Μαρή Ιωάννα

GR0601356_MARI_IOANNA_TRUEΣύμβουλος Επικρατείας,επίτ., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής – Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής (Organisation Mondiale des Associations pour l’Education Prιnatale, ΟΜΑΕP)

Έλκει την καταγωγή της από την Κωνσταντινούπολη, από πατέρα, και την Αθήνα, από μητέρα, με απώτερη καταγωγή την Αρκαδία. Ο παππούς της Ιωάννης, πολιτικός μηχανικός και ο παππούς της Αθανάσιος Ζέρβας, στρατηγός. Ο πατέρας της, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, ιατρός, γυναικολόγος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1917. Η μητέρα της Αικατερίνη, πτυχιούχος πιάνου και ζωγράφος. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στα Εκπαιδευτήρια Αηδονοπούλου και στο Τοσίτσειο Αρσάκειο Γυμνάσιο.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Παράλληλα, στο Παρίσι, σπούδασε Παιδαγωγική Ψυχολογία και ειδικεύθηκε στην Προγεννητική Ψυχολογία και Παιδαγωγική. Μελέτησε τον τομέα της προγεννητικής ανάπτυξης και αγωγής του παιδιού, κατά την σύγχρονη επιστήμη και την φιλοσοφία της ευγονικής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, της νεοελληνικής λαογραφίας και των πατερικών κειμένων.

Το 1969, κατόπιν διαγωνισμού, εισήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπηρέτησε επί 36 έτη και διήνυσε όλους τους βαθμούς. Το 1989 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων και της κοινωνίας γενικά, για την ανάγκη να εξασφαλίζονται ήδη από τις ρίζες της ζωής ευνοϊκές συνθήκες για την διάπλαση υγιών και σωστών απογόνων. Τόνισε την μεγάλη σημασία της προγεννητικής περιόδου της ζωής και την ανάγκη προσφοράς εκ μέρους των γονιών μιας αρχικής προγεννητικής αγωγής.

Το 1991 έξι ευρωπαϊκά σωματεία προγεννητικής αγωγής (Γαλλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας Νορβηγίας, Ρωσίας) ίδρυσαν την Παγκόσμια Οργάνωση των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής, “ΟΜΑΕΡ”, στην οποία η ίδια προεδρεύει, από το 2006 και ήδη συμμετέχουν σωματεία 20 χωρών (έχει το Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς του Οικονομικού & Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, ECOSOC).