το “νόμισμα” της αγοράς) για το Ραδιόφωνο και τον Τύπο.

Παράλληλα, έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα ad hoc ερευνών marketing, με σταθερές μακρόχρονες συνεργασίες σε ένα ευρύ πλαίσιο πελατών, ελληνικών και πολυεθνικών οργανισμών. Σήμερα, η Focus Bari είναι leader στο χώρο των ερευνών Μ.Μ.Ε. και πρώτη σε κύκλο εργασιών ελληνική εταιρεία στον κλάδο της Έρευνας Αγοράς. Η εταιρεία έχει μακρόχρονη συμμετοχή και συνεργασία με τα δίκτυα IRIS (International Research Institutes), OPTEM (Δίκτυο Ποιοτικών Ερευνών για την Ευρωπαϊκή Ένωση), EMRO (European Media Research Organisations) και IMRS (International Media Research Society).

Υπήρξε εισηγήτρια στα σεμινάρια που διοργάνωσε το ΕΛΚΕΠΑ για την Έρευνα Αγοράς, από το 1984 μέχρι το 1988, εισηγήτρια στο διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σ.Δ.Ε. (Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος) και αφορούσε την Έρευνα Αγοράς, το 2000. Είναι Λέκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκει για το μάθημα Έρευνα Αγοράς στους τριτοετείς φοιτητές στο εργαστήριο Διαφήμιση & Διοίκηση Επικοινωνίας, από το 1998 μέχρι σήμερα. Το 2006 έδωσε διάλεξη στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: “Πολιτική στην Ατομική Μνήμη 1960-2005”. Τίτλος Παρουσίασης: “Η Επικοινωνία στις Προεκλογικές Περιόδους & οι Δημοσκοπήσεις”. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σημαντικών συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων και σε συνέδρια με παρουσιάσεις, στο χώρο της Έρευνας, του Μarketing, της Eπικοινωνίας, της Διαφήμισης, του Μanagement, της Σύγχρονης Επιχειρηματικότητας κ.ά., που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, Η.Π.Α, και Αφρική

Περισσότερα για την Ξένια Κούρτογλου διαβάστε εδώ